Norge

Sjokkert over Ryanair-ansattes vilkår

Ryanair er verden største lavprisselskap, men har lønns- og arbeidsbetingelser som ikke vekker begeistring hos norske fagorganiserte.

Foto: ARIKVSCANPIX

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Det irske lavprisselskapet betaler ikke ut lønn under sykdom, men henviser de ansatte til trygdemyndighetene. Det er ingen fast arbeidstid , og det gis ikke helgegodtgjørelse eller overtidsbetaling. Fristen for å melde fra om sykdom er seks timer før man skal på jobb.

I forrige uke kom det påstander fra en anonym ansatt om at Ryanair

Det viser en svært omfattende ansettelseskontrakt for Ryanair-crew som Moss Avis har fått tilgang til.

Deltakelse i streik eller arbeidskonflikt er oppsigelsesgrunn. Det gjelder også for å snakke med mediene om Ryanair. De ansatte trekkes 30 euro i måneden for uniform, tilsvarende 2.900 kroner i året. ID-kort må man også betale selv.

Sterke reaksjoner

– Dette er jo bare helt hårreisende. At de ansatte ikke har lønn under sykdom, er brudd på norsk lov, sier Ulf Lervik, distriktssekretær i LO Østfold.

Han reagerer med avsky på en rekke av de punktene som fremkommer i kontrakten.

– At et selskap som har base i Norge skal kunne operere uavhengig av norsk lovgiving, kan jeg ikke forstå skal være mulig, sier Lervik.

– Det er da helt frivillig å jobbe for oss, argumenterte Ryanair-sjefen Michael O’Leary da han nylig var i Norge.

Andre saker om Ryanair :

Les også