Norge

«Folkeaksjon» mot influensavaksinen

Kommer med kraftige utfall mot norske helsemyndigheter.

I en helsides annonse i dagens Dagbladet lister vaksineaksjon.no opp 13 argumenter mot Pandemrix-vaksinen. Foto: FAKSIMILE: VAKSINEAKSJON.NO

 • Ida Halvorsen Kemp

I en helsides annonse i Dagbladet tirsdag oppfordrer folkeaksjonen vaksineaksjon.no det norske folket til ikke å la seg vaksinere med Pandemrix mot influensa.

Foto: Olsen, Linn Cathrin

Blant argumentene de lister opp, nevnes det at vaksinen Pandemrix ikke lenger tilbys til gravide og barn i andre land, og at vaksinen inneholder farlige stoffer som kvikksølv og skvalen. Dessuten antydes det at Folkehelseinstituttet kan tjene penger på pandemien.

— Dette gir bare uttrykk for at denne grupperingen ikke når frem gjennom media på vanlig måte, og derfor må kjøpe seg adgang. Jeg håper og tror at folk har evner til å tenke selv. I vårt samfunn må vi leve med at mange synspunkter kommer til orde, sier direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet (FHI) til Aftenposten.no.

- Ingen opplysninger er hemmelige

Stene-Larsen sier at FHI sammen med Helsedirektoratet har laget et tilsvar til vaksineaksjon.no som er lagt ut på Folkehelseinstituttets nettsider fhi.no.

— Det fremkommer ingen nye momenter her. Men det er alvorlig at de prøver å fremstille det slik at Norge er i utakt med resten av verden, for det stemmer ikke, sier Stene-Larsen.

Dette gir bare uttrykk for at denne grupperingen ikke når frem gjennom media på vanlig måte
Geir Stene-Larsen, direktør i FolkehelseinstituttetHan sier at alle påstandene er kjent for ham, men at mye er direkte misvisende.

— Påstanden om at en rekke mennesker skal ha fått livet ødelagt etter vaksineforsøket i 89, er tilbakevist. Her blandes det sammen mye som ikke har med saken å gjøre, sier Stene-Larsen, og viser blant annet til anklagene om at FHI skjuler regnskapet sitt.

— Vi har ingenting å skjule i våre regnskaper. Vårt regnskap føres som en del av Helse- og omsorgsdepartementets rapportering til Stortinget, og derfor lages det ikke et detaljert regnskap for instituttet alene. Men ingen opplysninger er hemmelige, og alt kan fremskaffes, sier han.

Artikkelen fortsetter nedenfor videovinduet.

flashObject.write("http://www.aftenposten.no/mm/video/videoplayer-v1-B12.swf", { width:"468px", height:"300px", version:"9.0.0", params: {wmode:"opaque", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#000"}, flashvars: {xmlFile: "http://www.aftenposten.no/video/article3320760.ece?service=xml_video%26token=-1%26update=1%26img_version=g,f,a%26lead=false", configFile:"http://www.aftenposten.no/mm/video/config-nyheter-320.txt", policyFileUrl:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml"}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutt.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid_brod" });

Over 700 har signert

Stene-Larsen bekrefter at det var WHO som bestemte at det skulle erklæres pandemi i juni, og at dette utløste en vaksinegaranti. Men dette er en forsikring for forbrukerne, sier Stene-Larsen.

— Vaksinegarantien går ut på at vi skal være sikre på å få kjøpt vaksine dersom det bryter ut en pandemi. Det er fordi vi av historisk erfaring vet at produsentene ikke er i stand til å produsere så mye som det er behov for. Når garantien utløses, begynner de å produsere, og vi forplikter oss til å kjøpe den. Samtidig forplikter leverandørene seg til å skaffe den, sier Stene-Larsen.

Kjetil Dreyer, som leder vaksineaksjon.no, avviser at det er feilaktige opplysninger i annonsen.

— Vi har gjort nok research til å gå god for de punktene som står der. Det er fakta. Folk må få et mer nyansert bilde av svineinfluensavaksinen enn det som er blitt presentert i mediene, og det som kommer av uttalelser fra Folkehelseinstituttet og arbeidet deres, sier Dreyer.

Ifølge hjemmesiden er aksjonen finansiert av bidrag fra frivillige, og folkeaksjonen har greid å samle inn 100.000 kroner så langt.

I 21-tiden tirsdag var det 780 personer som hadde signert erklæringen om ikke å ta vaksinen og å støtte arbeidet for mer informasjon om den.

 1. Les også

  Bare sprøyt

 2. Les også

  - Influensarådgivere betalt av legemiddelindustrien

 3. Les også

  Tester influensavaksinen på norske babyer

 4. Les også

  Kan være over i løpet av én dag

 5. Les også

  Rasjonerer munnbind

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. SPORT

  Tiger på topp

 2. FOTBALL

  Intern maktkamp, hemmelige møter og tunge avskjeder: Historien bak Start-året 2017

 3. NORGE

  70 elever borte fra skolen: – Vi ser at barna blir syke i klasserommet

 4. NORGE

  Millionerstatninger etter feilbehandling med laser

 5. NORGE

  Prioriteringsråd anbefaler HPV-vaksine for gutter

 6. NORGE

  Mistanke om at pasient ved Førde sentralsykehus kan være smittet av rabies