Norge

NVE skal bore 40 meter ned i leiren i Gjerdrum-skredet

To beltegående borerigger settes inn i arbeidet med å undersøke grunnforholdene på Ask i Gjerdrum. Hvis områdene er trygge, kan evakuerte flytte hjem igjen.

Grunnforholdene i de evakuerte områdene skal undersøkes ned til 40 meters dyp. Hvis undersøkelsene viser at det er trygt, kan evakuerte flytte hjem igjen. Foto: Gorm Kallestad, NTB

 • NTB

En viktig del av arbeidet den nærmeste tiden er å klarere området, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

To beltegående borerigger blir satt inn i dette arbeidet. De gjør grunnundersøkelser på mange forskjellige punkter i det evakuerte området. Dybder ned mot 40 meter blir undersøkt.

Prøver av leiren hentes opp, og disse sendes videre til analyse i laboratorium. Resultatet av grunnundersøkelsene samt faglige analyser vil danne grunnlag for NVEs anbefalinger til politiet om evakuerte kan flytte tilbake.

– Vi har kontinuerlig brukt mye ressurser på å få god nok kunnskap om grunnforholdene i de evakuerte områdene. Dette arbeidet fortsetter til vi har solide faglige anbefalinger for alle deler av det området som fortsatt er evakuert, sier regionsjef Toril Hofshagen i NVE.

Les også

Gjerdrum-pårørende ber om fortgang i letearbeidet

Les også

Forklaringen på skredet i Gjerdrum kan ligge langt fra boligfeltet Nystulia

Søk starter opp mandag

Søket etter de tre savnede skal tas opp igjen mandag.

Faglig personell fra NVE skal bistå i søket ved å overvåke skredkanten så lenge arbeidet pågår. Det bygges også en anleggsvei ned til skredgropen for å etablere drenering og lede vann forbi området på en kontrollert måte.

– Vi har stor forståelse for at de etterlatte har behov for svar. Vi bidrar med det vi kan for å støtte politiet i søkearbeidet. Det er fraktet inn to gravemaskiner, hvorav den ene med ekstra lang rekkevidde, for å kunne legge best mulig til rette for politiets videre arbeid, sier Hofshagen.

Les også

Åpnet 220 boliger i Gjerdrum: Flytter hjem med glede og engstelse

Les også

Entreprenørene satte godkjentstempel på eget arbeid. Gjerdrum kommune gjennomførte ikke stikkprøver i Nystulia.

NVE utreder overvåkingsteknologi

NVE har også startet arbeidet med å utrede hvordan skredområdet kan sikres for fremtiden. Det er samlet inn flere sett med dronebilder og ferske laserdata, som vil være viktig for planlegging av tiltakene.

Dessuten benyttes overvåkingsteknologi for å måle bevegelser i skredområdet med en bakkeradar tilsvarende det som brukes til å overvåke bevegelse i fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

 1. Les også

  Gjerdrum-ordførerens mange kriser: «Du legger deg med sorgen, du våkner med den. Den er altoppslukende»

Les mer om

 1. Skredkatastrofen i Gjerdrum

Skredkatastrofen i Gjerdrum

 1. NORGE
  Publisert:

  To omkomne funnet under to meter leire i Gjerdrum: – Veldig krevende

 2. NORGE
  Publisert:

  Flere hundre evakuerte etter Gjerdrum-skredet får flytte hjem igjen onsdag

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Brannen i bygda slukte alt. Marianne Rode har slitt med å finne roen i nytt hus.

 4. NORGE
  Publisert:

  Gjerdrum-ofrene ble hedret med fakkeltog

 5. NORGE
  Publisert:

  Neste uke får folk i Gjerdrum vite hvem som kan flytte hjem

 6. NORGE
  Publisert:

  Letingen i skredområdet i Gjerdrum fortsetter onsdag