Norge

Seks av ti er ikke bekymret for strømprisene

Mange av oss tenker lite på energieffektivisering – til tross for at både miljøet og lommeboken kunne ønske det annerledes.

Foto: Aas, Erlend

  • Johan Brockfield

Les også:

Sprengkulden har gitt rekordhøyt strømforbruk. Så godt som samtlige strømleverandører varsler nå om høyere priser.

Samtidig viser en undersøkelse at nordmenn i liten grad frykter høyere strømutgifter: Seks av ti respondenter er ikke bekymret for strømutgiftene sine.

28 prosent oppgir dessuten at de ikke har iverksatt eller kommer til å iverksette tiltak for å begrense sitt forbruk av strøm.

Undersøkelsen er utført av Gambit Hill & Knowlton for Hafslund.

Sjekk hvilken energikilde som passer ditt behov med Aftenpostens energikalkulator.

Bortskjemte

Videre viser undersøkelsen at bare halvparten av oss bryr seg om hvorvidt hvitevarene er strømsparende eller ikke, og at kun 40 prosent senker innetemperaturen om natten.

Både miljøet og lommeboken kunne hatt glede av energisparing i disse tider, men nordmenn virker ganske sløve.

– Hva kan årsaken være til at nordmenn ikke er flinkere til å spare strøm?

– Generelt har det vært lav pris på strøm i Norge, med noen hederlige unntak. Vi har nok blitt litt bortskjemte på strømprissiden, mener markedssjef Thomas Braathen i Hafslund Strøm.

– På kontinentet har det vært helt andre strømpriser, og der har de en helt annen innstilling til å spare strøm, sier han.

– Undersøkelsen ble gjennomført i november, før det hadde rukket å bli skikkelig kaldt. Har de siste ukenes kuldebølge fått folk over i strømsparemodus?

– Ja, jeg tror folk har blitt mye mer bevisst på å spare strøm nå. Man lar seg jo påvirke av det som rammer lommeboken. Den enkleste måten å kutte regningen på er å kutte forbruket, sier Braathen.

Enkle grep

Med enkle grep kan du imidlertid spare strøm, og dermed også penger og miljøet. Den vanligste måten å spare strøm på har vært å anskaffe sparepærer. 57 prosent av respondentene i undersøkelsen vår oppgir at de har kjøpt strømsparende lyskilder.

Hele 41 prosent oppgir dessuten at de har kjøpt vedovn for å for å spare strøm. Termostatstyrte ovner og sparedusj kommer på delt tredjeplass; hver tredje husstand har installert ett av eller begge de strømsparende produktene. 17 prosent av dem som aktivt sparer strøm har imidlertid ikke gjort noen investeringer i det hele tatt, kun endret forbruket.

Akkurat nå virker det kanskje ikke så fristende, men man kan spare gode penger på å senke innetemperaturen. Norsk Teknologi har regnet ut hva du kan spare på å gjøre tre enkle grep:

1. Senk innetemperaturen fra 23 til 21 grader.

2. Senk nattemperaturen fra 21 til 17 grader.

3. Senk innetemperaturen fra 21 til 17 grader i halvparten av boligen – rom du bruker lite.

I en mellomstor bolig på 100 kvadratmeter, med et årlig strømforbruk på 15 000 kWh, vil du spare strøm for 2640 kroner på ett år ved å følge de tre punktene.

Har du en bolig på 200 kvadratmeter blir besparelsen dobbelt så stor, hele 5280 kroner pr. år.

Sparetips

Braathen har følgende andre forslag til hvordan du med enkle grep kan spare strøm:

– Monter sparepærer, spesielt utendørs. Reduser temperaturen på varmtvannsberederen til minimum 65 grader, og monter sparedusj. Tetningslister og etterisolering av loft er ikke så dyrt. Du kan bytte vinduer, og vurdere å bytte til en varmepumpe, som henter mer av energien fra omgivelsene, sier Braathen.

Du kan spare mye på å finne den mest lønnsomme energikilden for din boligtype. Aftenpostens energikalkulator viser hvor mye man betaler pr. år for oppvarming fra ulike oppvarmingskilder. Noen vil spare penger på å bytte til et system som styrer innetemperaturen på en «intelligent» måte, for andre igjen vil det kunne lønne seg med en geo-varmepumpe eller til og med ved.

Les også:

Les også

Minsket strømforbruket

Ren strøm erstatter kull

– Hafslund lever blant annet av å selge strøm. Hvorfor ønsker dere da å lære folk å spare strøm?

– Vi tror selskapet taper i det lange løp om vi skulle anbefale kundene å bruke så mye strøm som mulig; det ville være kortsiktig profittmaksimering, og ikke lønne seg på lang sikt, sier Braathen.

Han understreker at lavere energiforbruk i Norge i siste instans kan ha positive miljøeffekter – selv om norsk strøm er «ren».

– Strømmen som spares her hjemme kan eksporteres til Europa, der den erstatter kullkraft, sier Braathen.

Les også

  1. Minsket strømforbruket