Norge

Trenger hjelp til å velge

Mange unge sliter med å velge utdannelse og yrkesvei. Karriereveiledning kan være en nyttig hjelper på veien.

Mange unge velger utdannelse og karrierevalg i blinde, påvirket av familie og venner rundt seg. Karriereveiledning kan hjelpe deg å velge riktig. Foto: FOTO:SARA JOHANNESSEN/SCANPIX

  • Linda Johnsen Ørstavik

Les også:

For mange er det vanskelig å ta stilling til hvilken utdannelse man skal velge, og hva man i det hele tatt kunne tenke seg å bli.

Det er mange tilbydere der ute som kan hjelpe til med Karriereveiledning, noen er kostbare og noen er gratis. Men er karriereveiledning nyttig?

Her er gode tips på veien når du står på terskelen til å velge utdannelse og jobb.

Dyrt å velge feil

— I stedet for å kjøpe gaver som varer en sesong, er det bedre å gi en grundig karriereveiledning til ungdommen i huset eller til din egen partner, mener Aftenpostens jobbekspert Mette Manus.

- Det er dyrt å velge feil utdanning, og det ødelegger selvtilliten og lysten til å studere videre, sier Manus.

Hun sier også at det kan være direkte helsefarlig å være i en jobb man ikke trives i, eller ikke mestrer.

Ved hjelp av samtaler, omfattende analyseverktøy og god oppfølging, blir den enkelte bevisst på hvilken utdanning og yrke som passer best for vedkommende.

- Karriereveiledning kan hjelpe både unge og voksne til å ta de riktige valgene. Om det er å velge utdannelse eller jobb, er det godt å få profesjonell hjelp, sier hun.

Karriereveilederne kan også hjelpe med målrettet CV, jobbsøknad, personlighetstester og intervjutrening.

Har du spørsmål om utdanning og karrierevalg? Kontakt Aftenpostens jobbekspert Mette Manus her.

Luft ideen først

Leder av Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO) og jobbekspert i Aftenposten, Gisle Hellsten, sier at karriereveiledning er en god ide, men at det må være ønsket av den som mottar gaven.

— Karriereveiledning berører i stor grad den private sfære, og derfor vil jeg ikke råde noen til å overraske med karriereveiledning i gave hvis det ikke er luftet med den som får det først, sier Hellesten.

Han sier at det er viktig at mottakeren faktisk ønsker dette selv, og ikke føler at det blir påtvunget.

- Vær realistisk

Hellsten mener at det aller viktigste man gjør når man skal velge utdannelse og yrke er å innhente informasjon om arbeidsoppgavene.

-Tenk nøye igjennom hva du kunne tenke deg å jobbe med, hvilke muligheter du har, innhent informasjon om arbeidsmarkedet og bruk det kontaktnettet du har for alt det er verdt, sier han.

Hellsten sier at det er viktig at hver enkelt har bevissthet rundt egne interesseområder og kompetanse, og i tillegg er realistisk til hva man er best på og hva man kan få av jobber .

Har du spørsmål om karriere? Spør Aftenpostens jobbekspert Gisle Hellsten her

Gisle Hellsten. FOTO: SVEIN ERIK FURULUND Foto: Furulund Svein Erik

Mette Manus. FOTO: PRIVAT Foto: FOTO:PRIVAT

Viktig å tenke langsiktig

Hellsten mener at foreldre ikke alltid er de beste karriererådgiverne, så det kan være nyttig å dra inn eksterne i veiledningen av de unge. I tillegg så oppfordrer han alle til å tenke langsiktig.

— Drømmejobben med stor D bør være et langsiktig mål. Vil du bli journalist så kan du ikke sikte mot Akersrgata med en gang, men være beredt på at du må starte i lokalavisen, sier han.

Har du spørsmål om jobb, karriere og rekruttering? Spør Aftenpostens jobbeksperter her.

Hellsten oppfordrer også alle til å sjekke opp hva slags tilbud du allerede har betalt for, siden profesjonell karriereveiledning er kostbart.

— Studenter har eksempelvis gratis karriereveiledning her på Karrieresenteret ved UiO, og det er noe som alle bør benytte seg av, avslutter han.

  1. Les også

    Ungdom svikter sikre yrker og bransjer

  2. Les også

    Disse jobbene er på vei ut