Ruller ut nye automater

Halvannet år har gått uten spilleautomater. Nå kjøres 100 nye automater ut – hver uke. Men ingen frykter at de blir noe problem.

De nye pengeautomatene til Norsk Tipping er utstyrt med ord som «Bling! Bling!» og «Jokerdryss». Nå tas de i bruk over hele landet.
  • Forf>sverre Stensengolav Olsen (foto)
  • <forf>arnfinn Mauren<

–De nye maskinene er bra, de har mange morsomme spill, sier en mann ved en av de nye automatene i Oslo sentrum.

Han ønsker å være anonym.

–Vi venter ikke at disse automatene vil føre til samme strøm av henvendelser som de forrige automatene, sier Thore Paulsen, daglig leder for Hjelpelinjen for spilleavhengige.

Heller ikke tidligere spilleavhengige frykter de nye automatene. Karl Tonny Kværnmo, leder i Landsorganisasjonen mot spilleavhengighet, spilte bort millionbeløp på de gamle automatene. Han tror at de som nå utplasseres, er altfor kjedelige til at de kan skape et stort spillproblem.

–Jeg har selv testet dem, og jeg tror ikke de vil være interessante for folk som er spilleavhengige, sier Kværnmo.

Restriksjoner.

Norsk Tipping mener at det er umulig å spille seg fra gård og grunn på disse automatene. Spillerne må registrere seg og ha Norsk Tippings spillerkort for å spille, og det er ikke mulig å tape mer enn 400 kroner pr. dag – og ikke mer enn 2200 kroner pr. måned.

–Dette betyr at det spilles forsiktig på disse automatene sammenlignet med dem vi hadde før. Storspillet er borte, forteller informasjonssjef Arve Sjølstad i Norsk Tipping.

Dette ble bekreftet under en prøveperiode i høst da 16 automater ble utplassert i Hamar-området. I løpet av den tre måneder lange prøveperioden omsatte automatene for vel 1,2 millioner kroner. I snitt ble det ikke satset mer enn 800 kroner pr. dag på hver automat. Bare 2,2 prosent av spillerne nådde månedsgrensen på 2200 kroner.

Stengte pubdører.

Innen midten av mars skal de første 800 automatene være utplassert i 120 kommuner. Bare i Oslo kommer det da til å være over 100 av dem. Før sommeren neste år, skal alle vel 7000 automater være utplassert – etter planen.

Det er likevel langt fra sikkert at Norsk Tipping får ut alle automatene. Selskapet har nemlig forutsatt at 20-30 prosent av automatene skal inn på skjenkesteder, men nærmere 50 kommuner vil ikke ha dem der det selges alkohol.

–Det kan føre til at vi ikke får utplassert så mange som vi ønsker, og må revurdere forventningene til omsetningen, sier informasjonssjef Arve Sjølstad.

Omsetningen er totalt stipulert til 3,5 milliarder kroner årlig. Kulturminister Trond Giske har anslått at automatene vil bidra med 500 millioner netto inn i tippemidlene. Antydninger om at denne potten kan bli mindre, har skapt en viss frykt blant aktører som arbeider med spilleavhengighet.

–Dersom de ikke gir det forventede overskudd, frykter jeg at det kan bli lempet på restriksjonene, sier Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan.

Norsk Tipping mener at frykten er grunnløs. Regelverket er nedfelt i en forskrift og kan ikke endres uten videre.

–Og vi har ikke behov for å utfordre regelverket, understreker Arve Sjølstad i Norsk Tipping.