Norge

FIFA for nybegynnere

Organisasjonen har 16 milliarder kroner i banken og gir sine medarbeidere respektable lønninger.

To personer speiles i logoen utenfor FIFA-hovedkvarteret i Zürich i Sveits. Organisasjonen har drøyt 470 ansatte.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Onsdag ble ni FIFA-topper pågrepet i Sveits mistenkt for korrupsjon av amerikansk påtalemyndighet. Fem forretningsmenn er også siktet i saken. Men hva er egentlig denne organisasjonen?

Her er 9 spørsmål og svar om FIFA gjennom 111 år:

1 Hva gjør FIFA?

Fédération Internationale de Football Association er en internasjonal organisasjon for fotballforbund fra 209 land. Organisasjonen arrangerer Fotball-VM, fotballturneringen under OL og VM for klubblag. Den driver også endel utviklingstiltak innen idretten, hjelper nasjonale fotballforbund og støtter noen relevante veldedige formål.

2 Hvordan begynte det?

De første statuttene klargjorde at de britiske fotballreglene gjaldt i alle land.
Britene organiserte fotballkampene i OL i de første FIFA-årene. Britene slo Danmark i finalen i Stockholm i 1912.

Organisasjonen ble startet i 1904 på grunn av en økende interesse for å organisere landskamper. Da FIFA ble dannet i 1904, begynte britene og de andre landene straks å krangle. Britene ble dermed ikke med før året etter. FIFA hadde den gang monopol på å arrangere internasjonale fotballkamper. De første årene var FIFA ikke særlig velorganisert – og det var britenes fotballforbund som arrangerte OL-fotballen i de første årene.Etter første verdenskrig ville imidlertid britene ikke spille kamper mot sine tidligere fiender, og andre land måtte ta mer ansvar. De britiske forbundene holdt seg litt på sidelinjen til helt etter Den annen verdenskrig.

3 Hvor mange penger har organisasjonen?

I 1904 kostet det 50 franc å være med i FIFA, som hadde åtte medlemmer. I perioden 2011–2014 omsatte FIFA for 5718 millioner dollar. Det tilsvarer ca. 44 milliarder kroner med dagens dollarkurs – omtrent som et norsk forsvarsbudsjett. Ca. 43 prosent av inntektene er TV-rettigheter. Den årlige omsetningen er større enn brutto nasjonalproduktet for 10–12 nasjonalstater i Stillehavet og Karibia. Ved årsskiftet hadde FIFA over 16 milliarder kroner på konto.

4 Hva tjener de penger på?

TV-rettigheter er den overlegent største inntektskilden og Europa er mest innbringende. FIFA raket inn 600 millioner dollar på TV-rettigheter i Europa under kvalifiseringen og selve VM-arrangementet i Brasil i 2014. Nesten halvparten av disse inntektene kom fra europeiske TV-kanaler.

Sponsorer og FIFA-partnere og lignende spyttet over 800 millioner dollar i FIFAs kasse for Brasil-VM. Dette er typisk selskaper som Coca-Cola, Adidas, Visa og Budweiser. Royalties og lisensprodukter brakte inn over 75 millioner dollar.

Men hva med billetter til fotballkamper? Jo da. I forbindelse med Brasil-VM tjente FIFA i 2013 og 2014 ca. 500 millioner dollar på billetter.

5 Hva tjener toppene i FIFA?

Avlønningen av enkeltpersoner oppgis ikke, men president Sepp Blatters årlige lønnspakke skal være på drøyt 15 millioner kroner. FIFA oppgir selv i sitt regnskap at nøkkelpersoner i ledelsen, i finanskomiteen og den øverste komiteen har fått utbetalt 39,7 millioner dollar i 2014 – tilsvarende drøyt 300 millioner kroner. Det gjelder ca. 45 stillinger og verv. De har dermed i snitt mottatt oppunder 7 millioner kroner hver i lønn og honorarer.

President Sepp Blatter skal ha en årlig godtgjørelse på rundt 15 millioner kroner.

6 Hvor mange ansatte har organisasjonen?

Organisasjonen hadde ved årsskiftet 474 ansatte. Gjennomsnittslønnen er på rundt 1,4 millioner kroner. En god del arbeider ved hovedkvarteret i Zürich i Sveits. FIFA betalte i fjor 36 millioner dollar — 280 millioner kroner - i skatt til Sveits.

7 Er det FIFA som bestemmer fotballreglene?

Nei. En komité med åtte medlemmer avgjør om fotballens regler – Laws of the Game – skal endres. FIFA har fire medlemmer. England, Skottland, Wales og Nord-Irland har ett medlem hver. Seks stemmer må til for å endre en regel.

8 Er hele verden med i FIFA?

Nesten. Seks små stillehavsstater, Monaco og Vatikanstaten er ikke medlemmer.

9 Hvor lenge sitter FIFA-presidentene?

Vanligvis temmelig lenge. Siden 1904 har organisasjonen hatt åtte presidenter, den nåværende president Sepp Blatter inkludert. I samme periode har Norge til sammenligning skiftet statsminister 40 ganger. Den forrige FIFA-presidenten, João Havelange, satt i 24 år. Den sveitsiske Blatter, som er 79 år gammel, har vært topplederen i FIFA siden 1998.

Les også

  1. Amerikanske myndigheter: - Dette er VM i korrupsjon, og nå gir vi FIFA rødt kort

  2. Tidligere norsk FIFA-styremedlem: - Blatter må trekke seg nå!

  3. Norsk idrettstopp: - Den største feilen vi gjør i Norge er at vi bare ser ting fra vårt ståsted