- Myndighetene har fettfobi

«Nei». «Tja». «Ja». Kostholdsekspertene er delt i sin dom over de nye kostholdsrådene fra Helsedirektoratet.

Fedon Lindberg er misfornøyd med Helsedirektoratets nte kostråd til befolkningen.

I går lanserte Helsedirektoratet sine nye kostråd, der de blant annet anbefaler folk å spise maks 500 gram rødt kjøtt per uke.

Les også

Anbefaler maks en halv kilo rødt kjøtt i uken

– Hovedinnvendingen mot de nye kostholdsrådene er fettfobien som skinner igjennom. Jeg ser ingen grunn til å anbefale mindre total mengde fett i kosten. Det finnes ikke dokumentasjon eller overbevisende forskning som viser sammenhengen mellom total mengde fett i kosten isolert og overvekt, diabetes, hjerte— og karsykdommer eller kreft. Meierifett, som vi forøvrig advares mot, viser seg heller å minske risiko for hjertesykdom. Jeg mener at denne problemstillingen burde man ha vært ferdig med for lenge siden, sier lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg.

- Følger ikke med i timen

Han reagerer også på rådene som anbefaler matoljer og myke margariner. I tillegg mener han at rådene undervurderer graden av mangel på D-vitamin hos nordmenn.

– Her følger ikke myndighetene med i timen. D-vitaminmangelen i det norske samfunnet er et stort problem om vinteren, og for noen også om sommeren. Anbefalingen ligger nå på 10 mikrogram, de fleste trenger tre til fem ganger mer, sier Lindberg.

Litt mer positiv er Birger Svihus, ernæringsprofessor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.

- Mye bra

– Det er mye bra i rådene som kommer fra Helsedirektoratet, men de er veldig like rådene som har vært før. Min hovedkritikk blir derfor at de fremdeles tviholder på at rådene skal være generelle og gjelde for alle. For en person som har et overvektsproblem eller diabetes, er disse rådene meget utydelige og dårlig egnet. Men rådene er greie nok for friske mennesker som ikke sliter med overvekt eller diabetes, sier Svihus.

Christian Drevon, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, mener imidlertid at rådene er nyttige.

– De generelle rådene som har kommet frem er meget gode. Når det gjelder kjøtt er jeg enig i det generelle rådet om å redusere inntaket av det røde kjøttet. Det eneste er at dataene som sier noe om sammenhengen mellom rødt kjøtt og kreft, ikke er så sterke at man kan si presist 500 gram i uken. Når det er sagt, kan jeg stå bak rådene fullt og helt, med bare noen nyanser som innvending.

Les også

Her er de ti mat-rådene fra helsemyndighetene

Er du usikker på hva du bør spise og ikke spise? Still spørsmål til professor Rune Blomhoff her!