Norge

Kommunen tar sparepengene

Nesten hele søsterens oppsparte pensjon går rett i kommunekassen. –Havner du på sykehjem, er ikke sparing til alderdommen mye verd, sier Ida Morlandstø (71).

Søsteren havnet på sykehjem og må betale 80 prosent av pensjonen sin til kommunen. -Urettferdig, sier Ida Morlandstø (71). Hun mener dagens system er for rigid og lite fleksibelt.
  • Karianne Larsen Carl Alfred Dahltor Erik H. Mathiesen (foto)

Les også:


— Gjennom sitt arbeidsaktive liv bruker man gjerne en god del av sin inntekt til å kjøpe forsikring, livrente eller noe annet for å sikre alderdommen. Men når man kommer på sykehjem er ikke sparingen mye verdt, sier Morlandstø.

Hun er blant de mange som merker hvordan ordningen med egenbetaling for omsorgstjenester rammer privatøkonomien.

For omtrent fem år siden falt søsteren hennes – som da vart 69 år gammel – ned en trapp og ble lam. Siden den gang har hun bodd på sykehjem.

2500 kroner igjen

Etter at kommunen har forsynt seg med rundt 80 prosent av inntekten hennes, sitter Morlandstøs søster igjen med 2500 kroner i håndpenger hver måned.

— Det er rett og slett for lite. På grunn av heising inn og ut av sengen, går klærne hennes i stykker rett som det er. I tillegg må hun selv dekke toalettsaker og egenandel på transport. Hun har elektrisk rullestol, og trenger regntrekk og varmepose for å beskytte seg selv og stolen. Nå er det dessverre altfor lite igjen av trygden til at hun kan klare det, sier Morlandstø.

Helse- og omsorgsdepartementet:

- Urettferdig

Hun mener dagens system er for rigid og lite fleksibelt.

— Vi høres ikke når vi argumenterer for å beholde mer av inntekten på grunn av slike ting, sier Morlandstø.

Morlandstø presiserer at det er systemet, ikke sykehjem eller kommune, hun er kritisk til.

- Vi synes dette systemet virker skjevt, urettferdig og lite gjennomtenkt. Som pleietrengende kommer ikke min søster så langt med protestene, og velger dessverre heller å resignere, sier hun.

— Dette er en problemstilling vi er veldig opptatt av, sier leder av Pensjonistforbundet, Harry Jørgensen.

Forbundet la nylig frem en rekke krav til Regjeringen i forbindelse med neste års statsbudsjett.

— Et av de viktigste kravene våre er at en arbeidsgruppe skal se på dette regelverket. Kommunene følger i altfor liten grad intensjonene i reglene. Blant annet ser det ut til at kommunens økonomi i mange tilfeller avgjør om syke og pleietrengende blir plassert i sykehjem eller omsorgsbolig, sier Jørgensen.

Kommunen sparer

Han presiserer at det er kommunenes plikt å gi sine borgere den pleien de har behov for – uansett økonomi.

— Ved å plassere i omsorgsbolig sparer kommunen penger på færre ansatte pr. beboer, og kan kreve husleie. Dermed tror vi mange innretter seg for å spare penger, sier Jørgensen.

Morlandstø er glad for initiativet fra Pensjonistforbundet.

— Det er fryktelig å tenke på at yngre personer kan risikere akkurat det samme, sier hun.

Har du innspill til denne saken? Del din mening med andre lesere i kommentarfeltet til høyre.

Interessert i personlig økonomi? Få vårt nyhetsbrev her.