Nå kan fullvaksinerte reise over grensen uten å måtte i karantene. På Svinesund er det allerede kø.

En drøy halvtime etter at de nye innreisereglene trådte i kraft, sto køen til Svinesundsbroen ved svenskegrensen. Kommunelegen advarer mot rene shoppingturer.

Køen var lang for å reise – karantenefritt – inn i Norge fredag ettermiddag.

For første gang på mange måneder kunne folk dra over grensen til Sverige uten å tilbringe tid i karantene etterpå. Det var det også mange som gjorde.

Bilene sneglet seg fra Sverige i timene etter at de nye reglene trådte i kraft klokken 15. Politiet frykter den økte trafikken skal utfordre kapasiteten i grensekontrollen.

En time i kø for halalkylling

Tofek Mustafa og Nedal Alhariri satt én time i kø fra handleturen i Sverige. Men det er greit, synes de.

– Det er lenge siden vi har vært der nå. Det føles fint, sier Tofek Mustafa, som bor i Fredrikstad.

Nedal Alhariri (t.v.) og Tofek Mustafa brukte en time i kø etter handletur i Sverige. Men karantene slipper de.

Han er fullvaksinert. Nedal Alhariri er fra Moss og har hatt covid-19. Begge vennene er derfor «innenfor» de nye innreisereglene og slipper karantene.

De har kjøpt halal-kylling, røyk og cola.

– Det er dyrt med røyk i Norge, påpeker de. Minst en gang i måneden pleier de å handle i Sverige.

– Det er ikke alt som er like lett å få kjøpt i Norge, og det er billigere å handle i Sverige til en stor familie.

Begge har koronasertifikat som lyser grønt på helsenorge.no. Men de synes det var litt komplisert å forstå reglene. Ingen av dem hadde fylt ut innreiseregistrering på nett på forhånd og måtte gjøre det i bilen. Men det gikk fint.

Fullvaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene, får unntak fra innreisekarantene. Men dette gjelder kun dersom de kan dokumentere dette gjennom norsk koronasertifikat.

I tillegg blir alle testet ved grensen og man må vente på testsvaret.

Test på grensen – eller hjemme

Ved kapasitetsutfordringer kan myndighetene på grensen bestemme at folk som slipper karantene, ikke skal ta testen der.

De får plikt til å ta test senest innen to dager etter ankomst til Norge, i hjemkommunen sin.

Denne muligheten gjelder bare ved kapasitetsutfordringer. Den enkelte kan ikke selv velge å ta test hjemme istedenfor på grensen.

Kommuneoverlegen i Halden, Lasse Henriksen, tror pågangen av folk som tar turen over grensen vil bygge seg opp gradvis.

– Folk er nok redde for kø i starten, sier han.

– Men det er veldig forståelig at fullvaksinerte som har hytte, båt eller campingvogn i Sverige nå vil ta turen dit. Hittil har de bare kunnet reise på dagsbesøk hvis de skulle slippe karantene.

– Håper folk utsetter handleturene

– Shoppingturer til Sverige, derimot, vil jeg si er en klart unødvendig reise. Det håper jeg folk utsetter, sier Henriksen.

Han er forberedt på at det vil komme flere på kommunens testsenter:

– Vi har heldigvis ikke hatt smitte i Halden de siste to ukene. Vi venter økt pågang, men har en del reservekapasitet, sier han.

– Det er viktig at folk fyller ut skjema for innreiseregistrering på nett før de kommer til grensen. Noen vil få en telefon etterpå for å følge opp testingen, sier han.

Henriksen frykter at sommerbemanningen kan bli i laveste laget hvis det blir stor pågang av haldensere som må testes etter Sverige-tur.

Det er den utvidede kontrollsiden med QR-kode som skal brukes ved innreise til landet. Selv om du har grønt på Kontrollside Norge, er det ikke sikkert du får grønt på den utvidede kontrollsiden.