Erna Solberg om gjenåpningen: – Vi er i rute. Det er på tide å få fart på Norge.

Fra søndag kan folk ha 20 gjester innendørs, det kan være opptil 5000 på konsert og fotballkamp, og skjenketiden utvides. Regjeringen går lenger enn det som opprinnelig var planlagt i trinn 3.

En lang rekke tiltak endres eller fjernes fra søndag. Det meldte statsminister Erna Solberg (H), kunnskapsminister Guri Melby (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på en pressekonferanse fredag.

– Min hovednyhet i dag er at vi er klare for å gå til trinn tre. Faktisk åpner vi litt mer enn hva som opprinnelig var skissert i trinn tre.

Slik åpnet statsminister Erna Solberg (H) regjeringens pressekonferanse fredag.

20. juni kl. 12.00, altså fra søndag, innføres trinn tre av gjenåpningen.

I starten av april la regjeringen frem en gjenåpningsplan. Hvert trinn varer i tre uker, om alt går etter planen. Trinn to ble innført torsdag 27. mai, og i går hadde det altså gått tre uker.

Og regjeringen gikk lenger enn planlagt: Opptil 5000 kan være på konsert eller se fotballkamp utendørs. Fra 5. juli blir det mulig å reise ut i Europa. Og flere kan være fysisk tilstede på kontoret, med unntak av i Oslo.

Dette er noen av endringene

Fra søndag gjelder blant annet dette (se alle endringene i faktaboksen):

 • Oppfordringen om å ikke ha besøk av flere enn ti gjester, utvides til 20 gjester.
 • Den nasjonale skjenkestoppen ved midnatt oppheves. I Oslo vil den fortsatt gjelde.
 • Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler.
 • Barn og unge under 20 år kan delta i konkurranser og på arrangementer både innendørs og utendørs på tvers av kommunegrensene.
 • Det åpnes for kontaktidrett ved trening.
 • Toppidrett kan utøves som normalt. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs.
 • Det åpnes for offentlige arrangementer med opptil 5000 personer.
 • Arbeidsgiver kan i større grad vurdere om hjemmekontor er nødvendig i lys av den lokale smitterisikoen.
 • Adgangen til familiebesøk utvides.

Det er fortsatt en anbefaling om mest mulig bruk av hjemmekontor. Se hele planen her.

Åpner for at flere kan dra på konserter og fotballkamper

Dagens lettelser åpner for større arrangementer med inntil 5000 personer. Men det er noen begrensninger.

 • Arrangementer innendørs: Inntil 400 personer uten faste plasser og inntil 1000 personer med faste, tilviste sitteplasser.
 • Arrangementer utendørs: Inntil 800 personer uten faste plasser, og inntil 2000 personer med faste, tilviste sitteplasser.

Ved bruk av adgangstester, kontroll av koronasertifikat og kun 50 prosent utnyttelse av kapasiteten åpnes det enda mer opp.

 • Arrangementer innendørs: Inntil 1000 personer uten faste plasser, og inntil 2500 personer med faste, tilviste sitteplasser.
 • Arrangementer utendørs: Inntil 2000 personer uten faste plasser, og inntil 5000 personer med faste, tilviste sitteplasser.

I tillegg er det regler for inndeling av publikum i kohorter.

Frykter lokale smitteutbrudd og delta-varianten

For to uker siden sa Erna Solberg til Aftenposten at det er én ting hun frykter.

– Lokale utbrudd som blir så store at vi ikke får kontroll på dem. Vi tåler litt mer smitte og flere utbrudd, men vi må være gode på å slå dem ned, sier Solberg.

17 kommuner har ifølge VGs tall stigende smittetrend. Blant disse er Færder, Sandnes, Stavanger og Nannestad.

NTB meldte i går om over 50 smittede av deltavarianten i Færder kommune den siste uken. Kommunen har totalt 86 personer i isolasjon med påvist smitte.

– Det vi har lagt merke til, er at dette viruset er veldig smittsomt, og at det også er fullvaksinerte som blir smittet. I vår kommune er det seks fullvaksinerte som har fått påvist deltavarianten, sier kommuneoverlege Elin Jakobsen til NTB.

Det kom også spørsmål om delta-varianten under fredagens pressekonferanse. Delta-varianten utgjør nå over 90 prosent av alle nye smittetilfeller i Storbritannia.

– Når vi åpner mye innenlands, men fortsatt forsøker å holde igjen på grensen, så er det begrunnet med å få ting til å fungere igjen, men også å forsinke introduksjonen av delta-varianten, sier Solberg.

Smittetallene synker

Solberg understreker at det er data, og ikke datoer, som styrer gjenåpningen av Norge. De tre viktigste faktorene er:

 • Antall smittede.
 • Kapasitet i helsetjenesten.
 • Antall vaksinerte.

Smittetallene synker nasjonalt. Torsdag var det 219 smittede. Vaksinedekningen øker også. Så langt har over 2 millioner nordmenn fått første vaksinedose, ifølge tall fra FHI.

Les også

Erna Solberg om gjenåpningen: Ligger godt an til å begynne trinn tre etter planen