Norge

Tok banen med kongen – igjen

Berit Okkenhaug fikk igjen ta trikken ved siden av Kongen - denne gangen for å feire nyåpningen av Holmenkollbanen.

Først etter at hun hadde satt seg ned, så Berit Okkenhaug at det var kong Olav hun delte sete med på Holmenkollbanen i 1973. Mandag gjentok hun turen med kong Harald.

– Jeg var litt mer sjenert den gang. Så da jeg oppdaget at det var kongen jeg satt ved siden av, ble jeg kjempeflau og tenkte at nå hadde jeg dummet meg ut, minnes Berit Okkenhaug om den berømte turen med Holmenkollbanen under oljekrisen vinteren 1973.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Originalmøtet der Kong Olav tok trikken. FOTO: SCANPIX Foto: Martinsen, Jan A.

Gjenåpning

Mandag var det hverken bensinrasjonalisering eller kjøreforbud som førte kongen til T-banen.

Anledningen var gjenåpning av Holmenkollbanen, som har vært stengt for en større oppgradering for å kunne ta imot storinnrykk av reisende under ski-VM senere i vinter.

– Holmenkollen stasjon er oppgradert til å ta imot seks vogners T-banetog. Kapasiteten blir inntil 9.000 passasjerer i timen, sier en entusiastisk administrerende direktør Bernt Reitan Jensen i Ruter til NTB.

Tilfeldighet

Berit Okkenhaug understreker at det var helt tilfeldig at hun havnet ved kongens side i 1973.

– Jeg gikk på vogna som en av de siste fra Majorstuen stasjon, og det var få ledige seter igjen. Jeg satt med ned på det nærmeste, og det var først etter at jeg hadde satt meg ned at jeg oppdaget at kongen satt innerst, sier Okkenhaug.

Til markeringen av banens gjenåpning mandag var hun derimot forberedt, og litt spent.

– Vi har et fantastisk kongehus her i landet, og det blir litt spesielt for meg, sa hun før reisen mandag morgen.

Nye Holmenkollen stasjon ble åpnet med tradisjonell snorklipping, før kongen fikk servert kollenklassikeren pølse i lompe, solbærtoddy og Solo.