Togstans - igjen

Nå er det Bergensbanen som er rammet. Og det blir forsinkelser.

Ikke før hadde Jernbaneverket fått Østfoldbanens østre linje i gang igjen, etter at en lastebil rev ned kjøreledningen torsdag morgen , så meldes det om nye togproblemer.

Strekningen Nesbyen — Haugastøl på Bergensbanen ble ved 14.30-tiden strømløs på grunn av røykutvikling og mulig brann i en kjøreledningsmast. Jernbaneverket opplyser på nettsiden NSB.no at feilsøking pågår og at de reisende må regne med forsinkelser.

I skrivende stund står tog 601, som kjørte fra Oslo S retning Bergen klokken 10:31, dørgende stille mellom Nesbyen og Gol.

I den andre retningen står toget som forlot Bergen klokken 10.28, strømløst på Ål stasjon.

NSB er i gang med å skaffe alternativ transport, som vanligvis betyr at passasjerene må ta resten av turen med buss.

Lastebil rev ned kjøreledningen

Torsdag morgen forsvant strømmen brått og brutalt på Østfoldbanens østre linje, da en lastebil med gravemaskin på planet rev ned kjøreledningen ved Kråkstad stasjon i Ski kommune.

— Det er et under at det ikke går menneskeliv når slike ulykker skjer, sier informasjonsdirektør Jan Erik Kregnes i Jernbaneverket til Aftenposten.

— Kjøreledningen har en driftsspenning på 16.000 volt, men når den kortslutter, kan det oppstå en strømstyrke på flere tusen ampère. Heldigvis gikk det bra i dag, men det ble store materielle skader på vårt ledningsnett, sier han.

Fire ansatte fra Jernbaneverket jobbet på spreng frem til klokken 13.30 torsdag, før strømmen kunne settes på igjen og togene fikk grønt lys.

— Vi fakturerer alle direkte kostnader ved slike ulykker - og sender regningen til lastebilførerens forsikringsselskap. Det blir fort noen titusener av kroner, sier Kregnes.

Her spleiser Jernbaneverkets teknikere sammen kjøreledningen ved Kråkstad stasjon, torsdag morgen. (FOTO: SVEND OLE KVILESJØ)

Les mer og se flere bilder fra Kråkstad-ulykken

Signalanlegget satt ut

Jordingsfeil er et ord som pendlere til og fra hovedstaden kjenner godt.

Onsdag kveld ble all trafikk inn og ut fra Oslo S stanset, nettopp på grunn av en jordingsfeil, som forstyrret signalanlegget.

Godstog lakk flybensin

Sent onsdag kveld rykket brannvesenet mannsterke ut, etter melding om at det strømmet flybensin ut av et godstog like ved Grorud i Oslo.

Toget var parkert ved Nyland, en ubetjent stasjon på Hovedbanen mellom Oslo S og Lillestrøm.

Pusset opp Drammensbanen, åpnet med togstans

I sommer har det vært omfattende anleggsarbeid på Drammensbanen. Mandag morgen åpnet strekningen igjen for togtrafikk, men allerede i morgenrushet ble det problemer, da Strekningen Skøyen — Sandvika plutselig ble strømløs.