Dette er Profetens Ummah i Norge

På få år har Profetens Ummah lykkes med å etablere et radikalt islamistmiljø i Oslo-området og rekruttert mange unge muslimer til hellig krig i utlandet. Det har kostet flere unge liv.

I forrige uke publiserte islamistgruppen ISIL en propagandavideo der skiensmannen Bastian Vasquez, alias Abu Safiyyah, forteller om hvordan han og andre opprørere har drept irakske soldater i kampen om en grensestasjon mellom Syria og Irak. PST har startet etterforskning av Vasquez.

Dette er saken Aftenposten skrev tidligere i sommer om Profetens Ummah.

For to år siden: 2012 er året da norske islamister stiger opp til overflaten. Året da fanatiske, unge, norske muslimer øker trykket på sosiale medier og i demonstrasjoner.

Fredag 21. september 2012 demonstrerer rundt 100 radikale islamister foran den amerikanske ambassaden i Oslo mot den amerikanskproduserte filmen Innocence of Muslims, som håner profeten Muhammed.

Profetens Ummah blir for alvor kjent i norsk offentlighet.

Det er høsten da sterk ordbruk blir til handling, og flere unge, norske muslimer, i starten i all stillhet, forlater Norge for å slåss i Syria.

Les også:

To år senere

Ikke alle som har reist til Syria for jihad, har tilknytning til Profetens Ummah. Likevel, snart to år etter demonstrasjonen og Profetens Ummahs gjennomslag i Norge, er situasjonen, etter det Aftenposten erfarer, denne:

  • Minst fem av de åtte-ti drepte personene i Syria som er fra eller har bodd i Norge, har hatt tilknytning til Profetens Ummah. Blant dem er et av de mest profilerte medlemmene, Egzon Avdyli.
  • Fem personer etterforskes av Politiets sikkerhetstjeneste for å ha deltatt i, gitt støtte til eller rekruttert personer til en terrororganisasjon som har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler. To av dem sitter varetektsfengslet.
  • Arfan Bhatti, en av gruppens mest profilerte personer, sitter fengslet i Pakistan. En annen sentral person, Omar Cheblal, sitter fengslet i Hellas og hans asylsak skal opp i domstolen i Norge i høst.
  • Flere sentrale medlemmer har oppholdt seg i Syria i lang tid og skal etter det Aftenposten erfarer være tilknyttet den ekstremt voldelige terrorgruppen ISIL.

— Ikke samme rolle

6. november 2012: På et hotell i Oslo holder Profetens Ummah en pressekonferanse. Mannen i blå genser, Egzon Avdyli (da 24), ble i vår meldt drept i Syria. Omar Cheblal ¤6, foran) er fengslet i Hellas.

Lars Akerhaug, journalist i Minerva og forfatteren av boken Norsk Jihad – muslimske ekstremister blant oss, sier at Profetens Ummah ikke spiller den samme rollen som for to år siden. — Hva vil du si at gruppen har oppnådd så langt?

— Et av gruppens sentrale mål var å rekruttere unge muslimer til hellig krig i Syria. Dette har de klart. Selv om Profetens Ummah som organisasjon ikke spiller samme rolle lenger, har de også lykkes i å etablere et radikalt islamistmiljø i hovedstadsområdet. Det miljøet vil ikke forsvinne med det første, sier Akerhaug.

Les også:

Appellerer til ungdom

Brynjar Lia, førsteamanuensis ved institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, sier at Profetens Ummah er en gruppe som det ikke er lett å vite mye om.

Etter at gruppen i 2012 dreide sitt fokus mot Syria, har Profetens Ummah ifølge Lia ikke noe enhetlig miljø.

— Gruppen fremstår ikke som en hierarkisk og lederstyrt organisasjon, sier Lia.

— For første gang har vi fått et militant islamistmiljø som både er multietnisk og norskspråklig. Profetens Ummah skapte en plattform som har gjort militante islamistmiljøer synligere og sterkere. Profetens Ummah appellerer først og fremst til ungdom.

Les kommentaren:

I dvale

21. september 2012: Profetens Ummah blir for alvor kjent i offentligheten når de demonstrerer foran den amerikanske ambassaden i Oslo. Kort tid senere drar flere til Syria.

Kjetil Stormark, sjefredaktør i Hate Speech International, mener at Profetens Ummah ligger i dvale – foreløpig – fordi sentrale lederfigurer befinner seg i utlandet.— Men hvis noen av lederskikkelsene kommer tilbake, kan Profetens Ummah ende opp med å bli farligere enn noensinne. Hvis Bhatti kommer tilbake til Norge, vil han alene, gjennom sin posisjon og væremåte, trolig føre til at PST vil måtte oppjustere sin trusselvurdering av Profetens Ummah, sier Stormark.

Les også:

Nyrekruttering

Om prosjektet Profetens Ummah har vært vellykket eller er i oppløsning, mener Lars Akerhaug kommer an på om all oppmerksomheten rundt dem nå fører til nyrekruttering.

— Ekstremistmiljøer er helt avhengige av kontinuerlig rekruttering. Opprettelsen av et såkalt kalifat i Syria og Irak kan også motivere flere til å ta kontakt med slike miljøer og reise for å delta i hellig krig, sier han.

Brynjar Lia mener Profetens Ummah er en av drivkreftene for å få unge, norske muslimer til å reise til Syria.

— Hva er suksess, hva er fiasko? I militante islamisters diskurs er det å oppnå martyriet, det å dø, i seg selv en suksess. Der heter det at veien til seier er dekket av martyrenes blod, sier Lia.

- Jobber med andre prosjekter

Aftenposten har stilt Ubaydullah Hussain, talsmann for Profetens Ummah, fem spørsmål i forbindelse med denne saken. Han har ikke svart på henvendelsen.

Profetens Ummah svarte følgende på Aftenpostens henvendelse via e-post:

"Vi jobber for tiden med andre prosjekter og har ikke anledning til dette dessverre".

Hussain bekreftet høsten 2012 til Aftenposten at Profetens Ummah har bidratt med hjelp og støtte til de som har reist til Syria.


Dette er Profetens Ummah to år senere:

Det finnes bekreftet informasjon om at omtrent 50 personer fra Norge har reist siden konflikten i Syria blusset opp. Rundt halvparten av disse har returnert.

Langt fra alle med tilknytning til Norge som har vært i Syria har tilknytning til Profetens Ummah. Flere av personenen som kan knyttes til gruppen er imidlertid fengslet, drept i Syria, er i Syria eller har returnert:

I fengsel:

Arfan Bhatti sitter fengslet

Arfan Bhatti (36)Født i Norge. Pakistansk familiebakgrunn. Kjent norsk islamist. En av de mest sentrale personene i gruppen og i det ekstreme islamistmiljøet på Østlandet. Sitter fengslet i Pakistan.

Omar Cheblar siter fengslet.

Omar Cheblal (46)Født i Algerie. Holdt en tale på arabisk i 12 minutter da Profetens Ummah holdt pressekonferanse i 2012. Sitter fengslet i Hellas. Hans asylsak i Norge skal opp for domstolen i høst.

Mann (27) : Født i tidligere Jugoslavia, Kosovo. Pågrepet i mai, siktet for å ha deltatt i eller gitt støtte til en terrororganisasjon. Varetektsfengslet. Nekter straffskyld.

Mann (29) : Født i Somalia. Pågrepet i mai, siktet for å ha deltatt i eller gitt støtte til en terrororganisasjon. Varetektsfengslet. Nekter straffskyld.

I Syria:

Bastian Vasquez er i grenseområdet mellom Syria og Irak.

Bastian Vasquez (24)Født i Norge. Chilensk familiebakgrunn. Konvertitt. Blant dem som har vært lengst i Syria (trolig siden høsten 2012). Var hovedpersonen i en video publisert av terrorgruppen ISIL i forrige uke fra grenseområdene mellom Syria og Irak. PST startet etterforskning av ham etter videoen.

Mann (24) : Født i Eritrea. Også kalt "Gjeddefiskeren".

Mann (22) : Født i Norge. Konvertitt. Dro ved jule/nyttårstider til Syria. Fra Østfold.

Mann (24) : Født i Norge. Fra Østfold.

T rolig i Syria: Mann (23) Født i Algerie. Fra Oslo.

Drept i Syria:

Egzon Avdyli ble i vår meldt drept i Syria.

Egzon Avdyli (25)Født i tidligere Jugoslavia. Var lenge en sentral person i Profetens Ummah. Fungerte som talsmann en periode mens Ubaydullah Hussain satt i varetekt. Skal ha oppholdt seg i Syria i overkant av tre måneder før han ble drept.

Mann (32): Født i Algerie.

Mann (23): Født i Algerie. Fra Østfold.

Mann (27): Født i Kosovo. Bodd i Bærum og i Sverige.

Mann (24): Fra Drammen-området.

Returnert fra Syria:

Mohyeldeen Mohammad er en frontperson i det radikale islamistmiljøet i Norge.

Mohyeldeen Mohammad (28)Født i Storbritannia. Fortsatt leder og frontperson for det radikale islamistmiljøet i Norge og gruppen. Har posert med maskingevær i en video som skal være tatt opp i Syria der han oppfordrer om å slutte seg til opprøret i Syria. Skal ha oppholdt seg i Norge en stund nå.

Mann (20) : Født i Algerie. Fra Oslo.

Mann (22) : Født i Pakistan. Ble pågrepet av PST da han kom hjem fra Syria med skuddskader i februar. Siktet for å ha deltatt i en terrororganisasjon. Nekter straffskyld.

Aktiv i Norge:

Ubaydullah Hussain er talsmann for Profetens Ummah

Arslan Maroof Ubaydullah Hussain (28)Født i Norge. Fikk i mars 2013 fornyet tillit som talsmann for Profetens Ummah. Dømt til fengsel i 120 dager i Oslo tingrett i februar for hatefulle ytringer mot jøder i Norge og trusler mot to norske journalister. Dommen er anket. Denne uken ble det også kjent at han er tiltalt for flere tilfeller av oppfordring til drap og terrorhandlinger. Nekter straffskyld.

Mann (36) : Født i Norge. Leder en innsamlingsgruppe. Pågrepet av PST i fjor sommer. Senere løslatt. Siktet for terrorfinansiering i utlandet og for menneskehandel gjennom rekruttering av mindreårige til krigshandlinger i utlandet.

Twitter: @andreasbf

Twitter: @olgastokke