Norge

Mener Breivik ikke er sinnssyk

PST-sjef Janne Kristiansen har ikke tro på at Breivik er sinnssyk.

PST-sjef Janne Kristiansen er av den klare formening at Anders Behring Breivik ikke er sinnsyk, men skrudd i hodet og ond. Foto: MORTEN HOLM - SCANPIX

 • Kurt B.m. Haugli

Les også:

Janne Kristiansen er øverste leder for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) og har ansvaret for det som blir kalt politiets hemmelige tjenester. Hennes team av overvåkere opg ettterforskere er dypt inne i terrorsaken. I et intervju med britiske BBC onsdag morgen snakker hun om etterforskningen slik de hemmelige tjenestene ser det.

Hun blir konfrontert med antydningene Breiviks advokat Geir Lippestad kom med i går. Han gikk langt i å antyde at Anders Behring Brevik kan være sinnssyk og at han måtte grundig undersøkes av fagpersoner.

— Hans advokat er ikke psykolog og det er heller ikke jeg. Men jeg har tidligere vært forsvarsadvokat og jeg oppfatter ham som en tilregnelig person fordi han har vært så fokusert over så lang tid. Han har gjort tingene så riktig, og etter min erfaring med denne type klienter tidligere, er de ganske normale men de er skrudde i hodet. Og denne personen er i tillegg totalt ond, sier Janne Kristiansen i intervjuet med BBC.

To terrorceller

Hun sier at det ikke finnes noe som tyder på at Anders Behring Breiviks påstander om at det finnes to andre terrorceller er sanne.

— Vi har ikke noe som tyder på at det finnes andre terrorceller hverken i Norge eller i England eller andre land, sier PST-sjef Janne Kristiansen til BBC.

Hun understreker i intervjuet at de likevel har fullt fokus i etterforskningen rundt disse påstandene.

Påstandene kan være troverdige, men de er høyst usannsynlige. Brevik har et ønske om å holde fokus på seg selv og holde seg selv i rampelyset. Dette er en måte å fortsatt holde fokus på seg selv, sier Janne Kristiansen.

Ander Behring Breivik trolig hadde råstoff til å produsere langt mer eksplosiver enn det han brukte i angrepet 22. juli. PST og politiet har de siste dagene prøvd å finne ut om det kan være plassert ut eksplosiver andre steder i landet.

- Vi har, så langt, ikke noe bevis på at slike bomber finnes, sier Kristiansen.

Kontakt i utlandet

Hun vil ikke si så veldig mye om Anders Behring Breiviks kontakter med utenlandske anti-islamistiske organisasjoner. Dette blir undersøkt i samarbeid med etterretningstjenestene i andre land og hun nevner britiske MI5 som en organisasjon PST samarbeider med.

— Foreløpig har vi ikke noe bevis på direkte kontakt, sier hun i intervjuet med den britiske TV-stasjonen.

 1. Les også

  Alt om tragedien

 2. Les også

  Juridiske dilemmaer rundt Breiviks sak

 3. Les også

  - Manifestet har ingen betydning

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Staten sterkt kritisk til tingrettens Breivik-dom

 2. NORGE
  Publisert:

  Norge kan bli dømt for brudd på Breiviks rettigheter

 3. NORGE
  Publisert:

  Regjeringsadvokaten: Vil "fargelegge beskrivelsen" av Breiviks hverdag i fengselet

 4. NORGE
  Publisert:

  Den europeiske menneskerettighetsdomstolen avviste Behring Breiviks klagesak mot Norge

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  En klargjørende dom fra lagmannsretten.

 6. NORGE
  Publisert:

  Behring Breivik i retten: Jeg er blitt mye mer radikal. Jeg har vært isolert og ikke korrigert en eneste gang