Norge

Oppretter kondolanseprotokoll for barn

Regjeringen har besluttet at det skal opprettes en offisiell kondolanseprotokoll for barn og unge mellom 0 og 18 år.

Barneombud Reidar Hjermann (t.v), kunnskapsminister Kristin Halvorsen og barne -og likestillingsminister Audun Lysbakken lanserte i dag en kondolanseprotokoll for barn og unge i Regjeringskvarteret. Foto: SCANPIX

 • Lars Martin Gimse

På en pressekonferanse i Regjeringskvartalet i dag lanserte kunnskapsminister Kristin Halvorsen, barne -og likestillingsminister Audun Lysbakken og barneombud Reidar Hjermann, nettsiden ungkondolanse.no.

Siden skal gi barn og unge mellom 0 og 18 år, kanskje spesielt de yngste, et offisielt sted å sende inn sine kondolanser til. Det er Hjermann som er hjernen bak protokollen.

— Barn og unge må få uttrykke sorgen

— Ideén datt i meg. Jeg skrev meg inn i kondolanseprotokollen i aulaen på Universitetet i Oslo. Jeg stod én time i kø, og det føltes veldig meningsfylt selv om jeg hadde stått i kø. Jeg følte at jeg bidro, det kan ikke de minste, sier Hjermann, som understreket viktigheten at det var Regjeringen, og ikke ham selv, som hadde ansvaret for protokollen.

- Dette handler om å ta barna på alvor.

Han påpekte under pressekonferansen at de yngste barna ikke har noe naturlig sted å kondolere, så han tok dermed kontakt med Regjeringen som tente på ideén. Dermed ble kondolanseprotokollen lansert i dag.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen påpekte også at protokollen vil være et fint redskap for både barnehager og skoler. Det vil gi en naturlig inngang til å prate om terrorangrepene.

– Hele Norge er preget av det som skjedde 22. juli, og det er viktig at barn og unge får uttrykke sorgen over dem som er døde og skadet på sin måte, sier Halvorsen.

Ingen skal tvinges til å sørge

Alle innsendte bidrag vil bli tatt vare på for fremtiden, men Halvorsen kunne ikke love at alle blir publisert på nettsiden.

— Dette gir barn en mulighet til å bli med på det som skal prege historien, sier Halvorsen, og påpeker at kondolanseprotokollen også kan gi grunnlag for forskning.

Både Lysbakken, Hjermann og Halvorsen har tro på at det vil komme inn et stort antall bidrag, men forventer ikke at alle skal ha et sorgfullt uttrykk.

— Vi skal ikke tvinge noen til å sørge. Om barna ikke føler noen sterk sorg så kan det jo godt være at de tegner bilder av rosetoget eller blomstene foran Domkirken, sier Hjermann.

Minoritetsbarn ekstra sterkt berørt

Barne -og likestillingsminster Audun Lysbakken publiserte i går et innlegg på sin blogg, for å imøtekomme et spørsmål fremsatt av 13 år gamle Sophia i et nettmøte hos NRK. Sophia er muslim og hadde fått med seg at gjerningsmannens hat mot muslimer var hovedårsaken til terrorangrepet.

«Han sier han drepte alle de fordi jeg er her. Burde jeg flytte ut for å beskytte norske barn i framtiden?» spurte 13-åringen.

Lysbakken er redd for at Sophia ikke er den eneste muslimen som sitter med den følelsen.

— Denne hendelsen berører jo alle barn, men kanskje det berører barn med minoritetsbakgrunn ekstra sterkt. Jeg frykter at flere føler akkurat som Sofia. Vi har alle et ansvar i å fortelle dem at dette er vårt land og deres land. Vi må vise dem den ånden, sier Lysbakken, til Aftenposten.no.

Regjeringen har lagt ut fem råd til foreldre om hvordan de skal snakke med sine barn i etterkant av terrorangrepet på sine nettsider. Lysbakken har nå satt i gang arbeidet med å få oversatt rådene til flest mulig språk.

— Det er jo sånn at selv om barn av minoritetsbakgrunn kanskje snakker veldig godt norsk, så er det ikke alltid at foreldrene er like gode, påpeker Lysbakken.

- Vi skal reise oss sammen

Både han, Hjermann og Halvorsen har et håp om at de tragiske hendelsene kan snus til noe positivt og gi gjøre Norge mer sammensveiset enn noen gang.

— Vi ser det så tydelig nå. Det som rammer det rammer oss sammen. Og nå skal vi reise oss sammen, sier Lysbakken, og får følge av Hjermann.

— Det samholdet vi ser nå er veldig bra, og det vil barna alltid huske. Det er god grunn til å håpe på at dette vil gi et enda mer sammensveiset Norge.

Kristin Halvorsen peker på den kollektive norske reaksjonen i etterkant av terrorangrepet.

- Måten vi har reagert på viser en voldsom styrke. Terror kan skje over alt, men den reaksjonen kan bare skje her, slår Halvorsen fast.

Det går også an å sende inn kondolanser til protokollen via posten. Protokollen vil være åpen til 1.oktober.

 1. Les også

  - Krigstyper og blodige bilder er ikke for barn

 2. Les også

  Alt om tragedien

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Statsministeren tror unge er mer åpne enn eldre for muslimer: – Håpet ligger i tid og normalisering

 2. NORGE
  Publisert:

  Mener kunnskapsministeren har sovet i timen: – Det er ikke bare å pumpe lærere opp av Nordsjøen

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Et stabbur, en kjæreste eller en fengselsdom fra fortiden: Hva skal til før en norsk politiker må gå?

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Manuela Ramin-Osmundsen: – Det rammet meg hardest å bli kalt en løgner

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Fire døgn etter han trakk seg som nestleder, var hyttekjøpet i boks

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Solheim om pengesløsing-anklagene: – Selvsagt er det ubehagelig når du vet at du aldri noensinne har gjort noe for egen vinning