Miniblogger du?

Aktiv på Facebook? Da kan du være en miniblogger uten å vite det.

Oppdaterer du statuslinjen i Facebook for å fortelle venner hva du gjør eller tenker? Da er du en miniblogger. Og du er ikke den eneste. Miniblogging eller mikroblogging er den nye farsotten på nett og dukker opp i stadig nye varianter.

LES OGSÅ: Kirken inn i Facebook

Nettsamfunnet Facebook har tatt Norge med storm denne våren, selv om noen hevder at hypen er litt over.

På nettsamfunnet holder folk kontakt med venner og kjente gjennom private og offentlige meldinger, bilder, videoer og mye mer.

Øverst på hver enkelt persons profil i Facebook er en såkalt statuslinje som kan oppdateres så ofte man vil.

Dette feltet blir brukt av mange til å fortelle hva man driver med. For eksempel, "er på kino", "er på Hovefestivalen", "spiser bløtkake".

Setningen begynner alltid med personens navn og "is" (engelsk for er). Resten fyller brukeren ut.

Noen skriver også hva de tenker, slik som "is veldig klar for ferie" eller som FrP-politikeren som oppdaterte statusfeltet sitt med setningen: "is fucking bored in the kommunestyremøte".

Setningene dukker opp på vennenes sider og er en slags temperaturmåler på hva som skjer og ikke skjer. Noen oppdaterer feltet mange ganger om dagen, mens andre aldri bruker det.

Alt om Facebook

Men det er ikke bare i Facebook at slik miniblogging har blitt populært.

Her er åtte andre tjenester som lar deg miniblogge.

Twitter — www.twitter.com

På Twitter skriver brukerne hva de tenker eller driver med og alle venner som vil, kan motta disse meldingen. Er du ikke pålogget, kan meldingen bli sendt på messenger, e-post eller — om du ikke er på nett i det hele tatt - til mobiltelefon.

Blir det for mye kan man heldigvis velge å skru av beskjedene mellom bestemte klokkeslett. For eksempel når det er tid for å sove eller spise middag hos svigermor. Brukerne har 140 bokstaver til rådighet for hver miniblogg.

I denne tjenesten kan man abonnere på oppdateringer fra personer man er interessert i å høre hva "tenker". Flere amerikanske kjendiser bruker denne tjenesten til å oppdatere fansen på hva de mener og gjør. For eksempel er den amerikanske presidentkandidaten Fred Thompson en aktiv Twitter.

The New York Times har omtalt Twitter som "et av de hurtigst voksende fenomenene på nettet". Mer om Twitter på Wikipedia.


Jaiku — www.jaiku.com

Jaiku er spesielt morsomt for mobilbrukere. Setninger du skriver inn på nettet, blir sendt som tekstmeldinger til utvalgte venner. Hver miniblogg kan inneholde 140 tegn. Mer om Jaiku på Wikipedia.

Tumblr — www.tumblr.com

Denne tjenesten er designet med fokus på web-oppdateringer, men man kan også publisere miniblogg fra mobiltelefonen. Her kan man få et fint domenenavn – ditt nick etterfulgt av tumblr.com. Et godt alternativ for de som bare vil ha en enkel, personlig mate å dele tanker på nett.

Moodmill — www.moodmill.com

Omtaler seg selv om en "sosial humør-forvalter". I tillegg til å skrive en linje eller to om hva du tenker eller gjør, kan du oppdatere humøret ditt ved å velge mellom fem forskjellige forhåndsdefinerte grader av godt og dårlig humør.

Når du har oppdatert humøret ditt noen ganger kan du se hvor stor prosent av tiden på Moodmill du for eksempel har vært i strålende humør. Du kan også se når du hadde din siste dårlige dag. Venner som du legger til i tjenesten får oppdateringer på alt du gjør. Du kan også gå tilbake på spesielle datoer og se hva du sa og hvilket humør du var i da.

Pownce — www.pownce.com

Tjenesten er laget av noen av de samme som står bak suksessen digg.com. I tillegg til å miniblogge kan man dele lenker, filer og invitere til fest. Tjenesten er ganske ny, bare rundt fire uker gammel, men er allerede i ferd med å bli noe av det hotteste innen mininblogging. Foreløpig må man ha invitasjon for å få være med.

Hictu — www.hictu.com

Ikke den tjenesten med penest design, men enkel i bruk. Dessuten har den mulighet for videoblogging. Det skiller den fra de andre miniblogge-tjenestene. Ved registrering kan du også opplyse om alle mulige andre kanaler man kan få tak i deg på, slik som forskjellige messengertjenester. 160 tegn til rådighet i minibloggen.

Bebo — www.bebo.com

Minibloggingen er, i likhet med i Facebook, bare en liten del av Bebo. Her har du 140 tegn til disposisjon. I stedet for "Christine is" kan man velge "synes", "føler" eller "ønsker". Her kan man også blogge på den tradisjonelle måten, med litt mer enn 140 tegn til rådighet.

Bebo passer til og med litt på deg. Under registreringen får du denne beskjeden "Hvis du er under 21 år, anbefaler vi sterkt at du ikke bruker fullt navn som det navnet som vil være synlig". Du har mulighet til, på en enkel måte, å sende venner i epost-adresseboken beskjed om at du har blitt med i Bebo. Bebo er det 85. mest populære engelskspråklige nettsted, ifølge Alexa.com. Mer om Bebo på Wikipedia.

Xanga — www.xanga.com

Her kan du velge mellom weblog, fotoblogg og videoblogg. Under registrering får du spørsmål om å sende invitasjon til folk du har i epost-listen din – enten du bruker Hotmail, Gmail eller andre webmail-tjenester. Du kan også velge forskjellig design til siden.

I likhet med både Bebo og Facebook, er denne tjenesten mye mer enn miniblogging. Her får du en egen side hvor du kan blogge (på den gammeldagse måten), dele bilder, videoer og mye mer. Sidene er avanserte og innholdsrike. Under "pulse" kommer minibloggingen inn. Mer om Xanga på Wikipedia.

LES OGSÅ: Flere nettmobbes | Hat og rasisme på Facebook