Kronprinsessen fyller 48 år og lader opp til storfeiring

Kronprinsesse Mette-Marit har fødselsdag torsdag, men akkurat nå er det feiringen av neste ukes 20-års bryllupsdag som stjeler oppmerksomheten.

Kronprinsesse Mette-Marit fra da hun i juni besøkte et fartøy fra Redningsselskapet på Honnørbrygga i Oslo.
  • NTB
Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby giftet seg i Oslo domkirke lørdag 25. august 2001. Her er de på vei opp Karl Johan i åpen bil.

Kronprinsparet har ikke for vane å slå på stortromma når de fyller år og overlater til landets offisielle flaggstenger og Forsvaret, som salutterer på dagen, å ta seg av den offentlige markeringen av bursdagene.

Også i år vil kronprinsesse Mette-Marit ta det med ro sammen med familien på bursdagen sin 19. august.

– Fødselsdagen feires privat, bekrefter kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet overfor NTB.

I neste uke, derimot, blir det mer virak. I stedet for å feire seg selv, har kronprinsparet valgt å markere 20-årsdagen for fondet de opprettet med pengegaven fra regjeringen til bryllupet 25. august i 2001.

Kronprinsparets Fond arbeider for inkludering av unge i samfunnet.

Mandag besøker kronprinsparet UngInvest AIB Midtfylket i Modum, ett av prosjektene som har fått støtte fra fondet. På selve bryllupsdagen, onsdag, inviterer kronprinsparet ungdommer fra fondet til Skaugum klokka 13 for å markere 20-årsjubileet.

Tidligere i sommer stilte kronprinsparet opp i et åpenhjertig intervju i NRKs Sommer i P2.

– Når jeg tenker på alle de menneskene som har gjort at jeg har greid meg nokså bra i livet, så står mamma fram. Og familien min, som jeg alltid har vært så glad i. Og så traff jeg Haakon. Han så meg. Han forsto meg. Han var nysgjerrig. Og han holdt meg, sa kronprinsessen blant annet.

Slik beskriver kronprins Haakon hvorfor han falt for henne i 1999:

– Den lyse sørlandsjenta gjorde inntrykk på meg. Du merker godt når Mette kommer inn i et rom. Det er en kraft der som ikke er så lett å overse. Hun virket selvsikker og verdensvant. Og var fin å prate med. Det føltes trygt når vi var sammen.