Norge

Bloggere i fengsel

Abdel er en av bloggerne som betaler prisen for sannheten.

Abdel Karim Suleiman (22) ble stilt for retten i Alexandria. Bloggeren er tiltalt for blasfemi og fornærmelser av president Hosni Mubarak.
  • Forf>
  • Aftenpostens Korrespondent <forf>per A. Christiansen <

Fastemåneden ramadan gikk mot slutten. Over hele den muslimske verden samlet folk seg til høytiden id al-fitr. I sentrum av Kairo satt 25-åringen Malek Mustafa på kafé sammen med noen venner.Plutselig kommer en bekjent av dem styrtende inn. Han forteller at en ung kvinne er blitt voldtatt på Metro, en kino i nabolaget.— Jeg liker ikke fyren og trodde ikke noe på det han sa, forteller Malek nå, et halvt år senere. - Men jeg gikk ut for å sjekke, bare for å få gleden av å kunne komme tilbake og fortelle ham at det ikke var sant.Men slik gikk det ikke. Det første Malek ser når han kommer ut på gaten, er en flokk gutter og menn som løper etter en ung kvinne. Snart blir hun innhentet, og mobben begynner å rive klærne av henne.- Folk kom ut av kafeen og hjalp henne i sikkerhet, forteller Malek. - Jeg så fem-seks andre slike episoder der unge jenter ble jaget og befølt. Det spilte ingen rolle om de gikk med hijab, eller om de var i følge med noen. Men bare i dette ene tilfellet ble klærne revet av.Politifolk er til stede, men griper ikke inn. Da Malek klager til en av dem, får han bare beskjed om at "det er slikt som skjer".Dette var ikke godt nok for 25-åringen, som gikk hjem og beskrev overgrepene på sin nettdagbok, eller weblogg/blogg. Dermed ble han den første som fortalte omverdenen om hva som hadde skjedd.

Vaktbikkjer.

Malek Mustafa beskriver seg selv som venstreorientert, anarkist og antiglobalist. Han er også en av Egypt best kjente bloggere.Opptøyene i sentrum av Kairo var ett av tre tilfeller i løpet av et drøyt år der han var først ute med nyheter som raskt ble spredt ut over landets grenser, som vakte internasjonal oppsikt, og som stilte egyptiske myndigheter i forlegenhet. De to andre tilfellene dreide seg om angrep på en kirke i Alexandria og en protestaksjon blant egyptiske dommere.Sammen med en håndfull andre bloggere - han later til å kjenne dem alle - opptrer Malek som vaktbikkje. Ikke så rent sjelden kan de avdekke overgrep som de offisielle massemediene enten ikke kjenner til eller ikke tør fortelle om. Dermed bidrar de til å utvide grensene for ytringsfriheten i landet.

Ømtålig.

De er ikke mange. Det er anslått at Egypt har i overkant av 5000 bloggere. Av disse kan kanskje en tredjedel betegnes som politiske i den forstand at de også befatter seg med måten Egypt styres på. Mens rundt et par dusin tar opp saker som virkelig er ømtålige, og som myndighetene helst vil holde skjult.Det gjelder ikke minst påstander om tortur, illustrert med filmsnutter av fanger som angivelig utsettes for mishandling i politiets varetekt. Betydningen av slike blogger ligger ikke i antallet, men i hvem som leser dem, forklarer Elijah Zarwan, som representerer menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch og er stasjonert i Kairo.Leserne består for en stor del av journalister, utenlandske korrespondenter, ambassader og organisasjoner som arbeider for ytringsfrihet og menneskerettigheter. Dermed blir budskapet straks spredt videre - også til krefter som er i stand til å øve press på den egyptiske regjeringen.

Fengsel.

Det er slike forhold som ligger bak den stadige trakasseringen av bloggere i Egypt, tror Zarwan. Verst har det gått ut over Abdel Kareem Nabil Suleiman, som i mars begynte å sone en fengselsstraff på fire år for oppvigleri og oppfordring til hat mot muslimer. Han ble også dømt for å ha fornærmet presidenten.Også andre er blitt anholdt eller trakassert på annen måte, blant annet ved at deres nettsteder er blitt blokkert. Den siste som er arrestert, er Abdel Moneim Mahmoud (27), som er tilknyttet den islamistiske organisasjonen Det muslimske brorskap. Han har spesielt tatt for seg menneskerettssituasjonen i Egypt og myndighetenes bruk av tortur, både som blogger og i egenskap av korrespondent for fjernsynskanalen Al-Hiwar, som har base i London.- Regjeringen bør bruke sin energi til å gjøre slutt på overgrepene, ikke på å bringe folk som avslører dem, til taushet, fremholdt Sarah Leah Whitson i en kommentar til arrestasjonen. Hun leder Human Rights Watch' avdeling for Midtøsten og Nord-Afrika.

"Revolusjonerende".

— Vi betrakter Internett som et svært viktig område for ytringsfrihet og for rapportering om brudd på menneskerettighetene, sier Elijah Zarwan. Nettopp i Egypt, med en streng kontroll av nyhetsmediene, mener han nettet er "revolusjonerende" og "absolutt nødvendig" for ytringsfriheten.Samtidig ser han en økende konflikt mellom myndigheter og bloggere, og han frykter flere overgrep og arrestasjoner.- Enhver kan bli stoppet eller forsvinne, sier Amr Gharbeia (27), en annen av Egypts kjente bloggere.- Men krigen om nettet er allerede vunnet, mener han. - Internett er konstruert slik at det ikke lar seg kontrollere. Det er bare et spørsmål om hvilken pris vi bloggere må betale før myndighetene innser det. Før eller senere vil det skje.