Byrådet innfører flere nye tiltak i Bergen: – Krevende og vanskelig
For å bekjempe de høye smittetallene i Bergen, innfører byrådet ytterligere smitteverntiltak. Det blir blant annet påbud om munnbind i kollektivtrafikken.
– Nå har vi havnet i en situasjon der smitten er løs i Bergen. Og da må vi stramme inn, sa fungerende byrådsleder Lubna Boby Jaffery på en pressekonferanse onsdag.
Bergen kommune har hatt høye smittetall den siste tiden. Onsdag ble det meldt om 92 nye registrerte smittede, mens det dagen før var 103. Forrige uke ble det innført lokale smitteverntiltak.
Påbud om bruk av munnbind
– Smitten har spredt seg over hele befolkningen. Hvem som helst kan smittes hvor som helst. Det er ikke en situasjon vi har lyst til å være i. Derfor innfører vi nå nye tiltak, sa Jaffery.
Nå setter kommunen inn begrensninger på sosial kontakt. Bergen kommune setter en besøksgrense på ti personer i tillegg til egen husstand. De som er fullvaksinerte telles ikke.
Det blir påbud om munnbind der man ikke er sikker på at enmetersregelen kan følges. Dette gjelder for eksempel kjøpesentre og kollektivtrafikk.
Disse påbudene kommer i tillegg til de lokale smitteverntiltakene som allerede er innført.
Tiltakene gjelder frem til 22. august.
Stadig flere fullvaksinerte blir smittet med koronaviruset
Helsebyråden: – Gledelige tall
– Det har vært krevende og vanskelig på komme frem til hvilket tiltaksnivå det er rett å legge seg på, sier Helsebyråd Beate Husa.
Samtidig er hun optimistisk rundt vaksinesituasjonen i kommunen. 50 prosent av innbyggerne i Bergen har nå fått to vaksinedoser.
– Selv i aldersgruppen 25 til 39 år ser vi at 78 prosent har mottatt første vaksinedose. 86 prosent av bergensere over 18 har samtidig mottatt minst en dose. Det er svært gledelige tall, sier hun.
Krevende smittesporing
Smitteoppblomstringen i Bergen har ført til at kommunen de siste sju dagene har ligget i gjennomsnitt på 76 nye smittede hver dag. Samtidig er det flere som ikke vil oppgi nærkontaktene sine når de blir smittet.
– De siste ukene har det spesielt vært mange i aldersgruppen 16 til 30 år som ikke vil oppgi nærkontaktene sine. Det gjør smittesporingen krevende, sier Husa.