Sexmisbrukte saksøker MySpace

Fem amerikanske 14- og 15-åringer anklager nettgiganten for manglende sikkerhet. - Vi er best i klassen, sier MySpace.

MySpace iverksetter sikkerhetstiltak for sine mindreårige brukere, men kritikerne mener tiltakene kommer for sent.

Les våre tips til nettsikkerhet for barn lenger ned på siden!

Enda en gang må Rupert Murdochs skarpskodde advokater forberede seg på søksmål fra nettstedets brukere, skriver Guardian Unlimited.

Denne gangen er det fem amerikanske jenter i alderen 14 til 15 år som skal ha blitt offer for seksualforbrytelser som en følge av det de hevder er nettstedets manglende sikkerhet.

En av dem er en 15 år gammel jente fra Texas, som skal ha blitt misbrukt av en mann som nå soner en dom på 10 år for seksuelle overgrep.

To søstre på 14 og 15 år fra South Carolina er blant de andre tenåringene som nå går til søksmål mot det sosiale nettverksstedet MySpace, et av verdens mest populære nettsteder.

MySpace svarer med å peke på at foreldrene også har et ansvar for å følge opp barnas nettvaner, og hevder at ingen nettverkssteder er bedre enn dem når det gjelder sikkerhet for sine brukere.

Best i klassen?

— MySpace er en industrileder på nettsikkerhet, og vi har inntatt en proaktiv holdning for å beskytte våre medlemmer, sier Hemanshu Nigam, sikkerhetsansvarlig i MySpace til Guardian Unlimited.

— Vi utstyrer våre brukere med en mengde verktøy som skal muliggjøre en sikrere nettopplevelse.

I forrige uke ble det dessuten klart at MySpace iverksetter nye sikkerhetstiltak som skal gjøre det enklere for foreldre å følge med på barna sine.

Ved hjelp av ny programvare skal foreldrene enklere kunne skaffe seg oversikt over hvilket navn, hvilken alder og hvilket hjemsted barna deres opererer med på nettstedet.

Foreldrene får imidlertid ikke mulighet til å lese barnas e-post eller se profilsidene deres, og dessuten vil barna bli varslet om at de er under oppsyn.

- For sent

Denne programvaren kommer senere i år, noe kritiske røster mener er altfor sent.

— Slik vi ser det har MySpace ventet altfor lenge med å tilby meningsfylte løsninger som effektivt bedrer sikkerheten for nettstedets mindreårige brukere, sier Jason Itkin, advokaten som representerer de fem tenåringene.

— Forhåpentligvis kan disse søksmålene omsette ord i handling og forhindre at det samme skjer med barn andre steder.

Brokete fortid

MySpace har også tidligere vært saksøkt for dårlig sikkerhet, blant annet da en 14 år gammel jente saksøkte dem for 186 millioner kroner, angivelig etter å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep på grunn av manglende sikkerhet på nettstedet.

Rupert Murdoch og hans News Corp. kjøpte MySpace for 580 millioner dollar i 2005, en verdi som er forventet å mangedoble seg i løpet av de nærmeste årene.

Den amerikanske lærerinnen Pamela Rogers måtte sone for å ha hatt sex med en 13 år gammel gutt. Etter soningen tok hun igjen kontakt med ham gjennom hans MySpace-profil.
Rupert Murdoch er den mektige eieren av nettstedet MySpace.
MySpace har gjentatte ganger fått kritikk for dårlig sikkerhet for sine unge brukere.