Norge

Minority Report- PC-en er her

Etter fem års hemmelig arbeid er Microsofts Surface-PC klar til å vises frem.

Microsoft Surface har et 30 tommers display under en hardplast-topp. Flere kan trykke på skjermen samtidig. Den gjenkjenner også objekter som legges på bordet - slik som mobiltelefoner, musikkspillere og digitalkameraer.
  • Christine Jensen

PC-en har verken tastatur eller mus, og styres kun ved hjelp av fingre på den store skjermen. Den er den første maskinen i en kategori Microsoft kaller overflate-databehandling. Teknologien som ligger bak har gått under kodenavnet Milan under utvikling og ble nettopp presentert på konferansen D: All Things Digital i California.

På denne PC-en manøvrerer man på datamaskinen slik Tom Cruise gjorde det i fremtidsfilmen Minority Report.

Teknologien lar Microsoft forvandle en tilsynelatende vanlig flate slik som en vegg eller en bordplate til en datamaskin. Den første versjonen er formet som et lite bord. Skjermen er 30 tommer stor og trykkfølsom. Den kjenner også igjen objekter som digitalkameraer, mobiltelefoner og musikkspillere.

— Det vil føles som i Minority Report, lover Pete Thompson, lederen for Microsoft-gruppen som står bak det moderne produktet.


VIDEO: Se demovideoen fra Microsoft her

— Den er veldig futuristisk, men vil være her i løpet av året, sier han.

Flere trykk på en gang

Datamaskinen klarer å oppfatte og prosessere mange trykk på skjermen på en gang.

— Vi har optimalisert den for 52, basert på det mest ekstreme fornuftige scenario vi kunne tenke oss: Fire mennesker med alle fingre på skjermen, og 12 spillebrikker i midten, sier Nigel Keam, en annen av arkitektene bak Microsoft Surface.

Med denne PC-en blir sosiale nettverk satt i skyggen. Microsoft ser for seg en helt ny verden med sosial databehandling. Nyvinningen gir et uttall med nye muligheter, slik som venner som samles i en hotelllounge for å dele bilder og videoer.

En reporter fra magasinet PC World var tilstede på konferansen der PC-en ble presentert. Slik beskriver han sitt første møte med den uvanlige datamaskinen.

"Demoen er imponerende. I Paint-programmet som Microsoft viste meg, kunne jeg putte fingrene på overflaten og tegne, og plutselig hadde jeg garnaktig Raggedy Ann-hår på min improviserte tegning. Et digitalt fotoalbum lot meg bla i bildene like lett som om det lå en bunke med bilder i min bestemors skoeske – bare at nå kunne jeg også forstørre og rotere et hvilket som helst bilde."

Slik er den laget

Microsoft Surface er utstyrt med mange standard PC-komponenter i tillegg til kamera og projektorer for å gjøre det mulig å bruke den på overflater. Demo-enheten som ble vist frem i California hadde en Pentium 4-prosessor på 3 gigahertz, 2GB RAM og et avansert grafikkort med standard-drivere.

Bildene vises på den aktuelle overflaten gjennom en DLP-projektor som er festet inne i bordet. Linsen er bare 53 centimeter fra overflaten. Bordet inneholder også strømforsyning, stereo-høyttalere, en infrarød reflektor og fire overlappende kameraer som merker bevegelser på overflaten.

Dyr

PC-en vil koste mellom 30.000 og 60.000, men Microsoft lover å utvikle en billigere versjon for hjemmebruk innen tre til fem år.

— Vi ser på dette som en multimilliard-kategori, og ser for oss en tid hvor overflate-datateknologi vil være gjennomgående på alt fra vanlige stasjonære og skranker til speilet i gangen, uttaler Microsofts Steve Ballmer.

Det nye produktet vil være et Microsoft-varemerke, men også tilgjengelig for selskapets fire store partnere i november; Harrah's Entertainment, International Game Technologies, Starwood Hotels og T-Mobile.

Hotellkjeden Starwood planlegger å plassere Microsoft Surface på fellessteder, for å bidra med funksjoner slik som en virtuell portvakt. T-Mobile skal bruke den til å forsterke mobilshopping-opplevelsen.

Les også

  1. PC-en plager oss

  2. Lær messenger- triksene

  3. Linux-PC fra Dell

  4. Bærbart nytt fra Toshiba

  5. Kan ikke love bedre batterier

PC-en er laget som et bord man kan sitte rundt og egner seg perfekt til sosiale ting som spill og bildedeling.
Fra venstre Microsofts Pete Thompson, Mark Bolger og Lu Silverstein.
Bilder kan sorteres og endres ved hjelp av fingrene.
PC-en klarer å håndtere opptil 52 trykk samtidig.