Norge

1294 nye koronasmittede registrert siste døgn. Ny rekord i Norge

Det siste døgnet ble det registrert ny rekord i antall nye koronasmittede i Norge. Det er stort sett de unge som smittes.

I alt har nå 152.119 personer testet positivt for covid-19 i Norge og det er gjennomført hele 6,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.
  • Nils Christian Mangelrød
    Journalist

De siste sju dagene er det i snitt registrert 820 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 540.

I alt har nå 152.119 personer testet positivt for covid-19 i Norge. Gjennomsnittsalderen til dem som har fått påvist smitte, var tirsdag 33 år.

Onsdag var 56 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire flere enn dagen før. Sju pasienter fikk behandling i respirator, som er like mange som dagen før.

Fjerde smittebølge

Under den forrige smittetoppen i mars i år var mer enn 250 koronapasienter innlagt på norske sykehus.

Det er stort sett de unge som smittes. 77 prosent av de smittede, var under 40 år. Aller flest, 43 prosent, var under 20 år.

De aller færreste av de smittede var fullvaksinert. Bare 9,3 prosent av alle registrerte smittede de to siste ukene, var fullvaksinert. En større andel av de smitttede vil i tiden fremover være fullvaksinerte. Men FHI skriver i sin rapport at det totale antallet smittede vil være langt lavere enn dersom vi ikke hadde hatt vaksiner.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad slår fast vi er inne i en fjerde smittebølge.

– Men vaksineringen gjør at vi foreløpig ikke har en stor bølge med innleggelser per i dag. Likevel er det viktig å beholde kontrollen slik at ikke så mange blir smittet at innleggelsestallene også øker mye, sier Nakstad til Dagbladet.

Men smittebølgen er ikke i nærheten av så alvorlig som tidligere smittebølger. Grunnen er vaksinene.

Det såkalte R-tallet er nå 1,1, noe som indikerer hvor mange personer én person med koronaviruset smitter videre. Det tallet er stabilt fra uken før.

Og selv om antallet personer som blir innlagt på norske sykehus, er dette tallet stabilt i forhold til hvor mange som er smittet.

Halvparten fullvaksinert

Over halvparten, 51,8 prosent av befolkningen, er nå fullvaksinerte. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet torsdag morgen.

Til nå har 3.823.288 personer fått første dose av koronavaksinen. Det tilsvarer en andel på 70,9 prosent av befolkningen. 2.794.801 personer har fått andre dose og er fullvaksinerte.

Smitten øker også i Oslo, men har ikke nådd rekordnivåer igjen. Det ble registrert 388 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 248 flere enn samme dag forrige uke og 75 flere enn tirsdag. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 144 smittede pr. dag.

Smittetoppen i Oslo var 16. mars i år med 492 tilfeller på ett døgn.

Om lag halvparten av de vel 2200 smittede de siste to ukene er under 20 år gamle.

Til sammen er 814 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. 58,5 prosent av alle døde har fylt 80 år.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Norge
  3. Oslo
  4. Folkehelseinstituttet
  5. Innenriks