Norge har donert luftvernsystem til Ukraina

Norge har besluttet å donere Mistral-luftvernsystem til Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) onsdag. Statsminister Jonas Gahr Støre varsler at det vil komme mer.

Mistral-systemet fotografert i bruk av Sjøforsvaret.

– Mistral-luftvernsystem er et effektivt våpen som er blitt brukt i Sjøforsvaret, og som vil være til stor nytte for Ukraina, sier forsvarsministeren.

Våpnene er allerede sendt ut av Norge.

Luftvern med rekkevidde på seks kilometer

Mistral er i bruk i en rekke land og finnes både i bærbar variant (MANPADS) og til bruk ved utskytningsplatformer for kjøretøy, skip og helikoptre. Det har en rekkevidde på opp mot seks kilometer og er ment til bruk mot fly og helikoptre som flyr relativt lavt.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Regjeringen har donert hele Forsvarets beholdning av Mistral luftvernmissiler, som tilsvarer om lag 100 missiler.

Mistral-systemet er i Norge blitt benyttet på mineryddere og korvetter. Det er en type luftvern som Forsvaret har planlagt å erstatte. Det vil derfor ikke ha noen stor konsekvens for den nasjonale operative evnen å donere missilene, ifølge Forsvarsdepartementet.

– Missilet skal fases ut av det norske Forsvaret, men det er fortsatt et moderne og effektivt våpen som vil være til stor nytte for Ukraina. Også andre land har donert lignende våpensystemer, sier Gram.

Støre: – Vi kommer til å bidra mer

I Stortingets spørretime onsdag sier statsminister Jonas Gahr Støre at Norge vil fortsette med å levere våpen til Ukraina.

– Vi kommer til å bidra mer, sa Støre.

– Vi har bidratt med to leveranser av M72. Det er nå en leveranse fremme med Mistral, og vi har andre vurderinger som nå gjøres, men jeg går ikke mer i detaljer på det, sier statsministeren.

Statsminister Jonas Gahr Støre under onsdagens spørretime.

Støre sa at det er er knyttet mange følsomme forhold til det å levere våpen til et land i krig.

Har «vurdert» mer våpenhjelp i flere uker

Regjeringen har tidligere besluttet å donere til sammen 4000 panservernraketter av typen M72 og flere typer beskyttelsesutstyr og annen soldatutrustning.

Med det gikk de bort fra forbudet som Norge har hatt siden 1959, mot å eksportere våpen til land som er i krig, eller hvor krig truer.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til Stortinget på videolink 30. mars. Der gjentok han behovet for tyngre våpen for at landet skal kunne forsvare seg. Statsminister Jonas Gahr Støre har siden sagt at regjeringen har hatt spørsmålet om ytterligere våpenhjelp til vurdering.

Støtte fra opposisjonen

Nyheten kommer etter at regjeringen har fått kritikk for å være for treg med å støtte Ukrainas forsvarskamp mot Russland med mer våpen. Ukrainas president har etterlyst mer hjelp i forbindelse med slaget om Donbas.

– Norge må gjøre mye mer. Det går for sakte, og det er for lite, sa Venstres Ola Elvestuen til VG i forkant.

Høyres Ine Eriksen Søreide sier nå at de har gitt regjeringen full støtte til å donere luftvernsystemet.

– Regjeringen må være rask i beslutningene og har Høyres støtte også til å gi tyngre forsvarsvåpen, sa hun i Politisk kvarter på NRK.

MDG skal ha en formell diskusjon om donasjonen torsdag, men nestleder Arild Hermstad sier at partiet har støttet regjeringens beslutning om å sende våpen fra starten av.