Podkasten Foreldrekoden: Hvordan snakke med barn og ungdom om krig?

Tre trinn for å nøste i barnas frykt. Og hvordan du kan roe dem ned. Lytt til psykolog Hedvig Montgomerys råd.

Bombede bygninger, gråtende barn, brennende biler og skumle stemmer. Krigen i Ukraina går inn på barn og ungdom. Noen annet er umulig, påpeker psykolog Hedvig Montgomery i podkasten Foreldrekoden.

– Vi lurer oss selv hvis tror kan beskytte dem fra inntrykk. Det er umulig å leve i en krigsfri boble. Fordi det er overalt, sier Montgomery i denne spesialepisoden om krigen i Ukraina.

  • Lytt til episoden i spilleren nedenfor. Podkasten er også tilgjengelig i din foretrukne podkastspiller.

Mange foreldre synes det er vanskelig å finne en måte å snakke om krigen på. Hvor ærlige skal man være? Hvordan fortelle om en virkelighet uten å skremme? Og hva skal man svare når barna spør: «Kan krigen komme til Norge?»

Fra skuldertrekk til katastrofetanker

Montgomery understreker at det er umulig å lage en «slik snakker du med barna»-oppskrift. Rett og slett fordi barna er forskjellige, som voksne er det.

– Noen får en frykt som tar opp all plass i hodet. Andre bryr seg nesten ikke. Spennet er så stort, sier Montgomery.

I episoden tar hun for seg typiske reaksjonsmønstre i ulike aldre. Mens de yngste barna bare får med seg bruddstykker, kan for eksempel eldre skolebarn få sterke katastrofetanker og en nærmest lammende angst.

– Jo eldre barna er, jo mer forstår de av kompleksiteten. Og da kan det bli ganske mørkt, sier hun.

Få kontroll på egen uro

Hedvig Montgomery mener foreldre bør begynne med å roe ned sin egen frykt og uro.

– Er du kommet til det punktet hvor du er urolig, må du rett og slett sjekke nyhetene sjeldnere. Og oppsøke noe som er fint. Barna får ikke bedre hverdag enn den det du klarer å lage med dem. Skal vi tåle utrygghet, må vi lage trygghet i familien sammen.