Sex-overgriperne inntar Facebook

Dømte sex-overgripere melder seg inn i nettsamfunnene for å få kontakt med nye mennesker.

Bare dager etter at My Space kunne fortelle at de har fjernet 29.000 seksualforbrytere med egen profil på nettsamfunnet, kommer meldingene om at overgripere også er oppdaget på Facebook.

Nettsamfunnet som har engasjert flere hundre tusen nordmenn beskyldes for å ikke gjøre nok for å forhindre at sex-forbrytere melder seg inn.

Upassende bilder

Riksadvokaten i delstaten Connecticut, Richard Blumenthal, sier at etterforskere er i gang med å se på "tre eller flere" saker hvor dømte sex-forbrytere har registrert seg på Facebook. De har også funnet det de beskriver som upassende bilder og upassende innhold på nettsamfunnet, skriver New York Times Online.

Facebook har derfor blitt kontaktet og bedt om å slette de aktuelle profilene.

— Det er ingen tvil om at Facebook møter på de samme problemene som MySpace har hatt, sier Blumenthal, som mener nettsamfunnene bør holdes ansvarlige og vil selv sørge for at det skjer.

LES OGSÅ:

Les også

Facebook kan stenges

Nettsamfunnene har blitt populære også blant de med urent rulleblad.

MySpace har selv anslått at fire ganger så mange sedelighetsdømte enn tidligere, bruker tjenesten til å komme i kontakt med andre personer på.

— Jobber med myndighetene

Facebook sier de tar sakene alvorlig.

Personvern-ansvarlig i Facebook, Chris Kelly, sier han ikke er kjent med Connecticut-etterforskningen, men at selskapet har mottatt "et antall" lignende rapporter og vanligvis sletter slike profiler innen 72 timer.

— Vi ønsker å være gode partnere med myndighetene i forsøkene på å løse dette samfunnsproblemet, sier Kelly.

— Vi har jobbet med dem en stund nå, og ser frem til å fortsette vårt fruktbare samarbeid, legger han til, ifølge Nytimes.com.

LES OGSÅ:

Les også

Hetses på Facebook

Mange krever nå strengere regulering og lover for å beskytte barn mot overgrep.

Riksadvokat Roy Cooper i Nord-Carolina foreslår å innføre en lov som gjør at barn er nødt til å ha foreldrenes samtykke før de kan registrere seg på forskjellige nettsamfunn.

LES KRONIKKEN:

Les også

- Facebook truer rikets sikkerhet

Gode råd

Organisasjonen BarneVakten advarer mot Facebook og anbefaler at barn under 14-15 år holder seg unna nettsamfunnet.

— De bør ikke oppgi fullt navn, alder, e-postadresse, nærbilder, adresse, skole, telefonnummer også videre. Selve Facebook-konseptet går ut på at man skal dele disse opplysningene, sier rådgiver Sigrun Landro Thomassen. Les mer her.

Redd Barna fraråder foreldre å legge ut bilder av barna sine. Barn kan utsettes for seksuelle overgrep hvis foreldre legger ut bilder av dem på Facebook, mener de.

For de som allerede er med, er det flere innstillinger man selv kan gjøre for å beskytte seg mot at "fremmede" tar kontakt.

I Facebook kan man endre på innstillingene slik at kun venner (de man selv har akseptert) skal kunne se innholdet på sin egen profil. Gå inn på "privacy" i høyre hjørne og trykk på "edit settings" for "profile". Velg "only my friends".

Datatilsynet advarer mot flere sider ved Facebook. Les rådene fra tilsynet her.

LES OGSÅ: Det kan være ulovlig og straffbart å legge ut bilder av personer uten deres samtykke.