Norge

Ekstremværet Gyda: Flere ras og stengte veier. Flomtopp ventet i natt.

Beboere er evakuert og sau reddet. I Meldal våknet beboere smell i veggen. Vannet rev asfalten av veien på E39, som er stengt noen steder.

E39 ved Vinjeøra i Trøndelag er stengt på grunn av skader som en følge av ekstremværet «Gyda».
  • NTB
  • Torkjell J. Trædal
    Journalist

Bildet over viser at veidekket på E39 ved Vinjeøra er revet av. Det kreves omfattende arbeid for å rette opp i skadene. Veien vil være stengt her til neste uke.

Ekstremværet Gyda herjer på Nordvestlandet og i Trøndelag. Torsdag er ifølge NVE dagen det er mest sannsynlig med hendelser.

I et varsel oppdatert klokken 11.10 torsdag, varsler Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) stor fare for jord-, sørpe- og flomskret.

«Flere kan få store konsekvenser. Store hendelser kan nå bebyggelse, veg eller jernbane», heter det.

Det er også fare for lokal flom og overvann i tettbygde områder. Bekker og elver kan ta nye retninger. Folk anbefales å flytte ting av verdi bort fra kjellere og biler langs elver og bekker.

Når flomtopp det neste døgnet

– Det regner godt nå, særlig i Møre og Romsdal og i Trøndelag, så vi kan si at ekstremværet er i rute, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til NTB.

Flomtoppen nås trolig sent torsdag eller tidlig fredag.

– Dette avhenger både av nedbør og temperaturutvikling, sier direktør Brigt Samdal i NVE.

Ekstremværet har holdt på siden onsdag, og så langt har det blitt meldt om tre evakueringer av boligfelt og flere stengte veier i Trøndelag og Møre og Romsdal.

Jordras i Meldal

Natt til torsdag gikk flere jordskred i et boligfelt i Meldal, sju mil sørvest for Trondheim. Det første raset gikk ca. klokken 02.00. Det ble etterfulgt av flere utglidninger og ras som gikk inn i husene, skriver Adressa.

Det har gått flere små jordskred i Bergslia i Meldal kommune.

Ingen hus ble direkte tatt. Ingen er så langt skadet. Ingen ble evakuert.

- Men det kommer bare mer og mer vann, og vi sliter med å få kontroll på det, sa Ove Smedplass, utrykningsleder for brann- og redningstjenesten til Adressa i morgentimene.

Politiet i Trøndelag meldte at en campinggjest måtte evakueres lokalt brannvesen på Meråker camping. Campingplassen er delvis oversvømt og evakueringen måtte skje med båt.

Ved Klett ble det tilløp til dramatikk da en bil forsvant i vannmassene under E6. En kvinne og en mann måtte svømme ut av bilen, skriver Adresseavisen.

Til VG forteller Håvard Krangnes ved Vindøla camping at campingplassen hans står under vann. Samtidig må han hjelpe foreldrene med å evakuere et sauefjøs med 350 sau på grunn av flomfare.

To personer måtte svømme ut av denne bilen, som forvant i vannmassene på en oversvømt vei under E6 i Klett.

Kystruten melder at det er uforsvarlig å krysse havstykket Folda utenfor Trøndelagskusten. Kystrutens seilas fra Rørvik til Bergen ble innstilt.

16 boliger evakuert etter jordras

Et jordras gjør at 16 boliger er evakuert på Sjøholt i Ålesund kommune.

– Det har gått ett jordras i/ved et byggefelt på Sjøholt. Ingen personskader. 16 hus er evakuert i området i påvente av geologiske undersøkelser, melder operasjonssentralen i Møre og Romsdal politidistrikt.

Deler av et boligfelt på Sjøholt i Ørskog er evakuert på grunn av ras.

NTB får opplyst at det er registrert 37 personer bosatt i de aktuelle husene, men politiet anslår at tallet på evakuerte er en del lavere enn dette.

Overfor Sunnmørsposten anslår innsatsleder Per Ivar Hovden at skredet er 5–6 meter bredt.

Regn, regn, regn og snø

Voldsomme regnmengder, storm, kjempebølger, mildvær og såpeglatte veier, kan være konsekvensene av Gyda.

Ekstremværet har sin forklaring i en såkalt atmosfærisk elv. Dette er lange årer med vanndamp i luften over oss, som til slutt faller ned som mye nedbør på kort tid.

Fra onsdag morgen til torsdag morgen, hadde flere steder på Nordvestlandet og i Trøndelag fått over 70 prosent av den nedbøren som ellers kommer i løpet av hele januar. Flere steder hadde fått opp mot 150 millimeter nedbør det siste døgnet.

Torsdag sendte Meteorologisk institutt ut varsel om at mye nedbør kan komme som snø i områder mer høytliggende områder. Det betyr vanskelige kjørefohold og potensielt dårlig sikt i fjellet.

Fv700 sør for Svorkmo er oversvømmet ved avkjøring Skulmoveien.

Elv i Eresfjord skaper trøbbel

I Eresfjord i Molde kommune står Dokkelva i fare for å gå over sine bredder. 44 personer ble evakuert fra boligene sine.

– Det blir fortløpende vurdert om det er behov for ytterligere evakueringer og hvor lenge evakueringen skal vare, skriver operasjonssentralen.

Ordfører Torgeir Dahl (H) opplyser til NRK at Dokkelva har steget med over én meter siden klokken 19 onsdag kveld.

– Vi tror at elven vil gå over sine bredder, sa han rett etter midnatt.

Folk har tatt forholdsregler og lagt ut sandsekker i sentrum av Skodje.

Stengte veier

E39 er natt til torsdag stengt ved Vasslivatnet i Heim kommune i Trøndelag på grunn av ras. Oversvømmelse stenger også veien mellom Vinjeøra og Stormyra, opplyser Vegtrafikksentralen midt.

I Gjemnes kommune er fylkesvei 6114 stengt på grunn av overvann. I Volda er fylkesvei 5890 stengt mellom Åmelfot og Innselset på grunn av mye vann i veibanen. Og i Verdal er fylkesvei 6900 stengt ved Skjækerfossen på grunn av flom.

Skademeldingene kommer

Så langt har Gjensidige Forsikring fått inn nærmere 30 skademeldinger i forbindelse Gyda. Tallene er oppdatert klokken 22 onsdag kveld.

– Flere av våre kunder har allerede merket de store nedbørsmengdene og snøsmeltingen. Den vanligste henvendelsen er kunder som har fått kjelleren fylt med vann, tilbakeslag fra avløpsnettet og lekkasjer via utette tak og vegger, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.

Ifølge selskapet er beløpet for gjennomsnittsskaden for denne typen hendelser mellom 50.000 og 100.000 kroner, men en innredet kjeller kan koste opp mot en halv million kroner å reparere.

Les mer om

  1. Ekstremvær
  2. Gyda
  3. Klima