* Domstolsreformen ble vedtatt av Stortinget 1. desember 2020 og trådte i kraft 1. mai i fjor.
* Reformen innebar at antall tingretter skulle reduseres fra 60 til 23, og antallet jordskifteretter fra 34 til 19, men at antall rettssteder blir opprettholdt.
* Reformen kom blant annet på bakgrunn av at Riksrevisjonen i 2019 kritiserte domstolene for å bryte lovpålagte frister og bruke for lang tid på å behandle saker.
* I 2020 anbefalte Domstolskommisjonen å redusere antall rettskretser fra dagens 60 til 22 og ha 30 rettssteder. Men dette mente de daværende regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre var å gå for langt. I stedet ble det vedtatt å redusere antall rettskretser til 23 og beholde alle rettslokalene.
* I Hurdalsplattformen gikk den nye regjeringen inn for å reversere reformen og gå tilbake til gammel struktur. Dette standpunktet ble fattet av Arbeiderpartiet og Senterpartiet til tross for protester fra de berørte fagmiljøene selv.
* Domstoladministrasjonen har anslått at en omgjøring av reformen vil koste 75 millioner kroner og gi åtte måneder med omfattende merarbeid for domstolene. Sp mener det er tvil om disse tallene.
* Regjeringen har hatt forslaget om å reversere reformen ut på høring med frist til 26. april. Det var kommet 369 høringssvar innen fristen.