Endelig trodd

En knusende rapport fastslår at Oslos barnehjem var grufulle for mange barn på 1950- og 60-tallet. - En lettelse at vi endelig blir trodd, sier Truls Bråthen, tidligere barnehjemsbarn.

  • Forf>
  • <forf>knut H. Leknes<

Bråthen (55) er én av mange som vokste opp under ulevelige forhold på hovedstadens barnehjem. Fra han var syv år til han var 13 ble han utsatt for grove seksuelle overgrep. Guttene på barnehjemmet ble tatt med på hyttetur. Der skjedde overgrepene.— Denne tiden var helt jævlig. De seksuelle overgrepene var de verste, men mange ble også utsatt for juling eller låst inne i kjelleren. Rapporten som nå legges frem, er en bekreftelse på det vi har erfart. Nå står det svart på hvitt, sier han.Omfattende seksuelle overgrep, fysisk mishandling, manglende omsorg og helt sviktende tilsyn. Det er konklusjonen til utvalget som har gransket forholdene ved Oslos barnevernsinstitusjoner i perioden 1954 til 1993. Rapporten som ble lagt frem i går, er trist lesing: Barn ble slått, sparket, lugget, utsatt for grove seksuelle overgrep og noen ble tvunget til å spise sitt eget oppkast. Utvalget har hørt historiene til 220 barnhjemsbarn. Hovedansvaret for mishandlingen og omsorgssvikten ligger hos Oslo kommune, fastslår utvalget. Stiftelsen Rettferd for taperne, som representerer de fleste barnehjemsbarna, er fornøyd med utvalgets arbeid.

Bekreftelse.

— Denne rapporten bekrefter det barnehjemsbarna har sagt hele tiden. Nå har man dokumentert elendigheten i all sin gru, sier Ola Ødegaard, leder i Taperforeningen.Han brenner for at ofrene skal få en skikkelig erstatning. Forslaget til erstatningsordning fra Oslo kommune er Ødegaard slettes ikke fornøyd med. Han vil at ofrene skal ha full erstatning både fra staten og kommunen. - Vi reagerer på at kommunens forslag innebærer at den kommunale erstatningen skal avkortes med det beløpet staten eventuelt gir. Denne avkortningen er fullstendig "høl i huet", sier Ødegaard.

Lover dialog.

Byrådsleder Erling Lae (h) skal møte Ødegaard for å diskutere erstatning. Han åpner for at det kan bli endringer i forslaget.- Jeg vil gi en uforbeholden unnskyldning på vegne av Oslo kommune for den urett som er blitt gjort mot barnevernsbarn. Vi ønsker å være rause når det gjelder erstatning, og vi vil møte Ødegaard med et åpent sinn. Erstatningsordningen er ennå ikke avklart, sier Lae.

Les også

Grovt mishandlet

Truls Bråthen (55) er ett av mange ofre for mishandling og omsorgssvikt ved barnehjemmene i Oslo. Her foran barnehjemmet i Schwensens gate, ett av flere han bodde på i oppveksten.