Norge

150 unge venter på operasjon

André Førsund (23) har ventet i flere år på den siste leppe-ganeoperasjonen.

André Førsund er én av 150 ungdommer som venter på den siste leppe-ganespalte-operasjon. Haukeland universitetssykehus bekrefter at de har køproblemer når det gjelder det siste inngrepet. Stein J Bjørge

 • Thomas Olsen
  Journalist
 • Tine Dommerud
  Journalist

Klinikksjef Trond K. Haugstvedt ved Haukeland universitetssykehus bekrefter at de unge er satt på vent fordi sykehuset forholder seg lojalt til politikerne som ber dem prioritere brystkreftpasienter.

André Førsund fra Mandal har vært operert mange ganger siden han som baby ble overført til Haukeland universitetssykehus. Han sto frem i Bergensavisen tidligere i høst.

— Jeg har fulgt et behandlingsløp ved Haukeland jeg til nå har vært veldig fornøyd med. Jeg tok forrige operasjon som 18-åring, og ble på det tidspunktet fortalt at den neste operasjonen ville finne sted det året jeg fylte 20 år. Operasjonen han venter på er den siste, og skal rette opp nesen og et lite arr.

Ble nedprioritert

Da Førsund ikke hørte noe etter at han ble 20 år, ringte han til sykehuset.

— Svaret jeg fikk fra sykehuset var noe uventet. Operasjonen min var blitt nedprioritert til fordel for kreftrelaterte saker. Men etter som tiden gikk, begynte jeg å bli bekymret.

Han har tatt kontakt med sykehuset flere ganger etterpå, men vet fortsatt ikke noe mer. Han er ikke alene. 150 unge står i kø for tilsvarende operasjon.

Det er de samme plastikkirurgene som opererer nye bryst hos kreftrammede kvinner og leppe-ganespalte hos barn.

Norheimutvalget viser til prioriteringsspørsmålet mellom rekonstruksjon av bryst og behandling av leppe-ganespalte i sin rapport som ble lagt frem onsdag. Utvalget er bekymret for de svake gruppene, som de mener kan komme dårligere ut enn de sterke grupper.

LES OGSÅ:

Les også

Utvalgets dom: Unge syke prioriteres foran eldre kreftpasienter

Kampanjen lykkes

— Brystkreftopererte kvinner hadde i 2012 en omfattende kampanje, hvor de blant annet viste arrene sine utenfor Stortinget og fikk stor omtale i mediene. Målet var å få brystrekonstruksjon raskere enn i dag, aller helst samtidig med fjerningen av brystet, skriver utvalget.

De mener at kampen lyktes i den forstand at det ble bevilget 50 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett for 2012, og det ble ytterligere bevilget 100 millioner kroner til ekstra innsats for brystrekonstruksjon i statsbudsjettet for 2013.

Tall fra Helsedirektoratet viser at antall operasjoner for pasienter med leppe-ganeproblemer har gått ned de siste årene. Anne Gjertsen

Ifølge rapporten påpeker flere fagfolk at prioritering av brystrekonstruksjon har medført lengre ventetid for andre pasientgrupper, som for eksempel barn med leppe-ganespalte. De som skal ha brystrekonstruksjon har fått en «motorvei inn i systemet», som ingen andre har. Fagfolkene er glade for at de brystkreftopererte har fått et godt tilbud, men mange påpeker at de synes barn med leppe— og ganespalte burde vært prioritert fremfor brystrekonstruksjon.Klinikksjef Trond K. Haugstvedt ved Haukeland universitetssykehus mener ventetiden for ungdommer med leppe-ganespalte er altfor lang, og beklager overfor ungdommen.

Mange operasjoner

Barn som blir født med leppe-gane-kjeveproblematikk gjennomgår fem operasjoner i løpet av livet.

— Vi klarer de fire første inngrepene innen fristen. Men vi har køproblemer når det gjelder det siste inngrepet som er en korreksjon av nesen. Det er snakk om kapasitet og prioriteringer. Vi skal prioritere og gjøre det politikerne har bestemt. Vi fikk beskjed om å prioritere rekonstruksjon av bryst, og gjorde som politikerne ba oss om. Dermed ble det forsinkelse for de yngste.

Klinikksjefen håper de i løpet av de neste to årene er i rute igjen, og kan gi ungdommene den avsluttende operasjonen i tide.

Deler bekymringen

Gabriella Jurisic Ottesen er leder for Leppe-ganespalteforeningen i Norge. Hun deler klinikksjefens bekymring.

— Det er viktig for ungdommene å få avsluttet sitt behandlingsløp. De gleder seg til å bli ferdig med operasjoner og behandlinger. Noen ungdommer sier også at det er svært psykisk belastende å vente. Noen setter tiden litt på vent.

- Hva tenker du om at disse kvinnene ble prioritert fremfor ungdommene?

— Vi ønsker ikke å sette grupper opp mot hverandre, men vi vil gjerne være med på å diskutere ressursene opp mot hverandre. Norsk helsevesen bør ha plass til alle sammen.

100 venter i Oslo

Også ved Oslo universitetssykehus venter ca. 100 ungdommer på den avsluttende operasjonen. Avdelingssjef Kim Alexander Tønseth ved Avdeling for Plastikk- og rekonstruktiv kirurgi, OUS, tror det er andre forhold enn prioritering av rekonstruksjon av bryst som er årsaken.

— Da det ble bevilget flere penger for å håndtere brystrekonstruksjoner var dette som isolert ekstra kapasitet. Det ble ikke gjort på bekostning av noen andre diagnosegrupper i forhold til den aktivitet man allerede hadde. Det er imidlertid riktig å sette spørsmålstegn om det var riktig å gi en øremerket finansiering til kun brystrekonstruksjoner, da det er mange andre diagnosegrupper innen fagområdet som vel så gjerne burde bli prioritert i forhold til medisinsk faglig vurdering/hastegrad, sier Tønseth.

LES OGSÅ:

Les også

Disse bør havne bakest i helsekøen

Toppe: -Helt urimelig:

Helsepolitisk talsmann for Senterpartiet, Kjersti Toppe har tatt spørsmålet opp i Stortinget.

— Jeg mener det er helt urimelig at prioriteringen får slike konsekvenser. Det viser at Stortinget ikke visste nok, eller ikke ville vite, hvilke konsekvenser vedtaket fikk. Det viser også at det ikke bare er penger som er en faktor, men at tilgang til spesialister ofte er der tilbudet stanger. Denne erfaringen burde føre til at Stortinget gjør en bedre jobb neste gang, før slike løft for noen grupper bevilges, sier Toppe.

Kari Kjønaas Kjos (Frp) er leder i helse- og omsorgskomiteen. Hun mener at hovedproblemet var at sykehusene under rødgrønt styre var underfinansiert, hadde et tak på hvor mange de fikk lov til å behandle, og de var motstandere av å bruke private.

— Da oppsto det stadig flere i sykehuskø og noen pasientgrupper ventet i årevis. Deretter, når man løftet opp en gruppe, ble det automatisk at noen andre ble prioritert ned. Derfor innretter H/Frp-regjeringen dette annerledes. Vi har lagt til rette for en høyere vekst i pasientbehandlingen i våre to første budsjetter, sammenlignet med hva de rødgrønne fikk vedtatt gjennom sine åtte år. Videre fjerner vi taket for hvor mange pasienter de offentlige sykehusene kan behandle og åpner for økt bruk av private. Dette gir da mulighet for både rekonstruksjon av bryst og operasjoner av leppe-ganespalte.

- Vil du be sykehusene benytte private plastikkirurger for å gi disse unge behandling?

— Det ville være ganske så useriøst om en stortingspolitiker skulle gå såpass ned i detalj for å styre sykehusene. Hvilke pasienter de sender til private handler om både egen kapasitet og kompetanse, og kapasiteten og kompetansen hos private. Vår jobb er å legge rammene for å oppnå det vi ønsker. Derfor har vi økt budsjettet og endret regelverket. Så må sykehusene bruke de nye verktøyene de har fått til å sørge for de pasientene de har, sier Kjos.

tine.dommerud@aftenposten.no

 1. Les også

  Disse havner bakerst i Aftenposten-lesernes helsekø

 2. Les også

  Kommentar: Helsetaperne

 3. Les også

  Alle må bidra til klarere prioriteringer

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPREK

  Kurt Jørgen (34) ble slankeoperert, men føler jobben bare er halvgjort

 2. OSLOBY

  Private mener de kan få drift på Aker sykehus ti år tidligere enn det offentlige

 3. A-MAGASINET

  Denne legen er kalt «kirurgiens Knausgård» for måten han åpent snakker om sine feil.

 4. NORGE

  1. juli ble loven endret. Nå merker norske klinikker pågang fra enslige kvinner som vil bli gravide.

 5. NORGE

  Arvet livsfarlig genfeil fra Svartedauen

 6. A-MAGASINET

  Even (4) har bare noen få år igjen å leve