Norge

Kongens ukjente telegram fra flukten

 • Vi er inne i en forferdelig tid, men jeg lever fortsatt i håpet, skrev kong Haakon VII i et telegram til Storbritannias kong Georg VI 30. april 1940.

Kong Haakon håndskrev telegrammet før det ble sendt fra krysseren HMS «Glasgow». Den britiske krysseren hentet Kongen, kronprinsen, regjeringen og Norges gullbeholdning under dramatiske omstendigheter i Molde før reisen nordover til Troms. Senere fortsatte flukten til England.

Dukket opp

Det håndskrevne manuset har nå dukket opp nærmest ved en tilfeldighet. Det viser seg at intendanten på HMS «Glasgow», commander Boutwood, tok vare på det som en suvenir. Intendantens datter har arvet det fra sin far.

Brevet kom for en dag i forbindelse med en minnemarkering for krigshandlingene som skal være i Molde 30. april i år, der åtte gjenlevende av mannskapet på HMS «Glasgow» får sine deltakermedaljer. Statsminister Kjell Magne Bondevik, den britiske ambassadøren Mrs. Mariot Leslie og kontreadmiral R.G. Melly fra Royal Navy blir til stede under markeringen, som går over tre dager.

— Telegrammet er helt spesielt. Det har vært helt ukjent fram til nå, sier tidligere kommandørkaptein Oddvar Naas til NTB.

Krigshistorie

Telegrammet er et lite stykke krigshistorie i seg selv. Det forteller om en konge på flukt, men som midt i kaoset takker den britiske kongen for å ha stilt krysseren «Glasgow» til disposisjon for flukten.

— Kongen og regjeringen gikk om bord i HMS «Glasgow» 30. april like over midnatt, nærmere bestemt klokken 01,10. Telegrammet er sendt samme dato klokken 19.25 om kvelden, forteller Naas.

Han sier at tyskerne bombet Molde med fly og byen sto i brann da Kong Haakon og kronprins Olav gikk om bord i HMS «Glasgow». Det siste kongen så da krysseren gikk fra kai var at kirketårnet falt ned.

Uskadet

HMS «Glasgow» var svært nær ved å bli truffet, men forlot Molde uskadd med et mannskap på 846, konge, kronprins, regjering og Norges Banks gullbeholdning.

— Hadde ikke «Glasgow» kommet til unnsetning, ville det trolig blitt vanskelig å holde motstandskampen i Norge oppe. Kongen var selve symbolet for motstandskampen, sier Naas.

I tillegg til de åtte gjenlevende av mannskapet på «Glagow», som omsider får sin takk og deltakermedalje fra norske myndigheter, får også tre norske krigsdeltakere den samme medaljen. Det er Nils A.J. Bjørke fra Ellingsøy, Bernt Saure fra Ellingsøy og Eiliv Skarstein, bosatt i London.

Den britiske ambassadøren Mrs. Mariot Leslie skal også åpne en egen «Glasgow»-salong på Rica Seilet Hotel, der et storslått bilde fra bombingen av Molde skal avdukes.

<b>Unikt. </b> Pensjonert kommandørkaptein Oddvar Naas, med kong Haakons håndskrevne telegram, sendt fra krysseren HMS Glasgow under flukten fra Molde 30. april 1940. KJELL HERSKEDAL/SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Nå kan du få et unikt innblikk i dagboken til kronprinsens høyre hånd under krigen

 2. KOMMENTAR

  Aldri mer 9. april? Per Edgar Kokkvold

 3. A-MAGASINET

  Kongens nei ble nesten døden for ham.

 4. A-MAGASINET

  Bomann-Larsen: «Vanskelig i dag å trekke skille mellom meg og kong Haakon VII»

 5. A-MAGASINET

  Denne Hitler-signaturen skulle koste over 10.000 nordmenn livet

 6. KULTUR

  «Ukjent» maleri av Kurt Schwitters oppdaget i Ski