Norge

JULEKAKE OPPSKRIFTER:

Studentens julenøttebrød

  • Tove Diesen

1 beger yoghurt naturell

5 dl vann

75 g gjær

200 g sammalt fin hvete

200 g sammalt grov hvete

700 g hvetemel

1 ts salt

1 ss brunt sukker

1 pose studentnøtt = 350 g deilig mix av all slags nøtter og rosiner

havregrynLunk vann og yoghurt til 37 grader og rør ut gjær. Ha mel, salt og sukker i en bolle og bland med væsken. Kna godt og sett lunt til heving i tre kvarter. Del deigen i to (eller tre avhengig av størrelsen på formene), fordel nøttemix'en og form brødene. Sett dem i smurte former og la dem heve en god halvtime til. Pensle dem med lunkent vann og dryss på havregryn. Sett brødene i ovn på 225 grader, senk temperaturen til 175 grader og la dem stå i ovnen i 1 time. Legg over matpapir hvis brødene blir for mørke.Komponer gjerne nøtte-rosin-blandingen selv og bygg den ut med frukt som hakket fiken, dadler og aprikos. Det kan bare bli godt!

Julevørterkake til saltmaten

1 flaske vørterøl

2 dl vann

1 1/2 dl mørk sirup

75 g gjær

500 g siktet rugmel

500 g siktet hvetemel

1 ts koriander

1 ts nellik

1 ts anis

1 ts malt hvit pepper

1 ts salt

et par never rosiner

1 eggVarm øl og vann og rør ut sirupen. Avkjøl til håndvarmt og rør ut gjæren. Bland mel, salt og krydder i en bolle og ha i væsken. Kna lenge og vel. Dekk til, sett deigen lunt og la den heve til dobbel størrelse. Kna godt igjen, del deigen i to og fordel rosinene. Trill to runde brød som settes på bakepapir på stekeplate. La dem heve seg store, pensle med pisket egg og sett dem i ovn på 225 grader. Senk temperaturen til 175 grader og stek videre i ca 45 minutter. Smaker ekstra godt til salt kjøttpålegg som rull eller tunge, men også til brunost. Egner seg godt til frysing.

Klassisk julekake med rosiner

250 g smør

5 dl melk

50 g gjær

150 g sukker

2 ts knuste kardemommekjerner

1 ts salt

1 kg hvetemel

250 g rosiner

sukat/apsikat hvis ønsket

1 egg til pensling* Smelt smøret, bland i melken og rør gjæren ut i væsken når den er fingerlunken. Bland sukker, kardemomme og salt med mel og elt det sammen med væsken til deigen er blank og smidig. Dekk til og sett deigen lunt så den får heve seg til dobbelt størrelse.Kna ut og elt deigen godt. Del den i to og fordel rosiner og eventuell sukat. Apsikat er et godt alternativ til sukat som ofte står på liker-ikke-listen. Form deigene til runde kaker eller ha dem i smurte former. Sett dem til heving på ny i minst en halvtime. Ferdig hevet skal kakene pensles med pisket egg og settes i ovn på 225 grader. Senk temperaturen til 175 grader. Stek videre i tre kvarter.Sett frem fersk julekake og den er borte på et blunk! Den tåler imidlertid godt å hvile et par dager for så å skjæres i tynne skiver. Og den egner seg godt til frysing.

Les også