Fortsatt svoren tilhenger av ribbe

Kalkunen får stadig nye tilhengere, men ribba er urokkelig som julemiddag nummer én.

  • Forf>
  • <forf>frøydis Braathen <

Siden kalkunen ble tilgjengelig over hele landet på begynnelsen av 1980-tallet, er den blitt mer og mer populær som julemat. I fjor fikk den plass på 6 prosent av alle julematfat her til lands på julaften, viser en undersøkelse utført av Research International for Opplysningskontoret for kjøtt. I år har butikkjedene Ultra og Meny for første gang også solgt store mengder kalkunfileter rett før jul — I fjor tok vi inn fileter av kalkun for første gang, og etterspørselen var heller laber. Men i år ser det ut til at mange går over til ferdige kalkunfileter til julemiddagen, sier Thore Berthelsen, kategoriansvarlig for ferskvareavdelingen til Meny og Ultra. - Kjøperne er vel hovedsakelig de som skal ha få gjester på julaften, og som ikke vil spise kalkun hele julen, sier han.Men fremdeles står juleribba høyt i kurs, og spesielt på Østlandet. 56 prosent fortærte denne helnorske julemiddagen på julaften i fjor. - Julemiddagstradisjoner har sammenheng med hvilken tilgang folk hadde til mat før i tiden. På Østlandet drev man for eksempel mest med svineoppdrett. Enkelte på Østlandet spiste også lutefisk på julaften, for tørrfisk var lettere tilgjengelig enn fersk fisk her. Langs sørlandskysten opp til Bergen, er torsk en tradisjonell julemiddag, mens pinnekjøttet står sterkt i innlandsstrøk på Vestlandet , sier matfaglig konsulent Ingebjørg Moe i Eksportutvalget for fisk. Selv om vi i Oslo er blitt mer og mer internasjonale i matveien på hverdager, tror forsker Runar Døving i Statens institutt for forbruksforskning endringene i julemiddagsvanene fortsatt vil være små.- Vaner endrer seg langsomt, og tradisjoner enda saktere. Tradisjonen med å spise ribbe, pinnekjøtt eller torsk til jul kommer av et kollektivt press fra familien og andre institusjoner i samfunnet. Det er et ritual som inneholder nostalgi og som får oss til å føle at alt er som før. Spesielt når det er barn inne i bildet, er det lite rom for endringer, sier Døving.