Norge

Politiets datasystemer borte i timevis for andre gang på to måneder: «Pinlig» og «helt utrolig»

For andre gang siden april måtte politiets operasjonssentraler torsdag gå over til penn og papir da de mistet tilgangen til datasystemene i opp mot syv timer. - Dette kan svekke sikkerheten både for vanlige folk og politiets mannskaper, mener lederen i Politiets Fellesforbund.

Arkivbilde fra operasjonssentralen i Oslo. Operasjonslederne var blant de som mistet tilgang til samtlige av systemene torsdag kveld. Det gjorde blant annet at oppdragsoversikt, søkbare registre og kart- og posisjonssystem for patruljene forsvant. Foto: Junge, Heiko

 • Henning Carr Ekroll
  Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef

Torsdag kveld mistet politiet i hele landet tilgangen til datasystemene.

Muligheter til å søke i straffesaks- og kjøretøysregistre, systemet for pågående oppdrag og utrykninger og oversikten over patruljer på kart - alt forsvant. Etterforskere fikk ikke hentet opp saker og trafikkpolitiet fikk ikke tilgang til informasjon om førere eller biler.

I praksis hadde politiets operasjonsledere, som skal ha oversikt over mannskaper og hendelser i det enkelte politidistrikt, penn og papir som sitt eneste verktøy, ved siden av politiets sambandssystem og vanlig telefon.

Andre gang på to måneder

Blant de som var på jobb på torsdag, var operasjonsleder Ole Tom Nord I Florø i Vest politidistrikt.

– Det var klokken 18.35 at systemene gikk ned, sier Nord, som forteller at han da måtte frem med notatblokken for å styre politiets arbeid. Slik fortsatte det utover kvelden og natten.

 • Les også: Politiet brukte 200.000 på internreklame for skrotet IT-prosjekt

Det er kun to måneder siden sist det samme skjedde.

18. og 19. april var politiets datasystemer nede i 11 timer. Den gang sa politiets IKT-direktør Cato Ringdal at hendelsen «ble evaluert og gjennomgått for å hindre lignende situasjoner».

Nord var også på jobb kvelden i april. Da ble han fotografert foran tre tomme dataskjermer og med notatblokken på pulten.

– Det er helt utrolig at det kan skje igjen, sier Nord, og fortsetter:

– Det skal ikke mer en én hendelse der man har behov for å styre mange patruljer samtidig, før det begynner å bli svært problematisk, sier Nord.

Feil i nettverksutstyr

Ifølge Politidirektoratet oppsto feilen som følge av feil i nytt nettverksutstyr under flytting av et nytt datasenter.

Avdelingsdirektør for IKT i Politidirektoratet, Cato Ringdal.

– Det førte til at det at ingen fikk logget inn i systemene fra rundt klokken 18.30. I 23.30-tiden var det mulig å logge på noen av de viktigste systemene. Klokken 02.00 var stort sett alt oppe igjen, selv om det var noen følgefeil som det ble jobbet med til fredag morgen, sier Politidirektoratets IKT-direktør Cato Rindal.

Han understreker at de skal gjennomføre en grundigere evaluering av det som skjedde.

– Hvorfor fungerte ikke backupsystemet?

– Politiet har selvsagt backupsystemer og de fungerte. Øvrige systemer fungerte også, problemet var at det ikke var mulig å logge på.

– Men det hjelper vel ikke at systemene virker når man ikke får logget på?

– Nei, det er riktig. Men her var vi i en litt spesiell situasjon, ettersom vi var i ferd med å flytte et nytt datasenter.

– Hvordan kan dette skje to ganger på to måneder?

– Selv om det for brukene oppfattes likt, så er dette to
forskjellige typer hendelser, som ikke har noe med hverandre å gjøre. Men samtidig er det ingen hemmelighet at politiet har et stort og veldokumentert behov for en kraftig modernisering på hele IKT-området.

Politiets Fellesforbund: - Pinlig

Leder i Politiets Fellesforbund (PF), Sigve Bolstad, reagerer slik:

– Dette er pinlig og noe som ikke skal skje. Store dataproblemer som vedvarer over tid kan gå utover sikkerheten både for publikum og mannskaper, sier Bolstad.

PF-leder Sigve Bolstad (i midten) mener datatrøbbelet i politiet er pinlig. Foto: Bjørge, Stein / Aftenposten

– På hvilken måte?

– I fravær av datasystemer må man gå over til penn og papir, og dersom det inntreffer store hendelser, blir det mye papir å holde styr på. Man kan miste oversikt, styring og kontroll. Fraværet av muligheten til å gå inn i systemene og sjekke historikk på personer og adresser kan svekke sikkerheten til de ansatte og mangelen på informasjon kan påvirke hvordan oppgavene blir løst.

Hvorfor skjer dette likevel?

Saken fortsetter under tidslinjen som viser ti år med datatrøbbel i politiet

Stort IT-løft stanset etter planlegging for 250 millioner

Politiets dataproblemer har vært et tilbakevendende tema gjennom mange år. Utdaterte systemer som henger og ikke snakker sammen har vært blant utfordringene.

I 2011 startet Politidirektoratet arbeidet med et enormt IT-løft som skulle fullføres innen 2021. Men i fjor sommer stanset Justisdepartementet planene, som da hadde kostet 250 millioner kroner. Årsaken var frykt for kostnadsoverskridelser og forsinkelser. Resultatet er at politiet nå fortsatt må bruke gammel IT-infrastruktur, og at nye verktøy skal bygges inn i denne.

– Den opprinnelige planen var at vi skulle bygge en firefelts vei, og så kjøpe bilene. Nå kjøper vi bilene først, men disse må kjøre på tofelts vei en stund, sa justisminister Anders Anundsen (Frp) i fjor.

Den gang advarte fagfolk om at tilnærmingen kunne føre til datasammenbrudd.

Jusminister Anundsen understreket da at det var «en driftsrisiko» ved de gamle systemene.

Politidirektoratet: Ingen garanti mot mer trøbbel

Politidirektoratet understreker at det er vanskelig å gi noen garanti mot lignende hendelser i fremtiden.

– Kan dette skje flere ganger?

– Vi kan ikke garantere at det ikke vil skje igjen, men nå
flytter vi inn i et nytt datasenter, og det er et viktig element i å bedre situasjonen og tilgjengeligheten til politiets systemer.

– Hvor kritisk er en slik hendelse?

– Det å ikke ha tilgang til informasjon er krevende. Jeg skal ikke spekulere i hvilke konsekvenser det kunne fått, men det er klart, det er en svært krevende situasjon å være i, spesielt når den vedvarer over tid.

Les mer om

 1. IT og telekom
 2. Justisdepartementet
 3. Anders Anundsen
 4. Politiet

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politiet rammet av dataproblemer i hele landet

 2. NORGE

  Datatrøbbel i politiet forsinker etterforskning

 3. NORGE

  Politiet gir opp målet om terrorstyrke på 1200 politifolk

 4. NORGE

  Politileder om ny avsløring: – Dette er krise. Det er direkte pinlig.

 5. NORGE

  Politiets Fellesforbund håper på støtte til bevæpning

 6. NORGE

  Politiet skal fortsatt være ubevæpnet, mener utvalgsflertall