Norge

- Doris Lessing er død

Den Nobelpris-vinnende forfatteren døde i natt, 94 år gammel.

Doris Lessing fikk Nobelprisen i litteratur i 2007.
  • Robert Veiåker Johansen
    Robert Veiåker Johansen
    Journalist

Det bekrefter den engelske avisen The Guardian, etter at meldingene om Lessings død hadde blitt delt på mikrobloggnettstedet Twitter i flere timer.

Lessing vant Nobelprisen i litteratur i 2007, og var da den eldste forfatteren som hadde vunnet den. Hun fikk vite om prisen da hun kom ut av en taxi etter en handletur, og den morsomme scenen ble filmet.

— Hva er det dere tar bilde av? spurte hun mens hun gikk ut av bilen.

— Vi fotograferer deg, har du hørt nyheten? spurte reporteren.

— Nei, svarte Lessing.

— Du har vunnet Nobelprisen i litteratur.

— Oh, Christ! svarte Doris Lessing og satte fra seg handleposene.

— Jeg prøver å finne på noe fornuftig å si. Hva synes dere jeg skal si? Jeg har vunnet alle prisene i Europa, alle, så jeg er henrykt over å vinne denne, sa hun til slutt.

En katastrofe

Året etter fortalte hun BBCs Radio at å vinne Nobelprisen er blitt «a bloody disaster» - en katastrofe. Den store interessen fra mediene har gjort det nærmest umulig å skrive, ifølge Lessing.

— Alt jeg gjør, er å gi intervjuer og bruke tid på å bli fotografert, sa Lessing.

Professor i engelsk litteratur, Jakob Lothe, beskrev henne som «vår tids Virginia Woolf».

«Når Doris Lessing i dag blir tildelt Nobelprisen i litteratur, er det for ein forfattarskap som femner mykje vidare enn det ho er mest kjend for i Norge. For det er fire grunnar til at Lessing fortener Nobelprisen, og desse grunnane gir seg ut frå kvaliteten på Lessings bidrag til fire former for prosa», skrev Lothe i en kronikk i Aftenposten.

Svenska akademin, som tildeler Nobelprisen, skrev i sin begrunnelse at hun er «den kvinnlige erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning.» Lessing slet med ryggen på den tiden, og kunne ikke reise til Stockholm for å motta prisen.

Slo gjennom i 1950

Doris Lessing ble født i Iran i 1919, vokste opp i Zimbabwe og levde sitt voksne liv i England. Hun slo gjennom som forfatter i 1950 med romanen Det synger i gresset (The grass is singing). I Norge er det forlaget Gyldendal som gir ut bøkene hennes.

Mange har har hatt behov for å hylle Lessing på Twitter i dag. Forfatteren og kritikeren Lisa Jardine beskriver dødsfallet som et stort tap, mens hennes kollega Lisa Appignanesi skriver: «En av våre største forfattere forlot oss i natt, RIP.»

Norges statsminister, Erna Solberg, skriver på Twitter: «Trist nyhet at min yndlingsforfatter Doris Lessing er død. Hun har en fantastisk bokproduksjon, og (ga) meg mange gode og provoserende opplevelser.»