Norge

Vil utstyre kvinner med voldtekts-app

«Følg meg hjem»- app kan forebygge voldtekter, mener informatikkprofessor Kai A. Olsen.

Kan en voldtekts-app gi kvinner på vei hjem en ekstra trygghet? Ja, mener informatikkprofessor Kai. A. Olsen. SCANPIX

 • Pål Engesæter

I et innlegg i Bergens Tidende mandag 7. november, foreslår Kai A. Olsen enappsom kan motvirke voldtekt og ran. Olsen er professor i Informatikk ved Universitetet i Bergen.

Han vil ha en app på mobilen som folk kan slå på dersom de skal gå i områder de føler seg utrygge.

«Følg meg hjem»-app

— Enkelt forklart slår en på appen når en skal gå hjem. Når en er hjemme slår en den av. Bevegelsene dine registreres da på en server hos politiet. Dersom det er store rystelser på mobilen, vil alarmen bli aktivisert hos politiet. En vil da automatisk bli ringt opp. Dersom en ikke svarer, vil politiet kunne kjøre til stedet og sjekke at alt er i orden, sier Olsen til bt.no.

Olsen sier at en for eksempel også kan aktivisere alarmen ved at en står i ro. Dersom du ønsker det, kan du svare på telefonen med et avtalt kodeord. Dette for å sikre at en ikke er truet når alarmen går og en blir ringt opp.

Les også

Gatelys stoppes av forbud og dårlig råd

— Hovedpoenget i forhold til dagens tilbud med alarmtelefon eller pepperspray, er at en ikke må trykke på noe selv. Det vil mange ikke ha tid til når det er snakk om vold eller ran. Overfallsmannen vil heller ikke vite at alarmen er utløst, sier Olsen.

- Omtrent som en trygghetsalarm?

— Ja, parallellen er god. Fordelen her er at politiet vet nøyaktig hvor du er (GPS i smarttelefonen) og at du ikke trenger å trykke på knappen.

Frivillig overvåkning

- Ett overvåkingssamfunn med andre ord?

– Ja, selv har jeg stor tro på videokameraer til forebygging av kriminalitet, men det kan en ikke bruke over alt. Her er det snakk om en frivillig overvåking. Det vil gi den som ønsker det en økt trygget når en skal gå i et område en ikke føler seg trygg og det kan øke usikkerheten for voldsutøvere, sier Kai A. Olsen.

Les også

Natteravnene er sikret god dekning frem til jul

— Vil det ikke føre til mange falske alarmer?

— Jo. det kan det gjøre i en periode, men det må en regne med. Dette er noe som muligens kan utvides til helseområdet også, for folk med hjerteproblemer og lignende.

- Enkelt teknisk

- Er dette teknisk vanskelig eller dyrt å få til?

— Nei, teknisk er dette en grei sak å få til både på brukersiden og på serversiden. En server hos politiet kan automatisk følge nær sagt et ubegrenset antall folk samtidig.

Olsen har sendt forslaget til Justisdepartementet, men har ikke fått noen respons ennå.

- Kreativt

— Det er en god og kreativ tanke, men politiet må nok vurdere om det er noen realisme i den, sier nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Jan Bøhler, til bt.no.

Bøhler er redd det kan bli svært mange feilutrykninger til folk som på en eller annen måte kan komme til å riste på telefonen.

Les også

Flere ofre kan stoppe serievoldtektsmenn

Olsen presiserer at dersom noen rister på appen vil en automatisk bli ringt opp fra en server hos politiet. Først dersom den som har appen ikke svarer, vil alarmen gå. Da får politiet melding om hvem og hvor alarmen er utløst.

Varsle venner?

Kai A. Olsen tror dette kan fungere godt i de store byene. I mindre urbane strøk ser han at dette kan kobles opp mot venner.

Datamaskinen vil da kunne finne ut hvem av de forhåndsdefinerte vennene som er i nærheten og varsle dem, eller varsle alle vennene.

Her kan du lese hele innlegget: Følg meg hjem!

 1. Les også

  Bruker mobilen som voldsalarm

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SID

  Even (13) oppfordrer medelever til sivil ulydighet. - Mobilforbudet må vekk!

 2. NORGE

  Mobilen legger fra seg spor når den ikke er i bruk – politiets innsyn i de hemmelige dataene skyter i været

 3. KARRIERE

  Dagsnytt 18-programlederen er lei av bedrevitere. Slik slår du tilbake mot hersketeknikkene.

 4. SID

  Jeg går på mobilfri skole. Det er fantastisk!

 5. SID

  Vi klarer å logge av, og de gangene vi er pålogget, holder vi ikke på med hjernedøde ting

 6. VERDEN

  Tykk røyk innhyller hele Sydney by