Norge

Fire nye sykehus rammet av streik i dag

Sykeshusstreiken trappes opp, men Akademikerne forsikrer at liv og helse ikke settes i fare.

Streikende leger streiker utenfor Ullevål sykehus onsdag morgen. Fredag trappes streiken opp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • NTB

Akademikerne tar ytterligere 119 medlemmer ved fire nye sykehus ut i streik fredag.

Sykehusene som berøres er Vestre Viken, Akershus universitetssykehus, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital.

Fra før er 195 sykehusansatte tatt ut i streik ved Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset. Flertallet av de streikende er leger.

Kristin Angel er redd for å miste kontrollen over sitt eget privatliv. Dette er grunnen til at hun streiker.

– Opptrappingen av streiken setter ikke liv og helse i fare. Akuttbehandling, kreftbehandling, psykisk helse og barn er skjermet, sier Akademikernes forhandlingsleder Rune Frøyland.

Leder Rune Frøyland i Akademikerne helse sier opptrappingen av streiken setter ikke liv og helse i fare. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Konflikt om turnus

Streiken ble et faktum etter at det ble brudd i forhandlingene mellom Akademikerne og arbeidsgiverforeningen Spekter natt til onsdag.

Striden gjelder legenes arbeidstidsordning. Spekter ønsker å gå bort fra dagens kollektive vaktordning og over til individuelle turnuser. Argumentet er at det gir mer fleksibilitet til å planlegge.

Legeforeningen mener på sin side at det øker risikoen for mer høyintensive vaktuker på rad, og at det kan skape press mot den enkelte arbeidstaker.

Forhandlingsleder Rune Frøyland uttalte til NTB torsdag at det ikke har vært noen kontakt mellom partene siden streiken brøt ut.

Brev til Høie

Akademikerne sendte torsdag helseminister Bent Høie (H) et brev for de spør om det ligger en politisk bestilling bak Spekters krav om omlegging av turnusen.

Han viser til at motparten, arbeidsgiverforeningen Spekter, på sin skriver at dagens ordning gjør det [vanskelig for sykehusene å planlegge i tråd med «nye pasientrettigheter»](http://www.spekter.no/Nyheter/Nyheter-2016/Beklagelig-sykehusstreik/%20/o%20http:/www.spekter.no/Nyheter/Nyheter-2016/Beklagelig-sykehusstreik/ \t _blank) og «pålegg fra politiske myndigheter».

– Vi kan ikke se at planlegging av vaktene slik det er i dag, skulle være en dårligere ordning for pasientenes helsetjeneste enn en annen måte å planlegge vaktene på, sier Frøyland.

Høie har hittil ikke kommentert streiken.

Anne-Kari Bratten i Spekter reagerte på at motparten trekker statsråden inn.

– Det er helt oppsiktsvekkende at Akademikerne Helse prøver å bringe myndighetene inn i denne helt lovlige streiken. Vi har fast tradisjon i vårt demokrati for at det er partene som er ansvarlig for lønnsoppgjør, sier hun.

 1. Les også

  Rundspørring blant fastleger: Ti prosent av arbeidstiden går nå til "frisk" ungdom

Les mer om

 1. Streik
 2. Helsetjenesten
 3. Sykehus
 4. Legeforeningen

Relevante artikler

 1. NORGE

  Streik ved fem sykehus fra i dag, utvides med fire fredag

 2. NORGE

  Ny opptrapping av sykehusstreiken

 3. NORGE

  Legene holder streikeuttaket lavt for å unngå tvang

 4. NORGE

  Sykehusstreiken fortsetter

 5. NORGE

  1.463 operasjoner utsatt under legestreiken

 6. NORGE

  Ingen løsning for sykehusstreiken: Nå er over 700 operasjoner utsatt