Norge

Du grønne, milde - hvordan skal vi få julestemning nå?

Folk savner ekte snø og kulde. Klarer vi oss gjennom julen? Vi har samlet de beste rådene fra erfarne snøløse.

_27R2954copy_doc6nmbjnt4i6rn5g2r19g-pNgPQryMO5.jpg
  • Bjørn Egil Halvorsen
    Bjørn Egil Halvorsen
    Journalist

Regntunge julenek henger med stråene. Kunstig granbar er pyntet med juksesnø. Rosene i kinnene til barna som vandrer rundt blant bodene som selger spekepølser, ullvotter og brente mandler, er påmalt.

Nathalie (snart 5) og Julian (5) trøster seg med brente mandler når snøen uteblir.

For det er mildt og vått og grønt i Oslo sentrum, som i store deler av landet. Natalie Oterholt (5 lille julaften) liker det dårlig.

— Jeg vil ha snø så jeg kan gå på ski, sier Nathalie, som sammen med familie og venner har tatt turen fra Fetsund til Oslo. Mamma Tine Vissebråten og venninnen Hanne Roll nikker. Det er liksom noe som mangler.

— Vi snakket om det på toget inn. Det er ikke så lett å finne julestemningen. Vi pleier å pynte treet lille julaften. Men nå tror jeg vi må gjøre det denne helgen, sier Roll.

— Alt var bedre før, sukker Vissebråten, halvt på spøk, halvt i fullt alvor.

Dette er i alle fall alvor: Minusgradene som lagde naturlig melis på trærne og fjonene som falt fra himmelen, har mildværet tatt livet av. Det blir en grønn, våt jul, melder vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Aurora Grøndal.

Søndag blir mild, før temperaturen synker noe utover uken. Men på julaften er det kun en ting som gjelder.

— I og rundt kystbyene blir det rett og slett regn. Det gjelder blant annet Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen og Ålesund, sier ved Meteorologisk Institutt.

Selv i fjellet blir det regn nå i helgen, før det muligens blir påfyll av noe snø i løpet av uken.

Men gjennomgangsmelodien er mildt og fuktig. Så hva gjør vi da?

Lære av britiske julestemningseksperter?

Slapp av, det går faktisk an å fange julestemning selv uten det mange anser som ekte, norsk vinter. Norges ambassadør til Storbritannia, Mona Juul, mener britene er eksperter i å lage julestemning på barmark.

— De har, som oss, et sterkt forhold til naturen. De «can't wait» å dra på landet og være ute i julen. Og i London er de gode på å lage julegater med lys og pynt. De lager masse god mat, lager kos og ikke minst - peiskos. De har så sterkt forhold til «the fire place», sier Juul.

Så Lars Myttings suksess er neppe tilfeldig

Les også

«Hel ved» blant topp tre i Storbritannia

— Overdriver vi her hjemme betydningen av snø som julestemningsskaper?

— Jeg vil kanskje si det. Vi har vel hatt noen julefeiringer tidligere også som ikke har vært hvite. Det har jo gått bra.

Fyrvokterens særegne julestjerne

Fyrvokterveteran Rolf Dybvik kan gå i kortermet noen dager før jul.

Lengst syd i landet sitter en kar som også har lang erfaring med grønn jul. Rolf Dybvik (63) har vært fyrvokter på Lindesnes i 42 år. Rundt 30 ganger har han feiret jul her.— Det har vel vært hvit jul omtrent hvert 9. eller 10. år, sier han. Det skjer ikke i år. Da Aftenposten ringer lørdag formiddag, rapporterer Dybvik temperaturen til 9,7 grader.

- Så hvordan besørger man julestemningen?

— Man spiller julesanger på CD-spilleren. Eller Spotify, sier Dybvik, som blir mild i stemmen når han mimrer om en bestemt jul for en del år siden. Snøen dalte så fint mellom de få husene. Den la seg til og med i fjæresteinene. En annen gang skinte fullmånen så flott.

— Da manglet bare julenissen, sier Dybvik, som uansett kan nyte godt av en helt spesiell julepynt. Fyrtårnet sender ut åtte lysstråler som roterer rundt i horisonten. Om kveldene går han ut bare for å se på den. Det blir som en kjempestor julestjerne som lyser i mørket.

— Det er vårt juletre, vet du. Så i år blir det å nynne på "Du grønne, glitrende..", se på «stjernen» og mimre tilbake, ler han.

God stemning, tross alt, i Stavanger

I Stavanger kan man tenke seg at det blir ekstra tungt i år. Arbeidsledigheten har rammet oljebyen hardt - så hardt at mange flytter. Og snø blir det ikke. Men Høyres ordfører Christine Sagen Helgø synes likevel siddisene er flinke til å lage god stemning.

— Folk er jo ikke akkurat vant til at det er snø her uansett. Men du kan jo ikke være avhengig av hvit jul for å få julestemning noen steder i landet lenger.

- Så hva gjør dere?

— Det er viktig å pynte med mye lys. Og det har vi gjort. De er kjempefint. Alle er med på det. Og selv om det er spesielle tider, fortsetter folk å gå ut. På teater, konserter, de drar ut og spiser. Man får jo julestemning av det også, sier Sagen Helgø, som opprinnelig er fra Holmestrand. Det er her hun skal feire jul. En dose hvitt er ventet da hun har lagt inn en tur til Haukeli.

— Og ellers er det bare å kjøre på med Odd Nordstoga og Sissel Kyrkjebø, gå i kirken og kose seg med god julemat. Da kommer stemningen.

Er det så enkelt?

Vera Iversen (6) og Kirsten Sæther på isen i Spikersuppa.

Tilbake i Oslo sentrum, vil Vera Iversen (6) svare nei. Akkurat nå går hun på skøyter i Spikersuppa. På kunstis. Hun savner ekte snø, og bruker ett ord får å beskrive værsituasjonen:

— Dårlig!

Mamma Kirsten Sæther synes også at snø nok er litt viktig for den virkelige godfølelsen. Hun frykter likevel ikke at julestemningen uteblir når den store dagen nærmer seg.

— Den kommer når man ser at barna gleder seg sånn!

Julestemning eller ikke, handlesstanden koser seg med

Les også

Vekst i julehandelen

Heller ikke Juleevgangeliet er helt som før

Les også

Og engelen bare: «Slapp av, gutta!»

Men matvanene i julen er like fete som før, slev om

Les også

  1. «Listen over nei-mat blir stadig lenger»