18 års forvaring i Monika-saken

Donatas Lukosevicius (34) er dømt til 18 års forvaring med en minstetid på 10 år for å ha drept Monika Sviglinskaja (8) på Sotra i 2011.

Donatas Lukosevicius i Nordhordland tingrett. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Det er i tråd med statsadvokat Benedicte Hordnes' påstand.

Lukosevicius er også dømt til å betale Monikas mor 250.000 kroner i oppreisning.

Les rettskommentator Inge D. Hanssen her.

Selv har han hele tiden nektet straffskyld.

Retten finner det bevist at Monika ble hengt og at jenta ikke var død da Kristina dro til jobb den aktuelle dagen. I dommen påpekes det at moren også hadde alibi da datteren døde.

Litaueren stilte med caps og solbriller, og var iført en grå t-skjorte, da han møtte i Nordhordland tingrett for å få dommen opplest mandag.

Monikas mor og Lukosevicius' ekssamboer, Kristina Sviglinskaja, var også til stede for å høre dommen. Hun satt stille med hendene foldet mot ansiktet mens sorenskriver Håkon Rastum leste opp dommen.

Hevet over tvil

Rastum leste først opp selve domsslutningen og gikk deretter gjennom det aller meste av dommen. Han fastslo tidlig at det er hevet over rimelig tvil at Donatas Lukosevicius drepte den åtte år gamle jenta.

Monika var syk helgen 12. og 13. november, og moren valgte å holde henne hjemme fra skolen mandag 14. november. Moren stemplet seg inn på jobben hos Sotra fiskeindustri klokken 6.51 og var hjemme igjen cirka klokken 15.25. Allerede før klokken 9 hadde Monika gjentatte ganger forsøkt å nå sin mor på telefon. Da moren forsøkte å ringe tilbake, fikk hun ikke svar.

Hjemme fant Kristina sin datter død, hengende etter et belte i en dør.

Selv har tiltalte forklart at han ikke hadde vært i leiligheten der Monika og Kristina bodde siden før bruddet med Kristina en tid før jenta ble funnet drept.

Henlagt som et selvdrap

Saken ble først henlagt som et selvdrap etter at åtteåringen ble funnet død i sitt hjem november 2011.

Etter innsats fra både Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, og varsleren Robin Schaefer i politiet ble saken gjenopptatt. Den nye etterforskningen førte blant annet til nye DNA-analyser, som knyttet Lukosevicius opp til leiligheten og Monika. Av 14 DNA-prøver på Monikas kropp, ga ti treff på Lukosevicius.

I oktober 2014 ble Kristinas ekssamboer, Donatas Lukosevicius, pågrepet og siktet for drap.

De sakkyndige har konkludert med at 34-åringen har en dyssosial personlighetsforstyrrelse, men at han er tilregnelig og dermed kan dømmes.