Norge

Kamera fanget opp dødsulykken i Lærdal

Direktøren i busselskapet som var involvert i dødsulykken søndag sier at personbilen kom over på feil side av kjørebanen.

STENGT: Lærdalstunnelen ble stengt i flere timer etter ulykken søndag ettermiddag.
  • Adrian Broch Jensen
  • Christian Nicolaisen

Det skriver Bergens Tidende.

Søndag klokken 17.45 fikk politiet melding om en frontkollisjon mellom en turistbuss og en personbil på E16 i Lærdalstunnelen.

En turistbuss og en personbil kolliderte to til tre kilometer inn i tunnelen. Personbilen havnet i fjellveggen etter kollisjonen, og føreren ble bekreftet omkommet søndag kveld.

Operasjonsleder Per Rimmen i Vest politidistrikt sa til BT søndag at kollisjonen var en møteulykke.

– Kom over i motsatt felt

Det var det svenske bussfirmaet Axelssons Turisttrafik som var involvert i ulykken.

Administrerende direktør Fabian von Essen hadde mandag formiddag snakket med bussjåføren.

– Sjåføren vår hadde med seg en gruppe turister som skulle delta på en sightseeing med et annet turistselskap. Da de var inne i Lærdalstunnelen kom plutselig en personbil over i motsatt kjøreretning og kolliderte inn i bussen, sier Essen.

– Sjåføren trenger hvile

Han forteller at et kamera på dashbordet i bussen filmet det hele.

– Sjåføren sier han har det bra, tross omstendighetene. I dag skal han i avhør hos politiet, og utover det skal han hvile og kjenne godt etter hvordan han føler seg. Sjokket kan komme i ettertid, så det er viktig at han får god tid før han eventuelt setter seg inn i en buss igjen, sier Essen.

Han kjenner ikke til hvilket land turistene kom fra, men alle skal ha det bra, ifølge bussdirektøren.

– Vi hadde en annen buss som lå like bak den som var involvert i ulykken. Denne hentet passasjerene og fikk fraktet turistene videre, sier Essen.

Axelssons Turisttrafik arbeider nå med å få bussen deres tauet tilbake til Sverige.

– Var ikke forbikjøring

Politiet har sikret seg en kopi av opptaket fra bussen og vil bruke tiden fremover til å gjennomgå og analysere bildene.

– Den aktuelle bilen krysset midtlinjen og havnet på feil side av kjørebanen. Vi vet ikke hvorfor det skjedde. Det var ikke i forbindelse med forbikjøring, sier lensmann Magne Knutsen i Årdal og Lærdal lensmannskontordistrikt.

Den avdøde er en kvinne med tilknytning til Vestlandet, ifølge politiet. Hennes pårørende er varslet.

– Vi venter også på en obduksjonsrapport. Målet vårt er å kunne gi avdødes familie svar på hva det var som skjedde, sier Knudsen.

Politiet vet fremdeles ikke hva det var som gjorde at den kvinnelige sjåføren havnet på feil side, opplyser lensmann Magne Knudsen.

Fire ulykker på én dag

Politipatruljen i Lærdal var akkurat ferdig med å håndtere en tidligere ulykke på E16 ved Ljøsne da kollisjonen i Lærdalstunnelen fant sted.

Også den ulykken skjedde da en bil hadde krysset midtlinjen, ifølge politiet.

– Patruljen var på reservetjeneste og var på vei hjem da det kom melding om en ny ulykke. De var bare seks-syv minutter unna tunnelen og kom til stedet mye raskere enn de ville gjort hvis de skulle rykket ut hjemmefra, sa operasjonsleder Per Rimmen i Vest politidistrikt til BT søndag kveld.

Ulykken var den fjerde i Sogn og Fjordane søndag.

Ulykkesgruppen i Statens vegvesen gjennomførte mandag undersøkelser i tunnelen.

Les også

  1. Ny rapport: Brannen i Gudvangatunnelen kunne vært forhindret

Les mer om

  1. Trafikkulykker
  2. Buss
  3. E16
  4. Lærdal
  5. Ulykker
  6. Vest politidistrikt
  7. Statens vegvesen