Kidnappingsofferet levde en anonym tilværelse i Oslo
Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) som er kidnappet av IS, forsvant plutselig fra leiligheten sin i januar.
48-åringen har kanskje vært aktiv på nettet, men i nabolaget var han alt annet enn sosial. Folk han var i kontakt med, forteller at han levde en isolert og anonym tilværelse i Oslo.
— Han var ikke sosial med naboene, for å si det slik, sier en av dem som hadde kontakt med ham inntil han plutselig forsvant i januar.
Ole Johan Grimsgaard-Ofstad bodde i en borettslagsleilighet i fjerde etasje i Fagerheimgata 22 på Torshov, men mistet leiligheten da det sluttet å komme inn penger til leien. Bygården er preget av slitasje med innbruddsmerker på flere av dørene.
— Politiet kom en dag tok seg inn i leiligheten. Hva de gjorde der, vet jeg ikke. Senere har familien hans vært her og tømt leiligheten og ryddet, sier en Aftenposten har snakket med.
48-åringens nærmeste nabo sier at han knapt har sett Grimsgaard-Ofstad noen gang, han var ikke engang i stand til å kjenne ham igjen på bilder av ham.
Familien: Vi veksler mellom håp og fortvilelse
"I finally made it"
Den siste uken i januar i år la Grimgaard-Ofstad ut en melding på Facebook der han skrev at han endelig hadde klart å ta seg inn i Syria i Idlib, og at han hadde tenkt seg videre til Hama dagen etterpå. Meldingen ligger ute på engelsk, og han avslutter det med "I finally made it".
Adresseavisen har vært i kontakt med en tidligere leder i Norwegian Defence League, Ronny Alte, som sier at han var i kontakt med Grimgaard-Ofstad for noen år tilbake.
— Han virket som en person som søkte etter ekstrem spenning. Han ønsket å være på steder hvor det skjedde ting, sier Alte.
FN-veteran advarte IS-gisselet mot å dra
Grimgaard-Ofstad ringte til FN-veteranen Terje Sæterbø i mai i fjor og spurte om råd før Syria-reisen, melder NRK.
– Han lurte på hvordan han kunne komme seg inn i Syria, og om jeg kjente folk som kunne hjelpe ham med det, sier Sæterbø til NRK.
Sæterbø leder Veteranalliansen, som blant annet driver med hjelpearbeid i Midtøsten.
– I løpet av samtalen forsto jeg at denne personen ikke hadde de kvalifikasjoner man trenger for å dra inn i en krigssone. De fleste gjennomgår kurs, blant annet om gisseltagning, sier Sæterbø, som presiserer at han aldri hjelper folk inn i Syria.
Han advarte ham mot å dra.
– Jeg sa klart ifra at dette ikke er noen tur til Spania. Dette er farlig, sier Sæterbø.
IS-gisselet (48) besøkte syriske nasjonalister i 2013 – har vært lenge i PSTs søkelys
Deltok i debatter om Midtøsten
48-åringen har i lengre tid interessert seg for konflikten i Midtøsten, også på debatter på sosiale medier. Dette har dreid seg om politikk og hvordan forholdene i Midtøsten er blitt fremstilt i ulike medier. Ifølge Adresseavisen har han vært kritisk til Israel.
Blant annet har han debattert på Facebook-siden "Vi som bryr oss om avisen Klassekampen". Det er en lukket gruppe på Facebook. Høsten 2013 deltok han i flere debatter her og ordla seg veldig akademisk i diskusjonene.
Han har også deltatt i debatter på PSTs Facebook-side. Da har temaet vært norsk krigsveteraners psykiske helse.
Studerte statsvitenskap i Trondheim
48-åringen studerte statsvitenskap ved NTNU i Trondheim, skriverstudentavisa.no.
Dekan ved SVT-fakultetet, Marit Reitan, bekrefter overfor nettstedet at nordmannen har tatt emner i statsvitenskap på bachelor— og masternivå.
Det er usikkert om han fullførte bachelorgraden. Hans studierett ved NTNU gikk ut denne sommeren ettersom han ikke har betalt semesteravgiften, står det på nettsiden.
IS skrev om gisselet (48) da de skjønte at Norge ikke ville betale
"Stormakters vekst og fall"
Ole Johan Grimsgaard-Ofstad tok masteremnet «Stormakters vekst og fall» i fjor høst, skriver Adresseavisen. Han skal ha startet studiene i 2009. Professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen, som er ansvarlig for studieemnet, møtte ham da han avla skriftlig og muntlig eksamen ved NTNU i første halvdel av desember.
— Han fordypet seg i temaet Russlands fall og skrev en 20-siders semesteroppgave. Mannen var fjernstudent og møtte ikke til forelesningene. Han kom til NTNU i forbindelse med eksamen i desember. Han bodde ikke i Trondheim, sier Knutsen til avisen.
Ble ikke kjent med ham
— Emnet var nytt i fjor, og det var rundt et dusin studenter på kurset. Jeg ble ikke godt kjent med mannen og har ikke noe inntrykk av om han var spesielt opptatt av Midtøsten. Men også temaet han valgte med Russland, er svært aktuelt, sier Knutsen til Adresseavisen.
Han møtte Grimsgaard-Ofstad under den muntlig eksamen i emnet og fikk ikke noe spesielt inntrykk av studenten som person.
— Dette var en vanlig eksamenssituasjon, sier Knutsen til Adresseavisen.