Norge

Politianmelder Høyre-representant etter Uber-oppfordring

En drosjeeier i Ålesund har anmeldt stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) til politiet etter at hun oppfordret folk til å fortsette å kjøre med Uber.

Uber-sjåfører kan risikere straff, men oppfordres likevel til å ture videre.
  • NTB


– Jeg er irritert på at hun oppfordrer til lovbrudd. Hun bagatelliserer det, slik at de som hun oppfordrer til å kjøre selv, kan havne i ei stor knipe senere, sier drosjeeier Trond Hansen fra Ålesund til NRK.

Han har anmeldt Lunde etter straffelovens §183 som sier at «den som offentlig oppfordrer noen til å iverksette en straffbar handling straffes med bot eller fengsel inntil 3 år».

Lunde er en av politikerne som ønsker å endre regelverket og fjerne kravet om løyveplikt for drosjer.

Selv bruker hun Uber og mener fortsatt bruk er nødvendig hvis det skal bli en lovendring. Selv om Uber-sjåfører nå anmeldes og risikerer straff om de tas, vil ikke Lunde si hun oppfordrer til lovbrudd.

– Hvis det er lovbrudd, er det sivil ulydighet, sa hun til Klassekampen.

Les også

Høyre-representant oppfordrer til Uber-bruk

Heidi Nordby Lunde

Politiet i Oslo kaller det lovbrudd:

– Å drive persontransport mot vederlag uten løyve, er lovbrudd. Den som gjør dette, risikerer utover bøtelegging inndraging av førerkortet, bruksforbud på bilen og at inntekter blir inndratt, sier Ole Rasmus Knudsen, politiinspektør ved trafikkseksjonen i Oslo politidistrikt.

Politiet har imidlertid ikke tatt stilling til om høyrepolitikerens uttalelser er lovbrudd.

Delingsøkonomiutvalget har i sin rapport foreslått å fjerne løyveplikten for drosjer, noe som kan åpne for aktører som Uber. Det er foreløpig uklart om det er flertall på Stortinget for å fjerne løyvesystemet.

Les også

  1. Laber stemning for Uber-aksept på Stortinget

  2. Myndighetene krever skatt av 400 Uber-sjåfører

  3. Uber er løsningen på en overpriset og lite innovativ drosjenæring | Nicolas Wong

Les mer om

  1. Uber