En norsk venn sørget for at Trumps sikkerhetsrådgiver fikk møte Gunnar Sønsteby på Hjemmefrontmuseet. Slik karakteriserer han H. R. McMaster.

– McMaster er lyttende, ydmyk, viljesterk og ekstremt verdiorientert. Jeg kan vanskelig tenke meg noen som er bedre egnet til å være Trumps sikkerhetsrådgiver.

Presidenet Donald Trump hilser på sin nye sikkerhetsrådgiver Herbert Raymond McMaster mandag 20. februar. McMaster beskrives som en bortimot rak motsetning til den sparkede sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn.

Det sier Egil Daltveit, generalløytnant Herbert Raymond McMasters nære private venn.

– McMaster har beholdt bakkekontakten, omtanken og sin sunne fornuft selv om han er på et høyt nivå. Han er en fryd å diskutere med, sier Daltveit.

Han kan ikke få fullrost mennesket McMaster, eller H.R. McMaster som han ifølge Daltveit konsekvent omtales som.

  • Mandag ble H. R. McMaster utpekt som president Donald Trumps nye sikkerhetsrådgiver.

McMaster beskrives av The New York Times som en «høyt respektert militær strateg».

I fjor høst sto den amerikanske trestjerners generalen på talerstolen i Ridehuset i Oslo, under den norske hærens «Army Summit». Temaet var bruk av teknologi kontra satsing på soldater på bakken som forberedelser til fremtidens militære operasjoner.

Mannen som fikk den høyt respekterte offiseren, en mann Forbes har kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer, til Oslo, var oberstløytnant Egil Daltveit.

Generalløytnant Herbert Raymond McMaster (t.h.) på besøk hos sin gode norske venn med familie, Egil Daltveit.

- Jeg møtte et menneske jeg umiddelbart fikk et godt forhold til

For Army Summit, der også forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og hærsjef Odin Johannessen var til stede, var McMaster et kupp.

For Egil Daltveit ga det en anledning til å treffe igjen en god venn, som han har tilbrakt privattid med og jobbet sammen med rundt forsvarsfilosofi og strategi.

Spesielt minneverdig ble møtet med motstandslegenden Gunnar Sønsteby da han guidet McMaster, Daltveit og ektefeller på Hjemmefrontmuseet på Akershus festning i 2008.

– Vi møttes da han var oberst og jeg var major, under en konferanse i London, sier Daltveit til Aftenposten.

– Det sa klikk. Jeg møtte et menneske jeg umiddelbart fikk et godt forhold til, sier Daltveit.

Omvisningen på Hjemmefrontmuseet med Gunnar Sønsteby ble veldig emosjonell

– Dette førte til at han på forsommeren 2008 kom til Norge på en ukes besøk. Han holdt foredrag på det som i dag er Hærens våpenskole, og vi fikk privat tid sammen.

– Vi var blant annet på Hjemmefrontmuseet, der McMaster og kona Katie fikk møte Gunnar Sønsteby. Vi var fire som hadde en veldig emosjonell gjennomgang av museet med Gunnar. En helt fantastisk stund.

McMaster var også innom Hærens krigsskole på Linderud, der Daltveit som oberstløytnant er sjef for undervisningspersonell og forskere, samt har ansvaret for det faglige innholdet i utdanning av hæroffiserer.

Generalløytnant McMaster på talerstolen i Ridehuset ved Akershus festning i september 2016.

- Lyttende, ydmyk, viljesterk og ekstremt verdiorientert

– På ett tidspunkt ble jeg invitert av McMaster til å jobbe sammen med ham i Kabul i Afghanistan, da han ledet ISAFs antikorrupsjonsenhet, Shafafiyat. Dessverre var jeg selv midt i en norsk landmaktutredning.

– Egentlig skulle han vært på Army Summit i 2014, men måtte takke nei på grunn av seremonien da rykket opp til tre stjerners general. Han la seg virkelig i selen for å få det til ved neste anledning. Da den bød seg i 2016, flyttet han på et større familiearrangement for å komme.

– Hvordan er han som person?

– Han er lyttende, ydmyk, viljesterk og ekstremt verdiorientert. Da jeg introduserte ham på Krigsskolen sa jeg at han er mitt fremste forbilde som offiser. Han er på en måte alt, har intellekt, omfattende kamperfaring, akademisk tyngde, og er samtidig omsorgsfull.

  • Aftenposten har tidligere intervjuet oberstløytnant Egil Daltveit om balansen mellom teknologi og personell i Forsvaret.

Da påpekte han at USA, for første gang siden verneplikten ble avskaffet i kjølvannet av Vietnamkrigen, har økt tallet på soldater i US Army og US Marine Corps. I stedet for å tilføre disse styrkene mer teknologi, bruker man nå mer ressurser på kvantitet og trening.

Krystallklar på forpliktelsene til NATO

– Hva med holdningen til NATO?

– Under debatten med Sverre Diesen på Litteraturhuset dagen etter foredraget på «Army Summit» var han krystallklar på forpliktelsen til NATO. At forpliktelsen er traktatfestet. Denne er det ingen enkeltadministrasjon i presidentembetet som kan rokke ved.

– Nå ser jeg frem til neste gang han kommer, sier Daltveit med et smil.