Norge

SINTEF vil teste hyperloop for laks

SINTEF vil bygge et testanlegg for transportløsningen hyperloop i Trøndelag. Målet er å se om laks kan sendes i det rørpostlignende systemet.

SINTEF ønsker å bygge en teststrekning for å sende fersk laks som rørpost. Foto: Marte Christensen/NTB scanpix

 • NTB

Tanken bak hyperloop er at både mennesker og varer kan transporteres raskt i rør under vakuum. Uten luft blir det heller ingen luftmotstand for kapslene som brukes til transporten.

Vi er tidlig i dette arbeidet, men har allerede oppdaget at utviklingen av hyperrask transport gjennom rør går raskere enn vi var klar over. 2018 kan bli et meget spennende år for hyperloop, sier Terje Kristensen, forsker i SINTEF teknologi og samfunn til Adresseavisen. Stiftelsen tror den største muligheten i Norge er innen varetransport og ser for seg å forske på muligheten for lynrask laksetransport.

– Vi ønsker å bygge et forskningslaboratorium, en teststrekning som vil koste anslagsvis 200 millioner kroner, sier forretningsutvikler Thor Myklebust i SINTEF digital. Med en hastighet på opptil 1.200 kilometer i timen, kan fersk norsk laks i teorien sendes fra Trøndelag til Paris – 1.400 kilometer unna i rett linje – på en drøy time.

Fra før er det kjent at forskningsstiftelsen mener Norge har verdifull kompetanse etter bygging av undersjøiske oljeledninger, kompetanse som kan overføres til hyperloop.

– Vi har drevet med rørtransport i 60 år. Norske fagmiljøer og kunnskap er dermed svært relevant for etablering og drift av Hyperloop, sa Kristensen til Dagbladet nylig.

Les mer om

 1. Hyperloop
 2. Sintef
 3. Laks
 4. Teknologi

Relevante artikler

 1. DIGITAL
  Publisert:

  Fremtidens transportsystemer: Laks i hyperloop og flyvende biler

 2. REISE
  Publisert:

  Fremtidens tog skal gå i over 1000 kilometer i timen. Nå er første test med passasjerer gjennomført.

 3. OSLO
  Publisert:

  I skogen i Bærum planlegges fremtidens by – slik kan den bli

 4. NORGE
  Publisert:

  Hva skal vi leve av i fremtiden? Her er seks næringer forskerne har troen på.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Lakselus, sykdom og høye kostnader tvinger produksjonen av fisk ut av havet og opp på land

 6. NORGE
  Publisert:

  Laksen må få annet fôr hvis klimautslippene skal gå ned