Norge

Den unge kvinnen hadde bestemt seg for abort, men ble sendt hjem av fastlegen med brosjyrer om fosterets utvikling.

-Det går ikke en dag uten at jeg tenker på følelsen jeg hadde av å være gravid, forteller hun. Den ekstra ventetiden som følge av at legen først ikke ville henvise til abort gjorde belastningen større.

pasientrettigheter.jpg
 • Ane Hem (illustrasjon)
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Tine Dommerud
  Journalist

Den 20 år gamle kvinnen hadde nettopp flyttet sammen med kjæresten og gledet seg til å begynne på studiene, da hun fant ut at hun var gravid.

Aftenposten møter kvinnen, som nå er blitt 22 år, og hennes samboer på kafé. De har tatt kontakt med Aftenposten under forutsetning av å være anonyme. Hverken foreldre eller venner vet om det alvorlige valget de tok.

Paret fikk time hos legen allerede dagen etter at de tok kontakt. Da var hun gravid i uke ti.

Gruet seg

— Vi gruet oss til å gå inn. Legen ble glad på våre vegne og sa at 20 år var den beste alderen å få barn, for da var kroppen klar for det, forteller kvinnen.

Hun begynte å gråte og ba om å bli henvist til sykehuset for abort. Legen skal ha svart at paret burde tenke over valget de gjorde.

— Vi svarte at det var nøye gjennomtenkt. Da la legen frem brosjyrer om ulike hjelpeorganisasjoner. Vi var jo studenter med dårlig råd. Jeg husker godt hvor usikker jeg ble og hvor ille det var å si at jeg ville ha henvisning for andre gang, fordi jeg følte meg overkjørt. Jeg gjentok at det vanskelige valget var gjennomtenkt, og opplevde situasjonen som ille.

Les mer:

Les også

KrF med ufravikelig krav til Regjeringen

Paret forlot legen uten aborthenvisning, og fikk ny time uken etter. De fikk beskjed om å lese brosjyrene og tenke seg nøye om i mellomtiden.

— I tillegg fikk vi et hefte om barnets utvikling, uke for uke under graviditeten.

Nesten for sent

Den ekstra venteuken fikk mye å si. Kvinnen var så kvalm at hun måtte gå av bussen for å kaste opp, hun tålte ikke lukter og hadde ømme bryster. Helt ubevisst begynte hun å se på barnevogner og små barn.

— Vi knyttet oss til fosteret, selv om vi visste det ikke var mulig for oss å beholde det.

Ved neste legebesøk var paret fremdeles bestemt på at de ikke kunne bære frem et barn. Legen ville at de skulle tenke gjennom valget på nytt.

— Da ble jeg sint, og sa at dette var nøye gjennomtenkt, forteller den unge mannen.

— Etter mye diskusjon frem og tilbake endte det med at vi fikk henvisning, legger hun til.

Fordi kvinnen måtte vente en ekstra uke på henvisning var graviditeten nesten gått for langt til at hun kunne få medisinsk abort. Selve aborten måtte skje på sykehuset en søndag, helt i siste liten.

Da kvinnen kom til fastlegen etter aborten var dette ikke et tema.

– Han spurte meg ikke hvordan jeg hadde det, eller hvordan det hadde gått.

- Hvorfor tror du at du fikk henvisning, at han ikke sendte deg til en annen lege?

— Det vet jeg ikke. Kanskje ville han ikke bryte loven?

Nektet spiral

Studenten fikk resept på spiral fra gynekologen på sykehuset, som fastlegen måtte sette inn. Kvinnen reagerer på p-piller, og hadde ikke noe alternativ.

— Jeg hadde med meg spiralen til fastlegen. Jeg følte han behandlet meg kaldere enn vanlig, han som ellers er en veldig smilende fastlege. Han nektet å sette inn spiralen. Dette begrunnet han med at det kun var kvinner i 40 årene som var ferdig med barnefødsler som skulle ha dette legemiddelet.

Les mer:

Les også

- Vi skal ikke tilbake til «strikkepinne-samfunnet»

Studenten fikk i stedet en resept på p-piller som hun ikke tålte. Bivirkningene var kvalme og sterke blødninger. Virkningen av p-pillene uteble. Og etter et år var hun igjen ufrivillig gravid.

— Da kontaktet jeg sykehuset direkte. Og jeg informerte ikke fastlegen om aborten, forteller hun.

Til tross for at paret opplevde legen som lite empatisk og lyttende, har kvinnen valgt å beholde ham som fastlege. Hun har hatt ham som lege siden hun var lite barn. Dessuten møter hun ham ofte i området der de begge jobber.

— Jeg ville synes det var vanskelig å møte ham hvis jeg byttet til en annen fastlege.

Også hele hennes familie har samme doktor.

— Jeg vet ikke hvordan jeg skulle forklart det til mamma hvis jeg byttet fastlege. Hun hadde helt sikkert spurt om hvorfor, og da måtte jeg lyve. Ved å beholde legen er det ingen som trenger å finne ut hva jeg har opplevd før jeg forteller det selv. Og den dagen kommer, sier 22-åringen.

Samboerskapet fikk en tøff start. De to unge snakker ofte om det som skjedde, om den yrende graviditeten, møtet med fastlegen og selve aborten. Fremdeles kan hun ligge våken om natten og tenke over valget.

- Lurer dere noen gang på om valget var galt?

— Nei. Valget var riktig. Vi kommer sannsynligvis til å få barn sammen senere. Men vi var for unge, det hadde ikke vært riktig hverken for det eventuelle barnet, oss eller besteforeldre, sier det unge paret.

Dette er parets egen historie og opplevelse. Paret ønsker ikke at legen skal vite at de har fortalt sin historie. Aftenposten kjenner legens identitet, men har ikke hentet inn kommentarer fra vedkommende.

Høie: Kvinnene skal unngå dette

Helseminister Bent Høie (H) ønsker ikke å kommentere enkelthistorien Aftenposten omtaler.

— Men hovedhensikten med vårt forslag er nettopp å unngå at kvinnene skal møte denne typen problemstillinger på legekontoret. Det gjør vi ved at legene som benytter seg av reservasjonsmuligheten får plikt til å informere i forkant, og ved at kvinnene får rett til å skifte lege, skriver han i en e-post.

Leger og annet helsepersonell har dannet en forening som arbeider for rett til å reservere seg av samvittighetsgrunner. Leder Eilif Haaland forstår at kvinnene opplever møtet med legen som vanskelig.

— Disse enkeltkvinnenenes opplevelse, som jeg har stor respekt for, har vært vanskelige. Jeg er derfor glad for at statsråd Høie nå har fremmet et forslag som vil ta vare på kvinners behov i slike situasjoner, sier Haaland

Les også

 1. Fra vinn-vinn til tap-tap

 2. Hadde ingen planer om å la leger reservere seg

 3. - Vi skal ikke tilbake til  «strikkepinne-samfunnet»

 4. Splittet Sp kan redde reservasjonsforslag