Norge

Anbudskonkurransen som Go-Ahead vant, skal behandles på Stortinget

Konkurransen om Sørlandsbanen skal behandles av transportkomiteen på Stortinget. Det ble utfallet av debatten om saken tirsdag kveld.

Samferdselsminister Jon Georg Dale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • Sveinung Berg Bentzrød
  Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist

Debatten startet rundt klokken 20 etter at samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) hadde holdt en lengre redegjørelse om anbudskonkurransen om Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen.

Redegjørelsen ga minimalt med ny innsikt i hva som skjedde da Jernbanedirektoratet evaluerte britiske Go-Ahead mot NSB og SJ.

I likhet med Jernbanedirektoratet oppsummerte Dale med at Go-Ahead samlet sett leverte det økonomisk mest fordelaktige tilbudet.

– Go-Ahead har på en tillitvekkende måte beskrevet større dynamikk og en strategi for større kundetilstrømning. De scoret meget godt på arbeid med punktlighet og avvik i trafikken, sa Dale og la til:

– Jeg er fornøyd med at vi over flere år vil spare flere milliarder kroner på togtjenester. Jeg kan ikke se at departementet har gitt styringssignaler som kan tolkes som at ett resultatet har vært særskilt politisk ønsket.

Dale forsikret at «departementet har ikke sett direktoratets evalueringsmodeller».

Samferdselsminister Jon Georg Dale fotografert i Stortingssalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Opposisjonen ikke imponert

Dale møtte imidlertid sterk motbør fra opposisjonen på Stortinget.

– Jo mer som kommer frem, desto mer uryddig virker prosessen, sa Rødts Bjørnar Moxnes.

Han pekte på at ett av regnestykkene der direktoratet har evaluert de tre selskapene, holdes skjult. Og la til:

– Go-Ahead, som tidlig i prosessen nesten ble avvist på grunn av usunn økonomi, kunne plutselig levere et pristilbud som var lavere enn de andres, sa han.

 • Tirsdag kunne Aftenposten fortelle at pris skal telle mer enn kvalitet for jernbanekonkurransens «Pakke Nord», om Nordlandsbanen, Trønderbanen og Dovrebanen.

Saken skal behandles på Stortinget

Det blir likevel en videre gjennomgang av anbudskonkurransen, altså av hvordan den er gjennomført. Det sørget et forslag fra Aps Sverre Myrli for.

– Jeg og Arbeiderpartiet kan ikke her og nå svare ja eller nei på om anbudsutsettingen har gått riktig for seg, heller ikke etter å ha hørt Dales redegjørelse, sa Myrli under debatten.

– Er det slik at dersom en anbyder dumper prisen, så vinner den anbudet? Vi fikk forsikringer om at slik skulle det ikke bli. Selv er jeg rimelig sikker på at NSB ikke ville vinne når jernbanereformen så tydelig ønsket andre aktører inn på markedet, sa han.

– Vi har alt å tjene på åpenhet. Vi mener at vi må gå videre med saken, og at redegjørelsen sendes Transportkomiteen, sa Myrli.

Det forslaget fikk muntlig støtte av Morten Stordalen i Frp, av Bengt Fasteraune i Sp, av Arne Nævra i SV, av Hans Fredrik Grøvan i KrF og av Jon Gunnes i Venstre. Det fikk til slutt støtte av alle partier og ble klubbet gjennom av Magne Rommetveit, som satt med presidentklubben.

– Det gir muligheter for at flere opplysninger vil komme frem, sier Rødts Bjørnar Moxnes, som etter debatten fastholdt at hans parti og SV vil foreslå å pålegge Riksrevisjonen å se på anbudskonkurransen. Senere tirsdag kveld ble forslaget imidlertid trukket.

Behandlingen av hvordan konkurransen om Sørlandsbanen ble gjennomført, vil finne sted i Transportkomiteen over nyttår. Den innebærer ikke en omkamp om Sørlandsbanen, men kan få betydning for Jernbanedirektoratets fremtidige konkurranser, om Bergensbanen og senere persontogvirksomheten på Østlandet.

 1. Les også

  Kommentar: Prosessen frem mot Go-Ahead virker stadig mer rotete

Les mer om

 1. Jernbanedirektoratet
 2. Jon Georg Dale
 3. Go-Ahead