Norge

Ap og Sp vil bosette flere flyktninger i distriktskommuner som vil ta imot

Ap og Sp vil at mer av integreringsarbeidet skal skje ute i distriktene, i kommuner som ønsker å bosette flyktninger.

Jeg er glad for at Ap på Stortinget ser ut til å støtte regjeringens nye bosetningspolitikk. Sps uttalelser tyder på det samme. Det er bra, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 • NTB

Før var det kun kommuner med minst 5.000 innbyggere som ble bedt om å bosette flyktninger. Selv om den grensen er fjernet, skal innbyggertall fortsatt tas med i betraktningen før en kommune blir bedt om å bosette flyktninger.

Opposisjonspartiene Ap og Sp mener regelendringen ikke går langt nok i åpne for at også mindre kommuner kan være med på integreringsarbeidet, skriver Nationen.

– Jeg har besøkt samtlige fylker, og mange av stedene jeg er blitt invitert til, er kommuner som virkelig lykkes godt med integreringspolitikk. Ofte bedre enn i de store byområdene, sier stortingsrepresentant Masud Gharahkhani (Ap).

– Nord-Norge avhengig av innvandring

– Jeg har vokst opp på bygda, så jeg vet betydningen av å komme til et lokalsamfunn hvor norsk blir fellesspråket og du blir inkludert i lokalsamfunnet, sier han.

Gharahkhani får støtte av stortingskollega Willfred Nordlund fra Nordland Sp, som trekker frem bosetting som et gode for sin egen landsdel.

– Nord-Norge er ekstremt avhengig av innvandring for å klare å opprettholde befolkningstallet, sier han og mener spredt bosetning vil avlaste kommuner med områdeutfordringer. Det siste mener han er et argument for at Oslo ikke bør bosette flyktninger.

– Vil legge økt vekt på resultater

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) sier både små og store kommuner med gode resultater i integreringsarbeidet får bosette flyktninger i 2019. Han understreker samtidig at det skal være en klar sammenheng mellom bosetting av flyktninger og integreringspolitikken.

– Derfor har regjeringen strammet inn bosetningspolitikken. Fra neste år legger vi større vekt på resultater i integreringsarbeidet når nyankomne flyktninger bosettes. Det viktigste er at flere kommer i jobb. Flyktninger må bosettes der det er behov for arbeidskraft, og der de kan få nødvendig kvalifisering. Dette kommer helt tydelig frem i de nye kriteriene, der resultater i integreringsarbeidet nå teller mest. Både små og store kommuner med gode resultater i integreringsarbeidet får bosette flyktninger neste år, skriver Sanner i en e-post til NTB.

– Vi har også innført en ny regel om at vi ikke skal bosette i områder med høy andel innvandrere fra før, slik det er i enkelte deler av byene. Vi må unngå segregering, og sikre at flyktninger integreres i det norske samfunnet, fremholder Sanner.

– Jeg er glad for at Ap på Stortinget ser ut til å støtte regjeringens nye bosetningspolitikk. Sps uttalelser tyder på det samme. Det er bra, sier integreringsministeren.

Les mer om

 1. Flyktninger
 2. Integrering
 3. Oslo
 4. Norge
 5. Jan Tore Sanner

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  250 flyktninger bosettes i Oslo i 2019 – planla å motta flere

 2. VERDEN
  Publisert:

  Feilslått norsk bosettingspolitikk: Flyktninger på bygda sliter mer med å komme i jobb

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Vadsø tjente stort på enslige mindreårige flyktninger. Nå har inntektene «dessverre tørket inn».

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Ap bytter ut ordet «streng», men Støre vil fortsatt bruke det

 5. NORGE
  Publisert:

  Da han kom til Norge, trodde han lidelsene var over. I stedet ble det så ille at han kuttet seg selv.

 6. NORGE
  Publisert:

  Regjeringen skjerper norskkravet og vil ha opptil fire års introduksjonsprogram