Sylvi Listhaug vil vurdere danske asylforslag

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) er positiv til de danske sosialdemokratenes forslag om å fjerne retten til å søke asyl på dansk jord.

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun er positiv til alle forslag som kan begrense antallet ubegrunnede asylsøknader.

De danske sosialdemokratenes partileder Mette Fredriksen tok mandag til orde for at Danmark skal opprette egne mottakssentre for flyktninger i andre land og samtidig stenge adgangen til å søke asyl på dansk jord.

Mens Høyres innvandringspolitiske talskvinne Kristin Ørmen Johnsen har sagt hun er kritisk til det danske forslaget, er Listhaug positiv, skriver Minerva.

Utenfor Europa

– Som det fremgår av regjeringsplattformen, er en av mulighetene vi må se på – i samarbeid med EU – å opprette asylsentre utenfor Europa, sier Listhaug.

Hun sier hun håper at Arbeiderpartiet nå vil lære av sitt søsterparti i Danmark, slik at Frp kan få flertall for flere innstramminger.

– Sist Ap mente noe konkret om asylpolitikk, endte det opp med liberaliseringer for afghanske menn uten beskyttelsesbehov. Ap har de siste tiårene utsatt Norge for en asylpolitikk som har ført til hundretusenvis av ikke-vestlige innvandrere på rekordtid.

Hun mener Ap må lære av sine danske kolleger.

– Jeg håper de nå våkner og lytter til søsterpartiet sitt og blir med oss på innstramming av familieinnvandring og høyere krav til statsborgerskap, sier justisministeren.

Masud Gharahkhani synes Sylvi Listhaug har liten grunn til å skryte av egne meritter i asytlpolitikken.

– Frp forsøker å splitte

Masud Gharahkhani, innvandringspolitisk talsperson Arbeiderpartiet, er lett oppgitt over Listhaugs forsøk på å oppkonstruere en uenighet som ikke finnes:

– Vi avviser ikke mottakssentre i andre land, men dette må skje i samarbeid med resten av Europa, og ikke som et norsk eller dansk initiativ alene. Dessverre virker det igjen som om Listhaug er mest opptatt av hvordan hun og Frp fremstår, enn å ta ansvar og finne samlende løsninger. Og hva mener egentlig regjering om dette?

Gharahkhani er lite imponert over Listhaugs egne resultater:

– Det er greit å minne om at også på Sylvi Listhaugs vakt har det kommet mange, så hun har et ansvar for dette. Når det er sagt er det slik at Arbeiderpartiet står for en streng, rettferdig og human innvandringspolitikk. Dette handler også om å ha kontroll ved grensene for å kunne beskytte asylinstituttet. Når vi i forrige uke forslo en innstramninger på familiegjenforening, har ikke Frp støttet dette forslaget.