Norge

Sylvi Listhaug vil vurdere danske asylforslag

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) er positiv til de danske sosialdemokratenes forslag om å fjerne retten til å søke asyl på dansk jord.

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun er positiv til alle forslag som kan begrense antallet ubegrunnede asylsøknader. Meek, Tore / NTB scanpix

 • NTB
 • Per Annar Holm

De danske sosialdemokratenes partileder Mette Fredriksen tok mandag til orde for at Danmark skal opprette egne mottakssentre for flyktninger i andre land og samtidig stenge adgangen til å søke asyl på dansk jord.

Mens Høyres innvandringspolitiske talskvinne Kristin Ørmen Johnsen har sagt hun er kritisk til det danske forslaget, er Listhaug positiv, skriver Minerva.

Utenfor Europa

– Som det fremgår av regjeringsplattformen, er en av mulighetene vi må se på – i samarbeid med EU – å opprette asylsentre utenfor Europa, sier Listhaug.

 • Danske sosialdemokrater kommer med ny radikal innvandringspolitikk: Aps søsterparti i Danmark krever maks 30 prosent innvandrere i skolen

Hun sier hun håper at Arbeiderpartiet nå vil lære av sitt søsterparti i Danmark, slik at Frp kan få flertall for flere innstramminger.

– Sist Ap mente noe konkret om asylpolitikk, endte det opp med liberaliseringer for afghanske menn uten beskyttelsesbehov. Ap har de siste tiårene utsatt Norge for en asylpolitikk som har ført til hundretusenvis av ikke-vestlige innvandrere på rekordtid.

Hun mener Ap må lære av sine danske kolleger.

– Jeg håper de nå våkner og lytter til søsterpartiet sitt og blir med oss på innstramming av familieinnvandring og høyere krav til statsborgerskap, sier justisministeren.

Masud Gharahkhani synes Sylvi Listhaug har liten grunn til å skryte av egne meritter i asytlpolitikken. Berit Roald,/ NTB scanpix

– Frp forsøker å splitte

Masud Gharahkhani, innvandringspolitisk talsperson Arbeiderpartiet, er lett oppgitt over Listhaugs forsøk på å oppkonstruere en uenighet som ikke finnes:

– Vi avviser ikke mottakssentre i andre land, men dette må skje i samarbeid med resten av Europa, og ikke som et norsk eller dansk initiativ alene. Dessverre virker det igjen som om Listhaug er mest opptatt av hvordan hun og Frp fremstår, enn å ta ansvar og finne samlende løsninger. Og hva mener egentlig regjering om dette?

Gharahkhani er lite imponert over Listhaugs egne resultater:

– Det er greit å minne om at også på Sylvi Listhaugs vakt har det kommet mange, så hun har et ansvar for dette. Når det er sagt er det slik at Arbeiderpartiet står for en streng, rettferdig og human innvandringspolitikk. Dette handler også om å ha kontroll ved grensene for å kunne beskytte asylinstituttet. Når vi i forrige uke forslo en innstramninger på familiegjenforening, har ikke Frp støttet dette forslaget.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Sylvi Listhaug
 3. Kristin Ørmen Johnsen
 4. Asylpolitikk
 5. Arbeiderpartiet (Ap)
 6. Danmark
 7. Asyl

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Listhaug vil vurdere danske asylforslag

 2. NORGE

  Ap vurderer omstridt asyltiltak

 3. POLITIKK

  Listhaug skal lage Frps nye og strenge innvandringspolitikk: – Helt katastrofale tall som lyser mot oss

 4. KOMMENTAR

  Skifter kurs når bølgen har lagt seg

 5. KOMMENTAR

  Hadde Listhaug sagt det samme som Aps talsperson, ville Støre vært først i køen som anklaget henne for å gjøre Norge «kaldere og hardere»

 6. A-MAGASINET

  – I Danmark er det lov å si nesten hva som helst om innvandrere. Tonen er en helt annen enn i Norge