Thorvald Stoltenberg (87) er død

Tidligere utenriksminister og forsvarsminister Thorvald Stoltenberg er død, 87 år gammel.

Thorvald Stoltenberg gikk fredag bort. Han ble 87 år gammel.

Stoltenbergs bortgang bekreftes av Arbeiderpartiets pressevakt overfor Aftenposten.

– Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie, opplyser familien.

Stoltenberg var i en årrekke en viktig norsk diplomat og en profilert politiker for Arbeiderpartiet.

Thorvald Stoltenberg er far til tidligere statsminister og nåværende Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg. Jens Stoltenberg dro til Norge torsdag, etter NATO-toppmøtet.

Han omtales som en dyktig fredsmegler, en forkjemper for rusmiljøet, landsfader og et varmt medmenneske.

Mang en statsleder har spist frokost på kjøkkenet til Stoltenberg. Her serverer utenriksminister Stoltenberg melk til den russiske utenriksministeren Aleksandr Bessmertnykh i juni 1991.

Støre: – En av våre nærmeste er gått bort

– Det gode mennesket Thorvald Stoltenberg er ikke lenger blant oss. Vi mottar budskapet med dyp sorg og minnes Thorvald med en stor takknemlighet, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

– For mange i og utenfor Norge er det i dag som om en av våre nærmeste er gått bort. Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald.

Arbeiderpartilederen fremhever Stoltenbergs evne til å komme i kontakt med folk, og til å få dem til å føle seg «verdsatt og sett». Han forteller at for humanisten, diplomaten, medmennesket og fortelleren Thorvald Stoltenberg var dette det viktigste:

– Det enkelte menneskets krav på verdighet. Om det var i krig eller fred, ute eller hjemme. Thorvald selv var hjemme overalt.

– Gjennom hele sitt voksne liv var Thorvald en levende ambassadør for solidaritet og troen på menneskers evne til å finne fredelige løsninger sammen. Det er evner vår verden trenger mer enn noen gang før, sier Støre.

Statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) og utenriksminister Thorvald Stoltenberg (Ap) under trontaledebatten i Stortinget i 1988.

I september 2011 møtte Aftenposten familien Stoltenberg i sofakroken i statsministerboligen. Da snakket de om arven etter Thorvald Stoltenberg.

Erna Solberg: Et varmt menneske

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun har mottatt beskjeden om at Thorvald Stoltenberg er død med sorg.

– Vi husker ham som utenriksminister og fredsmegler, men først og fremst som et varmt menneske. Det viste han med hyggelig oppmuntring også til unge politiske motstandere og ikke minst gjennom å være opptatt av dem som har falt utenfor, sier Solberg.

Hun kaller Stoltenberg en viktig stemme i det offentlige ordskiftet helt inntil nylig.

– Gjennom et langt liv gjorde han en stor og viktig innsats for Norge. Jeg har kondolert Jens Stoltenberg personlig, og sender varme tanker til øvrig familie, sier Solberg.

Kjell Magne Bondevik overtok som utenriksminister etter Thorvald Stoltenberg i 1989.

Kjell Magne Bondevik: Jeg kommer til å savne ham

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) overtok som utenriksminister etter Thorvald Stoltenberg i Syse-regjeringen i 1989.

– Det husker jeg svært godt. Jeg var 42 år og han var en erfaren utenriksminister. Noen dager før jeg skulle ta over inviterte han meg hjem til seg i leiligheten på Frogner. Der ga han meg en innføring i hva rollen som utenriksminister innebar og hvilke saker som ventet på meg, sier Bondevik.

Ett år senere gikk Syse-regjeringen av. Bondevik måtte gi tilbake nøkkelkortet til kontoret til Thorvald Stoltenberg.

– Da sa han spøkefullt: Takk for at jeg får tilbake kontoret mitt, sier Bondevik.

Bondevik har skiftet kontor med Thorvald to ganger og sønnen Jens Stoltenberg tre ganger.

– Thorvald var et usedvanlig varmt, nært og raust menneske som det alltid var hyggelig å være sammen med, sier Bondevik.

Kai Eide (midten) i Zagreb sammen med Thorvald Stoltenberg og Lord Owen. 12.jan i 1995.

Kai Eide: – Han har vært en landsfader

Kai Eide er blant Norges fremste eksperter på internasjonal sikkerhetspolitikk og krisehåndtering. Han hadde et nært forhold til Thorvald Stoltenberg, både som kollega og venn. I 1996 skrev de boken De tusen dagene – Fredsmeglere på Balkan sammen.

– Han har vært en landsfader på en måte som ikke kan sammenlignes med noen andre i moderne tid, sier Eide til Aftenposten.

Han omtaler Stoltenberg som en ruvende skikkelse som vil bli husket for mye. Spesielt Barents-samarbeidet og naboforholdet mellom de nordiske landene blir trukket frem av Eide.

– Som utenrikspolitiker var han en strateg i tilnærmingen sin. Men først og fremst var han en person som alle likte fordi han var så utrolig glad i mennesker. Det førte til at han ble så folkekjær.

– Hele Norges bestefar

Det er mange som reagerer på den anerkjente politikerens bortgang. Blant dem er partikollega Anniken Huitfeldt (Ap).

Også kulturminister Trine Skei Grande (V) uttrykker sin sorg gjennom Twitter.

Det samme gjør forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H):

Tidligere statsminister Kåre Willoch beskriver Stoltenberg som en meget verdifull mann for Norge.

– Han var en fin kombinasjon av kunnskap, handlekraft og evne til å overbevise, sier Willoch til Aftenposten.

– Samtidig var han et elskverdig og overbevisende medmenneske.

Jan Egeland: – Følte Thorvald aldri ville dø

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, var statssekrettær under Thorvald Stoltenberg. De to jobbet tett sammen gjennom mange år. Egeland beskriver Stoltenberg som en raus, åpen og inspirerende mentor.

– Jeg har aldri hatt en så god sjef som Thorvald, sier Egeland til Aftenposten.

– Jeg følte at jeg gikk fra å være hans assistent og statssekretær til å bli en venn. Vi snakket jevnlig sammen i 28 år. Ofte for å få råd, trøst og inspirasjon.

Jan Egeland (til venstre) husker Thorvald Stoltenberg som en raus, åpen og inspirerende mentor gjennom mange år.

Han beskriver Stoltenbergs bortgang som «rystende».

– Jeg er helt rystet i mine grunnvoller. Da jeg snakket med Thorvald for et par uker siden, var han var så tilstedeværende, full av liv, full av optimisme. Han hadde mange ideer, forespørsler og initiativer han ville drøfte med meg. Jeg følte Thorvald aldri ville dø.

Egeland beskriver Stoltenberg som en av de virkelige store politikerne, diplomatene og medmenneskene Norge har hatt.

– Ettermælet hans er stort. Det fredsdiplomatiet Norge er blitt kjent for, startet under han. Den humanitære rollen Norge har hatt, startet under han. Norges rolle som en viktig aktør i FN er nært knyttet til Thorvald.

Hylles av Kofi Annan

Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, tok også til Twitter for å hedre mannen han jobbet sammen med i flere år.

«Jeg er svært trist over bortgangen til min kjære venn Thorvald Stoltenberg. En mann med stor varm, han hadde alltid medfølelse, ydmykhet og en veldig god humor. Han var en eksemplarisk leder for hans land Norge og for FN. Mine bønner er med hans nærmeste i denne triste tiden», skriver Annan.

– Aldri møtt et mer genuint menneske

– Thorvald Stoltenberg var genuint opptatt av at landets vanskeligstilte stoffbrukere og deres pårørende skulle få det bedre, sier Arild Knutsen, leder for leder av foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), i en pressemelding.

Thorvald Stoltenbergs datter, Nini Stoltenberg, snakket i 2001 om sitt narkotikamisbruk. I mange år ble hun kjent som en forkjemper for en mer human narkotikapolitikk sammen med sin far.

Nini Stoltenberg sammen med sin far, her avbildet under et festmøte i Templet i 2002.

– Det var han som først uttalte at narkotikapolitikken burde overføres fra justis- til helsesektor. Det er nå vedtatt politikk, sier Knutsen.

Stoltenberg markerte seg også internasjonalt i narkotikapolitikken. Blant annet som et medlem i Global Commission on Drugs, med Annan, Richard Branson, Ruth Dreifuss, med flere.

– Det går kanskje ikke an å skille mellom politikeren Thorvald og mennesket Thorvald, men også på privaten var engasjementet hans sjeldent sterkt. Jeg har aldri møtt et mer genuint menneske enn Thorvald Stoltenberg, sier Knutsen.

I mai 1992 var ANC-leder Nelson Mandela på besøk i Oslo. I likhet med mange andre statsledere på besøk i Norge, fikk han servert frokost hjemme hos den gang utenriksminister Thorvald Stoltenberg.

«En av de største politiske personlighetene i Norden»

Politikere fra flere europeiske land kommer med kondolanser og hyllester av Thorvald Stoltenberg i sosiale medier.

Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt beskriver Stoltenberg som en av de største politiske personlighetene i Norden etter andre verdenskrig.

Islands ambassadør til Norge, Herman Ingólfsson, gjør det samme:

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, skriver at Stoltenberg vil bli husket som en venn av Danmark, men også som et varmt menneske.